Cum pastram patrunjelul verde?

23 septembrie 2019Diva in Bucatarie

Cum pastram patrunjelul verde. Cum pastram patrunjelul verde. sfaturi cum pastram patrunjelul verde. despre cum pastram patrunjelul verde

Din fericire acum gasim verdeturi din abundenta in piete si supermarketuri. Toate sunt  inca in plin sezon.

M-am gandit sa va arat cum pastram patrunjelul verde mai mult timp sau peste iarna.

Daca aveti o bucatica mica de gradina, cred ca aveti si un loc mic alocat verdeturilor pe care le folositi in general in mancare. Puteti sa pastrati patrunjelul verde si in ghivece in casa, insa exista riscul ca acesta sa se usuce si sa va treziti ca nu aveti ce folosi, fix la finalul unei supe sau al unei tocanite.

Cred ca patrunjelul este unul din cele mai folosite verdeturi. Este folosit la aperitive, supe, mancaruri, sosuri, salate.

Eu am sa va arat cum obisnuiesc sa il pastrez, caci reusesc sa il tin proaspat peste o saptamana, dar il pun si in congelator si, destul de rar, recurg si la uscarea acestuia.

Cand se intampla sa aveti mult patrunjel, iar acesta sa fie cules din gradina, ar fi mare pacat sa nu il pastrati.

Iata cum procedez eu: in primul rand il spal foarte bine pentru a indeparta praful si eventualele insecte. Il las sa se usuce pe un prosop de bucatarie.

Patrunjelul ramane proaspat pana la 7 zile daca este pastrat intr-un borcan sau un pahar inalt cu apa, in frigider. Cineva m-a intrebat daca trebuie sa ii puna prafurile primite de la florareasa pentru flori. Sub nicio forma! Patrunjelul sta foarte bine doar in apa rece de la chiuveta!

Apa se schimba zilnic, maxim la doua zile, eventual se indeparteaza tulpinile ingalbenite.

Exista si vase speciale pentru a pastra patrunjelul in frigider, iar acestea se inchid ermetic. Acestea pot fi pastrate atat in usa frigiderului, cat si in interior.

Puteti improviza un astfel de vas punand patrunjelul intr-un pahar, iar peste acestea un borcan. Doar ca aceasta improvizatie ocupa prea mult spatiu.

Toate verdeturile pot fi pastrate in congelator fara riscul de a-si pierde culoarea si aroma.

Pentru a nu risca sa raman fara patrunjel in tocanita sau in supa il pastrez in congelator. Exista mai multe modalitati in care poate fi congelat, asa ca incep cu metoda preferata.

Toc patrunjelul si umplu o cutie pentru cuburi de gheata. Peste acesta torn apa, ulei de floarea soarelui sau ulei de masline sau chiar unt topit, fara sa exagerez, pentru a nu schimba gustul mancarii in care va fi folosit.

Deja imi imaginez cum voi pune in pilaf un cub in care am folosit ulei de floarea soarelui, iar in supa de pui cu galuste pe cel cu apa. Patrunjelul va ramane verde si aromat si va arata foarte bine in mancare. Poate fi pastrat in congelator maxim 6 luni.

A doua metoda este sa pun frunzele intr-o punguta in congelator, iar a treia poate fi solutia ideala pentru retetele in care se umple carnea cu unt si patrunjel, in care frecati untul cu sare, apoi adaugati patrunjel tocat si realizati un mic rulou ce va fi invelit in folie alimantara si congelat.

Iata reteta de unt cu vedeturi, ideala pentru reteta de pui Kiev., dar puteti sa puneti o felie de unt cu verdeturi si pe o bucata de carne de vita pregatita la gratar.

Imi aduc aminte de pe vremea cand locuiam la bloc ca mama tinea in frigider un borcan mic de patrunjel sau marar cu sare. Toca frunzele si aranja alternativ cate un strat de patrunjel si un strat de sare. Se pastrau foarte bine, iar atunci cand punea din borcanel in oala de mancare avea grija sa puna verdeturile in strecuratoare si sa le clateasca putin, sa nu fie adaugata prea multa sare in mancare.

Metoda cea mai veche si mai folosita de pastrare a patrunjelului verde este uscarea.

Dupa ce a fost spalat si zvantat se pune intre doua bucati mari de hartie alba (hartie de copt de exemplu – dar nu folositi ziare caci poate ajunge cerneala de tipar in mancare), fara ca hartia care acopera frunzele sa intre in contact direct cu ele. Se poate usca si in camara. Legati legatura cu o sfoara si o tineti agata cu susul in jos de un cui sau de un suport.

Patrunjelul poate fi uscat si in cuptor. Se preincalzeste cuptorul la 180°C , apoi se opreste. In acest timp se aranjeaza frunzele intr-o tava de copt, cat mai rasfirate. Se pun in cuptorul oprit intre timp si se lasa 30 minute cu usa acestuia intredeschisa. Se verifica daca sunt uscate si se repeta procedeul daca este nevoie, dar cu mare grija pentru a nu arde frunzele din 10 in minute. Daca se sfarama usor intre degete sunt gata.

Si, evident, pentru cine are un deshidrator in casa, acesta este ideal.  Patrunjelul uscat se pastreaza in borcane de sticla ce se inchid ermetic, la intuneric. Pentru a intra o cantitate mare puteti sfarama intre palme frunzele uscate – nu este nevoie de un robot sau mixer pentru a le transforma in pudra.trunjelul verde se poate usca si in cuptorul cu microunde, dar eu nu sunt adepta acestei metode.

Daca vreti sa vedeti cum am patrat tarhonul pentru iarna va invit sa cititi postarea aceasta.

Aici veti gasi metoda de pastrare a zarzavatului pentru ciorbe la borcan.

Daca vreti sa pastrati ardei iuti pentru iarna, frumos colorati, carnosi si tari, va invit sa incercati metoda aceasta.

Sa aveti o toamna frumoasa si o camara plina pentru iarna!

Ma gasiti si pe Instagram daca apasati aici.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *