Cheesecake cu mere la cuptor

24 septembrie 2019Diva in Bucatarie

Cheesecake cu mere

Cheesecake cu mere la cuptor, este unul din deliciile cu care m-am hotarat sa intampin toamna. Este un cheesecake clasic pregatit prin metoda coacerii, cu un blat delicios inspirat de reteta de prajitura frageda cu mere.

Deserturile cu meresunt probabil cele mai intalnite din septembrie pana in martie-aprilie. Sigur printre prajiturile care ajung in cuptorul meu in toata aceasta perioada se regasesc si prajiturile cu branza sau diverse retete de cheesecake, pe care le gasiti stranse intr-o singura postare, accesand acest link. Azi am marit colectia retelor de cheesecake cu aceasta reteta delicioasa, ce sper ca va intra rapid in topul preferintelor voastre.

Umplutura acestui cheesecake cu mere la cuptor este fina, cremoasa, usor umeda, asa cum se observa in poza de prezentare. Cred ca aceasta poza vorbeste in locul meu despre rezultatul final, dar nu va transmite si gustul bun.

In general un cheesecake copt are nevoie de baie de aburi pentru a nu crapa. Cu reteta aceasta am reusit sa am un aspect frumos, caci nu s-a crapat si nu s-a uscat. Acest lucru dovedeste faptul ca am reusit sa realizez o compozitie perfecta.

Pentru ca cheesecake-ul cu mere la cuptor sa iasa perfect trebuie sa fie copt pentru inceput la temperatura mica (160°C – cu ventilatie). Exista retete la care coacerea se face doar la 160°C, dar eu am ales varianta in care cresc temperatura usor dupa 30 minute.

Se recomanda ca racirea unui cheesecake la cuptor sa se faca lent, asa ca in prima ora ramane in cuptor, cu usa intredeschisa (la mine a stat deschisa la un unghi de 30°), apoi se raceste complet la temperatura camerei. Si, asta nu este tot! Urmeaza racirea in frigider pentru minim 5 ore.

Fara sa fie respectate toate aceste etape nu veti putea taia acest cheesecake cu mere la cuptor frumos.

Cand am scos cheesecake-ul din cuptor pentru o secunda gandul mi-a zburat la pasca cu aluat fraged, dar aici am alta reteta de blat.

Puteti incerca varianta aceasta de cheesecake si cu alte fructe de sezon (prune sau pere), in functie de gust si inspiratie.

Va recomand sa folositi o branza de vaci mai uscata. Aceasta poate fi inlocuita de ricotta, dar o scurgeti putin inainte de a o pune in bol alaturi de crema de branza Philadelphia ce are un gust usor sarat, ideal pentru combinatia pe care am realizat-o aici.

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru cheesecake cu mere la cuptor.

INGREDIENTE:

Pentru blat diametrul de 20 cm:

180 g faina + faina pentru masa de lucru si tapetare mere

70 g zahar tos

1 ou

50 g unt la temperatura camerei

30 g smantana

Pentru umplutura:

3 mere mici rosii

sucul de la 1/2 lamaie

200 g branza de vaci foarte bine scursa

200 g crema de branza Philadelphia

100 g smantana grasa (24%)

100 g zahar pudra

30 g amidon

20 g gris

1 ou + 1 galbenus

1/2 lingurita extract natural de vanilie

2 linguri gem caise pentru uns merele

Pentru decor:

2 linguri zahar

15 g unt

1 lingura smantana pentru frisca

frunze de menta

fulgi de migdale

PREPARARE:

Pregatim pentru inceput blatul pentru cheesecake. Punem toate ingredientele intr-un bol si le amestecam pana obtinem un aluat omogen.

Am pus aluatul in frider pentru 30 minute, am pornit cuptorul la 160°C, apoi am pregatit umplutura.

In continuare am amestecat cele 2 tipuri de branza cu smantana, zahar, amidon, gris si extract natural de vanilie.

Am curatat merele de coaja, am taiat 2 mere in jumatate si am indepartat casuta samburilor, apoi le-am scufundat intr-un bol in care am pus apa si suc  de la 1/2 lamaie.

Al treilea mar curatat de coaja l-am taiat in  jumatate pe inaltime si am indepartat foarte putin din cotor.

Am scos aluatul din frigider, l-am intins pe masa de lucru tapetata cu putina faina. M-am ajutat de sucitor pentru a lua aluatul si a-l pune peste forma tapetata cu hartie de copt.

Marginile si fundul blatului le-am aranjat cu mana.

Am intepat aluatul din loc in loc, apoi am pus umplutura peste blat.

Apoi am taiat jumatatile de mere in 2, apoi am trasat niste dungi superficiale cu cutitul.

Am aranjat sferturile de mar pe margine, iar in mijloc am pus jumatatea taiata pe inaltime, pentru care am procedat la fel, taiand-o in 4 si realizand dungiile superficiale cu cutitul.

Am copt cheesecake-ul cu mere 30 minute la 160°C si 30 minute la 180°C. Daca cuptorul vostru este puternic si credeti ca se rumeni prea tare, puteti pune dupa 45 minute o foaie de hartie de copt peste cheesecake.

L-am lasat aproape o ora in cuptor cu usa intredeschisa dupa ce am oprit cuptorul.

L-am scos din cuptor si l-am lasat sa se raceasca la temperatura camerei pana s-a racit complet, apoi l-am pus in frigider alte 6 ore. Poate sta peste noapte in frigider, astfel incat asteptarea sa nu fie prea grea.

Am uns merele cu putin gem de caise pentru ca acestea sa isi pastreze aspectul frumos cat timp vor sta in frigider.

Pentru ca mi s-a parut mult prea simplu ca prezentare, am topit pe foc 2 linguri de zahar tos pana s-au caramelizat, dar de o culoare frumoasa, maro deschis. Am luat de pe foc si am adaugat untul, apoi smantana pentru frisca.

Cu o lingurita am trasat cateva dungulite de sos caramel, am presarat niste fulgi de migdale si am decorat cu cateva frunze de menta.

Poate credeti ca m-am complicat cu acest decor, dar pana la urma a fost si parte din gust. Si a iesit un cheesecake cu mere la cuptor foarte bun!

Te invit sa ma urmaresti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *