fbpx

RETETE RECENTE

MOUTABAL – salata libaneza de vinete cu tahini si iaurt

June 10, 2020 | CATEGORIA

Putem spune ca a venit vara. Cel putin calendaristic. Pentru mine acest anotimp este sinonimul salatelor, mai ales al celor de vinete. Sunt preferatele mele pentru ca se pregatesc foarte usor, fara etape complicate.

Impreuna cu Danone ne-am gandit sa iti aducem o reteta savuroasa, simpla, cu gust de vara: Moutabal – salata libaneza de vinete cu tahini, iaurt in stil grecesc, ulei de masline si usturoi.

Este mancata pe post de mezze (aperitiv) in Orientul Mijlociu. Bucataria Orientului mijlociu este aromata, cu gusturi speciale si are retete ce se pregatesc foarte usor si rapid. Mai multe retete din bucataria libaneza am strans intr-o colectie, din care va puteti inspira daca dati click aici.

Moutabal – salata libaneza de vinete cu tahini si iaurt – o gasesti in meniurile restaurantelor libaneze, dar o poti pregati si tu acasa.

Daca vrei poti ruga si copilul sa te ajute si in acest mod vei putea vorbi despre povesti cu Sherezazada, peripetiile lui Aladin, stapanul lampii fermecate sau despre Ali Baba si cei patruzeci de hoti.

Reteta inspirata din bucataria arabeasca este asemantoare cu alta salata celebra din acest colt de lume: Baba Ghanouj, dar exista diferente clare intre acestea.

In timp ce Moutabal are tahini, iaurt si usturoi, Gaba Ghanouj are ceapa, ulei si melasa de rodie.

Vara, cand gratarele incep sa sfaraie, cateva vinete isi pot face langa restul preparatelor, dar daca nu am rabdare pot coace vinetele direct pe flacara aragazului.

Sunt mult mai bune decat vinetele pregatite in cuptor. Vinetele coapte in cuptor sunt fade, in timp ce cele care intalnesc flacara focului capata aroma de fum, ce aduce un plus de gust preparatului final.

Se coc mai rapid si mai usor daca vei intepa vanata cu o furculita.
Pregatirea acestei salate nu iti va lua mai mult de 30 minute, dar vei avea nevoie de timp sa le lasi sa se scurga, altfel lichidul amar lasat de acestea poate strica gustul.

Iti las acum lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru ca a putea pregati Moutabal rapid si usor:

INGREDIENTE:

600 g vinete – raman 360 g dupa coacere si scurgere

2 lingurite pasta tahini

1 lingurita suc lamiae

3-4 lingurite varfuite iaurt in stil grecesc Danone

60 ml ulei masline

2 catei usturoi dati prin presa

sare

Pentru decor:

ulei masline

seminte de rodie

PREPARARE:

Pentru inceput va pregatiti ingredientele.

Tu vei coace vinetele pana cand coaja este neagra iar miezul moale, apoi le vei lua de pe foc, le vei lasa sa raceasca si le vei curata de coaja.

Vei pune vinetele la scurs pe un carpator, aranjandu-l in asa fel incat sa fie inclinat, iar lichidul lasat de acestea sa se scurga, sa nu ramana sub ele.

Le lasi in jur de o ora sau chiar doua, pentru ca sa iasa tot lichidul amar, apoi le poti toca cu un cutit.

In acest moment poti ruga copilul sa amestece intr-un bol tahini cu suc de lamaie, ulei de masline, doi catei de usturoi dati prin presa si iaurtul Danone in stil grecesc.

Il mai rogi sa adauge aproximativ jumatate de lingurita de sare si sa amestece bine acest sos.

Il poti ruga pe cel mic sa puna vinetele intr-un bol, sa adauge sosul cu tahini si iaurt, apoi sa mixeze timp de 1 minut  sau pana in momentul in care compozitia devine neteda si omogena. Vei gusta pentru a vedea daca mai are nevoie de sare, ulei sau iaurt in stil grecesc.

In acest moment salata de vinete libaneza Moutabal este gata.

O vei pune intr-un bol si o vei decora cu ulei de masline si seminte de rodie.

Atat de simplu si atat de bun!

 

Comentarii

  • Jenny

    Este foarte gustoads, eu am omis usturoiul din pacate, nu se impaca cu stomacul 😭

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *