RETETE RECENTE

PUI CU OREZ – RIZ BI DJEIJ – RETETA LIBANEZA

noiembrie 27, 2017 | CATEGORIA

Reteta libaneza de pui cu orez este una din cele mai gustoase si mai aromate retete de orez pe care le-am mancat. Alaturi de unul din prietenii mei de suflet am pregatit retete libaneze pentru proiectul desfasurat live pe facebook: Gatesc cu prietenii.

Jay a propus ca reteta principala sa fie pui cu orez (riz ou djeij), iar eu m-am gandit sa umplem momentul in care asteptam ca orezul sa se fiarba cu pregatirea a trei aperitive libaneze (mezze) rapide: falafel, mhamara si baba ghnauj. 

Am pregatit pentru cina ce urma sa o luam impreuna si o reteta simpla de hummus, dar si niste biscuiti libanezi pentru desert.

Coincidenta a facut ca saptamana trecuta sa fi fost si ziua Libanului. Desi Jay a devenit vegetarian acum cativa ani, pregateste cu mare drag retete cu carne pentru prieteni, asa ca va invit sa pregatiti si voi una din cele mai bune retete libaneze de orez cu pui.

Daca nu ati urmartit live-ul pe facebook, va rog sa o faceti, veti vedea ca avem o reteta simpla, usor de pregatit.

INGREDIENTE:

Pentru supa de pui:

1 pui mediu-mare

2 cepe

1-2 frunze dafin

2 catei usturoi

sare

Pentru orez cu pui:

50 g migdale decojite si feliate

100 g seminte de pin

ulei de floarea soarelui pentru prajit – cat sa fie acoperit fundul unei tigai cu diametrul 26 cm

400 g carne tocata de vita

1 ceapa mare tocata marunt

500 g orez cu bob lung

750 ml din supa de pui pregatita mai sus

1 lingurita condimente 7 piper

1 lingurita sare

1,5 lingurite nucsoara

1,5 lingurite scortisoara

Pentru decor:

1 lingurita scortisoara

Pentru servit:

iaurt

 

PREPARARE:

Pentru inceput fierbem puiul intreg in apa. In momentul in care nu mai avem spuma de luat din oala adaugam ceapa, dafin, sare si 2 catei usturoi si lasam la foc mic sa fiarba pana este bine facut.

Cand acesta este gata putem trece la partea cea mai frumoasa a caestei retete. Calim in uleiul incins migdalele curatate de coaja si feliate, pana acestea devin aurii, le scoatem si in acelasi ulei prajim mugurii (semintele) de pin. Le vom scoate si pe acestea cand sunt rumenite si le lasam sa se raceasca. Le vom folosi ca parte de decor pentru reteta noastra.

In acelasi ulei, care este aromat acum, vom pune ceapa tocata, o lasam la foc mic, amestecand din cand in cand, pana se inmoaie, apoi adaugam carnea de vita si o condimentam cu 7 piper (un amestec sub forma de pudra din condimente aromate: ienibahar, piper iute, scortisoara, ghimbir, cardamom, coriandru, cuisoare, nucsoara), plus sare si cate 1 lingurita jumatate nucsoara si 1 lingurita jumatate de scortisoara. Momentul din care incepem condimentarea il putem vedea in filmul cu live-ul de pe facebook de la minutul 15.13.

Intr-o oala adanca punem orezul, adaugam zeama in care am fiert puiul.

Jay ne-a impartasit si un mic secret: daca orezul a stat in apa 30 minute inainte de a fi gatit vom folosi pentru pregatirea lui 1 cana de lichid, iar daca a fost doar spalat 1 1/2 cana ( 1 cana =250 ml lichid).

Inainte de a pune pe foc orezul cu supa adaugam in oala carnea de vita calita, cu restul de ulei in care s-au calit migdalele si semintele de pin, pentru a le fierbe impreuna. Lasam focul pentru inceput la putere mare pana in momentul in care da primul clocot, apoi dam focul mic si punem un capac pe oala.

Cat timp se fierbe orezul, vom rupe fasii de carne (fara piele) din puiul fiert si le punem la indemana.

La minutul 38 al filmarii noastre se poate vedea cum finalizam si decoram orezul libanez cu pui: intr-un vas mare pune orezul, il acoperim cu fasiile de pui si peste acestea presaram migdalele si semintele de pin. Tapetam cu scortisoara si putem manca.

Vom manca  orezul libanez cu pui insotit de iaurt.

Super gustos!!

Va asteptam pozele daca pregatiti reteta, iar daca o veti distribui va multumim din suflet.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *