Ciorba ardeleneasca de loboda cu afumatura
Ciorba ardeleneasca de loboda
Ciorba ardeleneasca de loboda cu afumatura este cea mai buna reteta de ciorba pentru a marca primavara, fiind gustoasa, plina de arome si savoare.
Dreasa cu smantana si cu arome seducatoare de afumatura si usturoi, a fost atat de buna incat am reusit sa conving partea masculina a familiei sa incerce o zeama calda, frumos colorata, pentru pranz.
Le-a placut atat de mult incat au mai cerut o portie. Si, daca asta s-a intamplat, credeti-ma ca este cel mai bun barometru pentru mine. Nu va pot descrie in cuvinte cat este buna.
Dar, va pot spune cum am ajuns sa o fac. Gramajoare de loboda asteptau in raftul magazinului sa trec prin zona pentru a ma seduce cu culorile lor mov si verzi.
Nu m-am oprit din prima in dreptul lor, am dat cateva ture incercand sa le ignor, sperand ca o sa gasesc alte verdeturi de sezon bune de aruncat intr-o oala pentru o ciorba rapida, speciala plina de savoare si arome.
Stiam ca o sa ma intorc la ele, oricat as fi vrut sa le evit, si chiar asa a fost. Nu am rezistat. Sunt neputincioasa in fara lor. Imi plac atat de mult incat as face zilnic litri de ciorba cu loboda doar pentru mine.
Ciorba de loboda o fac in general pentru sufletul meu si pentru mama mea. Nici sotul meu si nici fiul meu nu se avantau pana de curand sa guste din aceasta licoare magica, frumos colorata.
Ca orice ardelean sotul meu adora afumatura. Prin urmare, mi-am dat seama ca il pot convinge sa guste ciorba de loboda daca va avea si ceva carne afumata.
Dar, asta nu era tot.
Trebuia sa am grija sa ajung si la placerile fiului meu care nu iubeste ciorbele cu orice tip de frunze prin ele. Mai nou, nici patrunjel nu ar mai vrea sa vada plutind prin zemurile calde.
Daca se poate sa fie supe sau ciorbe fine, in genul supelor crema, cu siguranta ciorba de loboda va avea o sansa in fata fiului meu.
Prin urmare, am adus in ciorba mea afumatura si smantana, ca in orice ciorba ardeleneasca, apoi am facut-o fina ca o supa crema pasand loboda, ceea ce a facut ca ciorba sa fie mai consistenta.
Rezultatul final a fost asa cum mi-am dorit: pe placul baietilor mei, mari amatori de bunataturi.
Cu totii recurgem la mici trucuri pentru a transforma mancarea in ceva placut nu doar din punct de vedere al gustului, dar si estetic.
Fiul meu nu este prieten nici cu carnea din ciorba, asa ca aceasta va fi folosita doar pentru gust. Sunt sigura ca va veni si momentul in care si-o va dori in farfurie, am nevoie doar de putina rabdare.
Dealtfel ciorba asta a mers foarte bine dupa zilele de sarbatoare cu gratare incinse in soare. Racoritoare, acrisoara este pur si simplu seducatoare.
Daca o veti incerca in varianta propusa de mine nu veti regreta. Se pregateste usor, asa ca nu trebuie decat sa va bucurati de gustul ei. Iata cum am pregatit ciorba ardeleneasca de loboda cu afumatura:
Ingrediente ciorba ardeleneasca de loboda cu afumatura:
350 g loboda proaspata (10 legaturi)
3 l apa
500 g carne afumata (cotlet taranesc in cazul de fata, dar pot fi si coaste)
150 g kaizer / piept porc afumat
4-5 linguri ulei
1 ceapa de marime medie
1 morcov mediu
120 ml suc lamaie
1 lingura sare
200 ml smantana pentru gatit
20 g faina + 60 ml apa
3 catei usturoi
Pentru servit:
mamaliga din 400 ml apa si 140 g malai
ardei iute
Mod de preparare ciorba ardeleneasca de loboda cu afumatura:
Incepem prin a pune carnea afumata, taiata in felii, la fiert in 3 l apa.
In acest timp pregatim mamaliga.
Cand este gata o turnam pe o tava intinsa, astfel incat sa putem apoi sa o taiem bastonase ce vor fi o lungime putin mai mare decat deschiderea farfuriei, caci le vom sprijini de marginile acesteia.
Taiem kaizerul fasii si le calim in 4 linguri ulei incins. In momentul in care acesta este rumenit il scoatem din tigaie si il pastram pe o farfurie.
Vom pune la prajit in uleiul aromat de kaizer bastonase din mamaliga .
Le rumenim usor pe toate partile, apoi le scoatem si le lasam sa astepte pe o farfurie pana la momentul in care servim ciorba.
In uleiul ramas vom cali ceapa tocata marunt cu morcovul ras fin.
Daca este nevoie adaugam inca 1 lingura de ulei. Carnea s-a fiert in acest timp, asa ca adaugam ceapa si morcovul calit.
Acestea pastreaza usor aroma kaizerului.
Curatam frunzele de loboda eliminand coditele mai groase, apoi le tocam cu ajutorul unui mixer vertical/robot.
Le punem in oala la fiert, alaturi de carne cu ceapa si morcov. Avem grija sa luam spuma de cate ori se va forma.
Adaugam sucul de lamaie si 1 lingura de sare si lasam sa fiarba la foc mic-mediu. Intr-un castron dizolvam faina cu 60 ml apa.
Adaugam cateii de usturoi pisati, amestecam bine apoi adaugam 1 polonic din supa fierbinte.
Omogenizam compozitia si o turnam in oala, amestecand bine.
Lasam inca 5 minute sa fiarba la foc mic. oprim focul si turnam smantana de gatit. Radu Anton Roman adauga in ciorba de loboda ardeleneasca lapte batut, asa ca daca va inspira aceasta sugestie puteti schimba smantana cu lapte batut sau iaurt.
Punem in farfurie zeama de ciorba ardeleneasca de loboda cu afumatura, avand grija sa aranjam bastonase de mamaliga cu fasii de kaizer prajit, marar, si cateva felii de ardei iute.
Iubitorii de carne pot adauga si cateva fasii din carnea afumata.
Sevire ciorba ardeleneasca de loboda cu afumatura:
Este atat de buna!! Sincer nu as imparti cu nimeni farfuria mea.
Am mancat-o cu mare pofta!
Mai multe retete de ciorbe ardelenesti:
Va las sa va convingeti, sa imi spuneti daca nu am dreptate.
Te invit sa ma urmaresti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.
Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.