Ciorba de porc cu smantana si zeama de varza acra
Ciorba de porc cu smantana si zeama de varza acra
Ciorba de porc cu smantana si zeama de varza acra
Ciorba de porc dreasa cu smantana si acrita cu zeama de varza (moare) este deosebit de gustoasa, satioasa si usor de facut. Reteta simpla, cu ingrediente usor de procurat, ieftina si delicioasa.
Ce poate fi mai bun pentru pranz, intr-o zi geroasa de iarna, daca nu o ciorba fierbinte, buna de incalzit trupul si sufletul?
Astept an de an sa vina gerul si sa se acreasca varza ca sa pot face aceasta ciorba de porc cu smantana si zeama de varza.
Imi place mai mult decat cea acrita cu lamaie sau bors. Smantana catifeleaza zeama si aduce un plus de gust.
Mai multe retete de ciorbe de porc:
- 1. ciorba taraneasca de porc
- 2. ciorba de porc cu afumatura si tahon
- 3. ciorba de porc moldoveneasca
- 4. ciorba de legume cu afumatura si smantana
- 5. ciorba de oase afumate
Fiul meu cand vrea aceasta ciorba imi cere ciorba de porc alba – denumire pe care am inteles ca o dau si alti copii ciorbelor drese cu smantana. M-am distrat tare cand am auzit denumirea aceasta, dar macar o diferentiez de restul ciorbelor.
Daca vreti sa pregatiti ciorbe gustoase nu faceti economie la legume. Copilul meu, ca majoritatea copiilor, evita legumele in ciorbe, asa ca prefer sa rad morcovul si telina, iar ardeiul gras il toc cat mai mic. Puteti sa mai puneti rosii uscate si deshidratate
Verdeata pe care o folosesc pentru aceasta ciorba de porc cu smantana si zeama de varza este leusteanul. Am grija sa usuc peste vara, dar gasiti si in magazine in plicuri sau borcane. Ardelenii nu sunt amatori de leustean (parerea mea este ca total nedreptatit), asa ca puteti folosi cimbru sau frunze de dafin.
Nu sunt un fan al cartofilor in ciorbe, asa ca rar veti vedea in ciorbele mele cartofi. Daca folosesc cartofi atunci va fi ciorba de cartofi cu ceva (smantana, carnati, suc de rosii).
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba de porc cu smantana si zeama de varza:
INGREDIENTE:
800-1000 g carne de porc (pulpa de porc cu putina grasime pe ea)
2 morcovi mari
1 ceapa mare
1/2 ardei gras rosu
1 radacina de patrunjel
1 felie telina
2 linguri ulei
1 lingura rosii uscate si deshidratate – optional!
500 ml zeama de varza acra
frunze de leustean uscat
1/2 legatura patrunjel
sare
piper
2 galbenusuri
300 ml smantana grasa pentru gatit
3 linguri ulei de floarea soarelui
Cum se face reteta?
Am ras morcovii, telina si patrunjelul, am tocat ceapa marunt, ardeiul gras la fel. Daca nu va place sa vedeti bucati de legume in ciorba, atunci le veti toca in cuburi de marime mica spre medie.
Am incins uleiul, am calit ceapa, apoi am adaugat eestul de legume si am continuat sa sotez pana cand acestea s-au inmuiat putin.
Am pus bucati de carne de porc, taiate in fasii sau cuburi de marime medie, peste legume si am lasat-o sa se prajeasca doar pana si-a schimbat culoarea, devenind mai alba.
Daca ati calit totuil in oala in care veti face ciorba atunci adaugati apa fierbinte peste acestea.
Eu am calit intr-o tigaie mare, asa ca le-am pus in oala in care fierbea apa. Este nevoie de apa doar cat sa fie carnea acoperita cu inca doua degete peste. Am lasat sa fiarba, adaugand frunzele de leustean (uscate sau proaspete) si o lingura de rosii uscate (am gasit in supermarket rosii uscate si deshidratate cu busuioc). Nu am folosit prea multe pentru ca am avut nevoie doar de o usoara aroma. Am luat spume cand a fost nevoie si am completat cu apa calda de cate ori a fost nevoie.
Am asezonat ciorba cu boabe de piper si un praf de sare – nu prea multa pentru ca zeama de varza contine multa sare.
Dupa ce s-a fiert carnea am adaugat zeama de varza acra fiarta in prealabil si am mai lasat pe foc inca 5 minute.
Am batut ouale cu smantana, am adaugat treptat cate un polonic din zeama din oala (am pus 3 polonice in total), apoi am oprit focul si am turnat galbenusurile cu smantana.
Servire
Am amestecat pentru a omogeniza compozitia, apoi am impartit ciorba in castroane.
Tare buna este ciorba de porc cu smantana si zeama de varza! Puteti sa o mancati si cu un ardei iute, daca va place mancarea picanta.
Pofta buna!
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Daca vreti sa vedeti reteta video pe eran mare apasati pe „watch on YouTube”.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.
O asa ciorbita nu se refuza!!
Cam in 30 de minute cred ca e gata. Revin sa va spun cum a iesit.
Chiar sunt curioasa daca o sa va placa!
Este grozavă cu carne putin mai grasa, când se taie porcu’.
Multumesc!
E tare gustoasa si cu carnita afumată. 😋
Asa este!