Alivanca moldoveneasca

3 noiembrie 2021Diva in Bucatarie

Alivanca moldoveneasca.

Alivanca moldoveneasca

Alivanca moldoveneasca este reteta unui desert traditional romanesc cu radacini in zona Moldovei de care ma leaga multe amintiri din copilarie.

Parca o si vad pe bunica cum scotea tava din cuptor, iar eu si fratele meu ne inghesuiam sa ajungem mai repede la farfuriile cu alivanca calda.

Alivanca, intalnita si sub denumirea de alivenci, este cunoscuta in mod special in Nordul Moldovei si in Bucovina, dar  reteta a ajuns in timp in majoritatea bucatariilor din zona Moldovei.

Asa se face ca traditiile din familie sau inventivitatea fiecarei gospodine au adus acestui preparat gusturi si texturi diferite, ce aduc fie cu budinca, fie cu un sufleu, atat  in varianta dulce, cat si sarata.

Reteta a fost prezentata in diverse carti de bucate, inca din vremuri indepartate.

Pastorel Teodoreanu, Sanda Marin, Sivia Jurcovan si Radu Anton Roman au facut ca aceasta delicatesa, aproape necunoscuta in afara Moldovei, sa fie azi un preparat emblematic pentru aceasta regiune.

Cred ca este unul din cele mai elegante preparate pe baza de malai.

Chiar si toppingul poate fi adaptat dupa gusturi si obiceiuri, astfel ca pentru alivanca mai dulce poate fi doar pudrata cu zahar, iar pentru rasfaturi maxime se adauga o lingura de sos de fructe (sau dulceata daca vreti sa fie mai dulce) si putina frisca.

Bunica pregatea rar alivanca moldoveneasca in varianta sarata, dar peste aceasta punea mereu smantana grasa primita de la sat.

Eu am ales sa va arat varianta dulce, cu branza de vaci.

alivanca moldoveneasca o

Reteta am pregatit-o special pentru noua mea colaborare cu Oala cu traditii, livratorul la oala ce aduce la oras cele mai multe preparate din toate regiunile tarii.

Puteti sa o comandati si voi, caci este inclusa in meniu alaturi de multe alte bunatati traditionale pentru pofte urbane.

Daca locuiti in Bucuresti si comandati de minim 90 lei sau in Ilfov si comandati de minim 140 lei, livrarea este gratuita si se asigura de luni pana vineri de la 11.00 la 21.00.

Duminica nu se fac livrari.

Alte retete traditionale din zona Moldovei:

Alivanca moldoveneasca este delicioasa si nu ma opresc niciodata la o singura portie.

Desi este o reteta simpla, taraneasca, cu ingrediente banale, aceasta poate fi transformata intr-un preparat gourmet, cu o prezentare frumoasa.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru alivanca moldoveneasca cu branza dulce de vaci si malai:

INGREDIENTE:

500 g branza de vaci cremoasa
4 oua
70 g zahar
100 g smantana grasa
30 g unt topi si racit
150 g malai
50 g faina
1/2 lingurita sare
150 g zmeura
150 g smantana pentru frisca
30 g zahar pudra

PREPARARE:

Va las modul de preparare in format video. Daca apasati pe watch on youtube puteti urmari reteta pe ecran mare.

Daca ati mancat alivanca moldoveneasca in copilarie si vi s-a facut dor sau doar v-am facut curiosi de gustul bun al acesteia, o veti gasi aici.

O puteti comanda la 1 kg (68 lei) sau la 2 kg (125lei).

Ma bucur din suflet ca am putut aduce o parte din copilaria mea la Oala cu traditii. 

Abia astept sa imi spuneti cat de mult va place alivanca comandata la Oala cu traditii.

#PunemOalapeHartă #OalacuTradiții

Ma gasesti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *