Zargan prajit in crusta de malai, cu mujdei si mamaliga

2 noiembrie 2021Diva in Bucatarie

Zargan prajit in crusta de malai, cu mujdei si mamaliga. Zargan prajit in crusta de malai cu mujdei si mamaliga – reteta foarte simpla si usoara, rapida de peste prajit in malai servit traditional cu mamaliga si mujdei.

Zargan prajit in crusta de malai cu mujdei si mamaliga

Zargan prajit in crusta de malai cu mujdei si mamaligareteta foarte simpla si usoara, rapida de peste prajit in malai servit traditional cu mamaliga si mujdei.

Daca nu va este cunoscut inca acest peste il veti recunoaste dupa forma lunga, usor comprimata pe parti, iar falcile subtiri si alungite seamana cu un cioc de pasare. Unii il confunda cu pestele spada.

Sta la suprafata apei, atat in larg cat si aproape de tarm. Este un peste foarte gustos.

Zarganul are spatele de culoare gri-albastru iar burta argintie. Coloana si oasele au o culoare verde-turquoize.

Poate v-ati dat seama ca imi place pestele, atat pentru a-l gati, dar mai ales pentru a-l manca. V-am mai povestit cum trebuie sa reconoasteti un peste proaspat, atunci cand il cumparati, dar mai scriu si aici cele mai importante lucruri la care trebuie sa fiti atenti.

  • 1. Pestele proaspat daca are corneea transparenta, convexa si pupilele negre. Daca corneea nu este transparenta nu cumparati pestele!
  • 2. Un alt aspect de luat in seama este pielea pestelui. Daca aceasta crapa cand este apasata sau daca este pipait (apasat usor) carnea pestelui arata ca o plastelina si nu este elastica, atunci nu gatiti acest peste.

Daca nu va place sa curatati pestii, atunci puteti cere vanzatorului din magazine sa faca acest lucru. In anumite supermarketuri pretul pentru acest serviciu este modic, in timp ce altele o fac gratuit.

Vara aceasta am bazut bannere cu peste livrat acasa. Sunt convinsa ca le puteti cere sa ii curete.

Zargan prajit in crusta de malai cu mujdei si mamaliga

Partea cea mai buna a pregatirii unui peste este ca se face in timp foarte scurt. In maxim 5-6 minute un peste mare gatit in tigaie ar trebui sa fie gata. Pestii mici se gatesc mai repede.

Pentru ca acesta sa nu se lipeasca de tigaie aveti grija sa incingeti bine uleiul in tigaie. Daca il gatiti prea mult carnea se va usca si se va rupe usor cand il scoateti din tigaie.

In general, cand carnea pestelui prajit devine opaca, atunci este gata.

Dar, la un peste intreg, imbracat in malai, nu veti vedea cum arata carnea, asa ca va ghidati dupa marimea lui. Cu cat este mai mic, cu atat il prajiti mai putin.

Pentru manevrarea lui puteti folosi o spatula lunga, flexibila.

Inainte de a pregati pestele este bine ca acesta sa stea la temperatura camerei macar 30 minute.

Va las mai jos si alte retete cu peste pe care veti dori sa le incercati:

Toata colectia de retete de peste o veti gasi in acest link.

Zargan prajit in crusta de malai cu mujdei si mamaliga

Am mancat zarganul prajit in crusta de malai cu mamaliga si mujdei cu smantana si verdeata. Reteta mujdeiului o puteti citi daca apasati aici.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru zargan prajit in crusta de malai cu mujdei si mamaliga:

INGREDIENTE:

1 kg zargan mic

100 g malai

20 g faina

sare

700 ml ulei

Pentru mujdei cu patrunjel

8-10 catei usturoi

1/4 lingurita sare

50 ml ulei masline (pentru mujdei) + 1 lingura (langa patrunjel)

1-2 linguri apa minerala

100 g smantana

1/2 legatura patrunjel

1 lingura suc lamaie

Mamaliga:

250-280 g malai

1 l apa

sare

PREPARARE:

Am curatat pestele (am scos intestinele), l-am spalat, apoi am indepartat capetele.

L-am lasat sa astepte cat timp am pregatit mujdeiul.

Pentru aceasta reteta am pregatit un mujdei special, cu smantana si verdeata.

Am curatat usturoiul de coaja, l-am dat prin presa, am adaugat sare si foarte putin ulei, in fir subtire.

Am frecat usturoiul cu sare si ulei ca pentru maioneza. La final amestecul s-a emulsifiat transformandu-se intr-o crema.

Am adaugat 1 lingura apa minerala si smantana. Daca vreti o consistenta mai lichida mai puteti adauga 1 lingura de apa minerala, amestecand energic.

Cu ajutorul unui robot am maruntit patrunjelul. In bolul robotului am adaugat 1 lingura suc lamaie si o lingura de ulei. Am amestecat verdeata cu usturoiul frecat.

Mujdei de usturoi cu smantana si patrunjel Mujdei de usturoi cu smantana si patrunjel diva in bucatarie

Am pus intre timp si apa cu sare pentru mamaliga pe foc. Cand s-a apropiat de temperatura de fierbere am pus putin malai,restul l-am adaugat cand a inceput sa clocoteasca.

Am amestecat cu un tel pentru a nu obtine cocoloase. Daca vreti o mamaliga mai tare puneti mai mult malai (300-320 g), dar depinde si de tipul de malai folosit.

Mamaliga cu branza si smantana diva in bucatarieMamaliga cu branza si smantana diva in bucatarie

Am frecat zarganul cu putina sare atat la exterior, cat si la interior. L-am tavalit prin malaiul amestecat cu faina si l-am prajit in ulei incins pana s-a rumenit uniform pe ambele parti.

Timpul de prajire al acestui peste foarte subtire este de 4 minute. Daca il prajiti mai mult acesta se va usca.

L-am mancat imediat cu mamaliga calda si mujdei cu smantana si verdeata. Iata si coloana vertebrala a acestuia de o culoare verde – albastru.

Este unicul peste din Marea Neagra cu oase de acesta culoare. Si este tare bun!

Nu a ramas nimic dintr-un kilogram de peste. L-am mancat cu ai mei, cu mare pofta.

Multumim, Corina si Dorin pentru ca v-ati gandit la noi cand ati cumparat acest peste!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasesti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *