PASTRAV CU SOS DE GALBIORI SI SOS DE FRUCTE DE PADURE

July 22, 2018 | CATEGORIA

Pastrav cu legume, in sos de galbiori (sau orice alt tip de ciuperci) si sos de fructe de padure este ideal pentru pranz sau cina. Reteta desi pare sofisticata, va asigur ca se pregateste foarte usor, este gata in 30 minute si o poate pregati absolut oricine. Nu necesita tehnici speciale de pregatire, fapt pentru care am ales asamblarea rulorului de peste printr-o metoda ce nu poate da gres. Eu am folosit sfoara alimentara, dar se pot prinde si cu scobitori sau bete de frigarui.

Daca ne organizam, putem pregati in acelasi timp mamaliga, pestele si sosurile, astfel incat in 30 minute (maxim 35) sa ne asezam la masa.

Am pregatit de-a lungul trimpului mai multe retete cu pastrav, multe dintre acestea devenind preferatele voastre in timp.

Am sa va aduc aminte aici de pastravul cu rosii si masline, plachia de pastrav, pastravul cu migdale, pastravul cu sos de verdeata, dar si multe alte retete pe care le veti gasi in acest link.

Reteta de azi este la fel de buna, dar prezentata mult mai frumnos, cu combinatii de gusturi si arome ce va vor cuceri de la prima inghititura. La gustul sosurilor a contribuit si vinul alb De la Serve – Vinul cavalerului Rezerva Contelui. Cu un miros proaspat, floral de citrice, flori de lamai si piersic si arome de citrice, grapefruit si pomelo, vinul este fin, usor, pe placul tuturor. Aciditatea inalta, de o culoare galben deschis, stralucitoare, cu nuante verzui, il certifica ca un vin elegant, rafinat. L-am folosit alaturi de ciuperci dar si langa fructele de padure, notele vinului accetuand gustul fiecarui sos in parte.

Sosul de fructe de padure are multe coacaze. Acestea sunt acrisoare si combinate cu o reductie de vin alb ne ajuta sa inlocuim vesnicul suc de lamiae pe care il folosim la peste. As spune chiar ca in final avem chiar cea mai buna solutie din punct de vedere al gustului si al aspectului, caci vine cu o pata de culoare ce ne imbina sa il savuram cu placere.

In finalul retetei am lasat link catre filmuletul cu live-ul de facebook. Veti vedea acolo cat de usor se pregateste pastravul cu sos de galbiori si sos de fructe de padure.

INGREDIENTE:

(pentru 3 persoane)

3 buc pastravi filetati – fara cap si coada

1/2 ardei gras rosu sau ardei kapia mare

1 morcov maricel

1 dovlecel

sare

piper

4 linguri ulei

3 catei usturoi

400 ml smantana pentru gatit(eu am folosit LaDorna)

1/2 legatura patrunjel verde

500 g galbiori

90 g fructe de padure (coacaze rosii, coacaze negre si zmeura)

mamaliga (300 g malai la 1 l apa si 1 lingurita rasa de sare)

PREPARARE:

Pentru inceput punem mamliga la pregatit. Punem apa cu sare la fiert, la foc mediu. Cand se apropie de momentul in care va incepe sa fiarba adaugam putin malai, urmand sa tot punem malai cand incepe sa clocoteasca. Avem grija sa amestecam cu un tel pentru a nu obtine cocoloase. Avem nevoie de o mamaliga mai tare, asa ca, in functie de tipul malaiul este posibil sa mai fie nevoie de 20-30 g. Cand mamaliga este gata o turnam intr-o tava si o nivelam. La final o putem decupa sau o taiem in cuburi.

 

Cat timp se fierbe mamaliga (in pauzele in care nu amestecam in ea) vom pregati legumele. Le taiem fasii apoi le vom cali putin in 2 linguri ulei. In acesta am calit in avans un catel de usturoi taiat in jumatate timp de 30-40 secunde. Legumele trebuie sa fie inca tari cand le luam de pe foc, pentru ca se vor mai gati si la cuptor. Nu vrem sa avem legume moi, flescaite!

Asezonam fileurile de pastrav cu sare si piper, punem legumele intr-un capat, apoi rulam si strangem cu o sfoara, scobitoare sau bat pentru frigaruie. Cand facem acest lucru tinem rulourile in mana cat mai strans, astfel incat sa ramana o forma frumoasa, in care se observa legumele.

 

Coacem rondelele de peste umplute cu legume in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 18-25 minute (in functie de puterea cuptorului din dotare – la mine s-au facut in 20 minute).

Este important sa nu coacem excesiv, pestele isi pierde gustul si proprietatile.

Cat timp pestele sta in cuptor pregatim sosul de galbiori si cel de fructe de padure. Taiem ciupercile in cuburi sau bucati de marime potrivita, apoi le calim in 2 linguri ulei.

 

Adaugam putin usturoi, sare si piper, stingem cu 50 ml vin alb si lasam sa se evapore lichidul.

In acest moment luam de pe foc, adaugam smantana pentru gatit si presaram patrunjelul tocat marunt.

 

Pentru sosul de fructe de padure pregatim o reductie de vin. Punem 150 ml vin alb pe foc si lasam sa fiarba pana ramane 1/3 din cantitatea initiala. Pasam fructele, le dam prin strecuratoare pentru a elimina cojile si samburii, apoi le punem la fiert cu reductia de vin pana cand scade cantitatea de sos la jumatate.

Coacazele sunt foarte acrisoare, asa ca vor inlocui cu succes sucul de lamaie pe care obisnuim sa il folosim la peste. In plus, sosul nostru, va aduce un plus de savoare preparatului final.

In acest moment cu siguranta este gata si pestele, asa ca il scoatem din cuptor si il punem in farfurie langa o bucata de mamaliga, sos de galbiori, avand grija sa turnam putin sos de fructe de padure peste pastrav.

Este delicios, asa ca va invit sa il incercati si voi si sa imi spuneti cat de mult v-a placut.

Daca vreti sa vedeti cum l-am pregatit, va las aici link catre filmarea live de pe facebook:

Ep 33 Gatesc cu prietenii – cu Adriana Popescu. Gatim pastrav cu sos de galbiori si sos de fructe de padure – cu un vin SERVE Clubul Cavalerilor – Rezerva Contelui Alb.

Ep 33 Gatesc cu prietenii – cu Adriana Popescu. Gatim pastrav cu sos de galbiori si sos de fructe de padure – cu un vin SERVE Clubul Cavalerilor – Rezerva Contelui Alb.

Publicată de divainbucatarie.ro pe Joi, 19 Iulie 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

  • Joli N

    O reteta foarte buna si pentru baieti! Al meu ne-a delectat cu gusturile imbinate! Si a mers intr-adevar repede! Multumim si multe succese!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *