RETETE RECENTE

TORT CU VANILIE SI COACAZE

July 19, 2018 | CATEGORIA

Tort cu coacaze si vanilie este un tort festiv, cremos si in acelasi timp usor, racoritor, de vara.  Pregatit in genul torturilor entrement, fara sa ii atribui un asemenea nume, acest tort este chiar mult mai simplu de realizat, pastrand ideea de straturi cu crema fina ce se topeste in gura, ce te face sa iti doresti sa savurezi incet fiecare lingurita, pentru a te bucura de arome si gust cat mai mult.

Ingredientele folosite nu sunt complicate, le gasim in orice supermarket, in orice peroada a anului. Eu am profitat de tufa uriasa de coacaze rosii din gradina si am pregatit deja un tort de inghetata, 2 checuri cu coacaze si ciocolata alba, prajitura cu rubarba si coacaze – in doua zile consecutive, cupcakes cu ciocolata alba si coacaze, dar si un cheesecake cu coacaze rosii, limonada, toate fiind deja postate pe blog (le puteti descoperi apasand pe fiecare prajitura in parte si veti fi redirectionati catre reteta dorita). Da, par multe … Dar si tufa este foarte mare!

Indiferent de tipul de coacaze pe care il putem folosi pentru acest tort (rosii, negre sau albe), ne vom bucura de multa vitamina C, prezenta chiar si dupa procesarea lor. Coacazele au foarte multe vitamine, minerale si saruri. O ceasca de coacaze ne va sterge oboseala de pe fata, iar dupa ce o consumam putem spune ca nu mai simtim oboseala instalata de cateva zile. Se spune ca sunt foarte bune pentru a reduce sensibilitatea in cazul unor infectii respiratorii sau intestinale, imbuntatesc vederea si sunt adevarate ajutoare pentru cei isi doresc o cura de detoxifiere.

Tortul acesta a fost un fel de compilatie intre gusturile mele si ale sotului si fiului meu. Eu imi doream ceva acrisor, in timp ce ei sunt mari iubitori ai cremei de vanilie. Asa cum se vede, le-am pus impreuna si rezultatul a fost chiar delicios. In blat am pus putin fistic pentru a aduce si ceva crocant in toata aceasta poveste. Mi-ar fi placut ca stratul intermediar sa aiba mai multa culoare, asa ca data viitoare voi pastra special o lingura de suc concentrat, pregatit asa cum se va vedea mai jos, pentru acest strat. Rozul acela este atat de pal incat abia se observa. Ei bine, aspectul acesta a trecut neobservat printre cei care l-au gustat. Iar asta inseamna ca a fost bun. Si, acest lucru mi se pare pana la urma cel mai important lucru.

Tortul l-am pregatit pentru ziua mea, am vrut sa marchez momentul cu o reteta noua pe care o vor indragi ai mei. Este un tort perfect pentru vara, cu arome dulci-acrisoare, pe care il voi repeta chiar in week-end-ul ce urmeaza pentru o prietena draga.

Iata cat de usor se pregateste tortul cu vanilie si coacaze:

INGREDIENTE:

  • diametrul final 24-26 cm

Pentru blat ( 20 cm)

4 albusuri

120 g zahar

30 g unt topit si racit

40 g fistic tocat mare

50 g faina

20 g amidon

5 g praf de copt

Pentru crema vanilie si ciocolata alba:

4 galbenusuri

500 ml lapte

1 lingurita pasta vanilie sau semintele dintr-o pastaie vanilie

100 g zahar

20 g faina

20 g amidon

100 g ciocolata alba

300 ml smantana pentru frisca

10 g gelatina pudra

30 ml apa

Pentru crema coacaze rosii:

250 g coacaze rosii

100 g zahar

20 g amidon

250 g mascarpone

10 g gelatina pudra

30 ml apa

Pentru crema vanilie+coacaze

1/3  din crema de coacaze

1/3 din crema de vanilie

Pentru sirop:

100 ml apa

30 g zahar

1 lingurita esenta portocale

Pentru decor:

flori comestibile

fructe de padure

frunze de menta

PREPARARE:

Pregatim pentru inceput blatul. Este un blat din albusuri, la care am folosit praf de copt avand in vedere ca bezeaua isi pierde volumul cand se intalneste cu grasimea (untul topit si racit).

Mixam albusurile cu un varf cutit zahar pana cand obtinem o spuma tare alba. Adaugam treptat zaharul si mixam pana spuma este foarte tare si zaharul dizolvat. Adaugam fisticul tocat,  faina amestecata cu amidon si praf de copt si la final untul topit si racit, avand grija sa amestecam usor pana omogenizam compozitia.Turnam aluatul in tava cu diametrul de 20 cm si il coacem 20 minute sau pana trece testul cu scobitoarea in cuptorul preincalzit la 180°C. Il scoatem apoi din cuptor si il lasam sa se raceasca pe un gratar. Cat timp se coace blatul mixam smantana pentru frisca pana obtinem o compozitie cremoasa, apoi o punem in frigider pana la momentul in care o vom folosi in crema.

 

In acest timp pregatim crema de vanilie: Punem in lapte semintele dintr-o pastaie de vanilie, dar si pe aceasta, apoi incepem sa incalzim 400 ml laptele. Intr-un alt vas amestecam 4 galbenusuri cu zaharul, faina si amidonul pana omogenizam compozitia si le dizolvam cu restul de lapte. Cand laptele de pe foc este aproape de punctul de fierbere il turnam peste galbenusuri, mixam rapid, la viteza mare, apoi intoarcem vasul pe foc si amestecam cat de des putem pana obtinem o crema ca o budinca. O luam de pe foc, scoatem pastaia de vanilie, apoi punem o folie alimentara peste ea (lipita de ea) si o lasam sa raceasca complet. Cand este usor calduta adaugam gelatina dizolvata la baine-marie, ciocolata topita si amestecam pana se omogenizeaza, urmand ca frisca sa fie incorporata dupa 3-5 minute.

 

Pregatim crema de coacaze: punem la fiert coacazele cu zahar si 2 linguri apa si lasam pe foc pana se ingroasa ca pentru dulceata. Luam de pe foc, strecuram si pasam pulpa fructelor intr-o strecuratoare astfel incat sa nu avem in crema samburii si coaja.

 

Dizolvam amidonul in sucul de coacaze, il intoarcem pe foc (amestecand continuu) pana cand obtinem consitenta de budinca. Luam vasul de pe foc, lasam crema sa se raceasca complet, apoi  incorporam mascarpone.

 

Hidratam gelatina cu 30 ml apa, apoi o punem la baine-marie pentru a se dizolva. Punem peste gelatina 2 linguri din crema de coacaze, amestecam pentru a se omogeniza si a inlesni lichefierea cremei, apoi turnam totul peste crema intiala de coacaze si mixam rapid pana se omogenizeaza compozitia. Pastram din crema de coacaze 1/3 , restul il punem peste prima felie din blatul taiat in jumatate si insiropat usor. Punem in congelator 5 minute, apoi aranjam blatul al doilea peste crema de coacaze si il acoperim cu crema obtinuta prin amestecarea unei treimi din crema de coacaze cu o treime din crema de vanilie.

 

Aranjam prima parte din tort astfel incat sa fie perfect centrata in mijlocul unei forme cu pereti detasabili si turnam crema de vanilie peste straturile de tort asamblate anterior. Punem tortul la rece pentru minim 6 ore, apoi putem sa il decoram dupa libera inspiratie si sa il feliem. Eu am folosit pentru decor flori comestibile de la Microgreens Romania, coacaze rosii si negre, cateva capsuni si frunze de menta.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *