Chec cu iaurt, mure si zmeura
Chec cu iaurt, mure si zmeura
Chec cu iaurt, mure si zmeura, deliciu rapid de vara pentru rasfatul celor dragi. Reteta am pregatit-o cu ce aveam la indemana, fructe din gradina si 2 lamai verzi cumparate special pentru o reteta video ce urmeaza a fi publicata luna viitoare pe canalul de You Tube Diva In Bucatarie.
Canalul are putin peste un an, nu am apucat sa pregatesc inca foarte multe retete in acest format, dar deja am cereri pentru retete de chec. Promit sa pregatesc prin septembrie, momentan as vrea sa va arat ce bunatate de chec am pregatit aici 2 zile consecutive. Prima oara pentru ca asteptam niste prieteni in vizita, a doua oara pentru ai mei. Au fost incantati de gustul dulce-acrisor, usor racoritor dat de fructe.
Tufele mele de zmeura si mure din gradina au fost foaret generoase in acest an. M-am bucurat de aceste fructe mancand in fiecare zi cate un castronel, dar le-am folosit si in retete. Una din retete este un tort cu fructe de padure, pe care o voi posta cat de curand.
Checul cu iaurt nu are nevoie de cantar. Folosim doza in care este acesta si pentru a masura faina, zaharul si uleiul. Astfel, pentru o masura de iaurt folosim 2 masuri de zahar, 3 masuri faina+ 5 g praf de copt, 1/2 masura ulei si 3 oua.
Dupa acesta reteta pregatea bunica mea checul cu iaurt. Eu am adaptat-o si am folosit in multe alte retete de chec sau prajituri al caror blat are iaurt gros. Daca nu avem iaurt grecesc vom pune iaurtul la scurs intr-o sita cu tifon pentru 6-8 ore, apoi cantarim/masuram si pregatim reteta. Un alt amanunt important este ca trebuie sa avem ingredientele la temperatura camerei.
Din acest aluat putem sa facem briose, blat de tort, merge combinat foarte bine cu fructe, dar si cu nuci, cafea sau ciocolata. Am pregatit chiar si o reteta de chec sarat cu branza si iaurt, reteta ce a devenit vedeta unui mic dejun intarziat alaturi de prietenii ce au dormit la noi dupa un marton de filme.
Checul cu iaurt, mure si zmeura este pufos, umed, este una din cele mai rapide si mai usoare retete de chec. Orice incepator in bucatarie se va descurca, caci nu exista tehnici speciale pentru reusita checului.
Acum va las sa vedeti cat de usor se pregateste si daca o sa va placa sper ca imi veti trimite o poza, iar daca veti distribui reteta aveti multumirile mele anticipate.
Ingrediente:
150 g iaurt grecesc
3 oua de marime medie
1 varf cutit sare
200 g zahar
30 ml suc lamaie verde
coaja rasa de la 2 lamai verzi mici
300 g faina
100 ml ulei
5 g praf de copt
3 linguri ulei pentru tapetare vas
3 linguri faina pentru tapetare vas
mure, zmeura – cate 200-250 g din fiecare
Mod de preparare chec cu iaurt, mure si zmeura:
Punem intr-un bol incapator 3 oua si un varf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam in jur de 5 minute, pana isi dubleaza volumul si devin ca o crema pufoasa.
Adaugam iaurtul, apoi uleiul si amestecam usor, dupa fiecare ingredient in parte. Incorporam faina amestecata cu praf de copt, amestecand pana omogenizam compozitia.
La final vom adauga coaja rasa si sucul de lamaie verde.
Dupa ce amestecam aluatul vom turna in forma tapetata cu ulei si faina doar cat sa acoperim fundul vasului. Aranajam un rand de mure, apoi le acoperim cu putin aluat.
Stratul 2 de fructe va fi format din zmeura, il acoperim si pe acesta cu aluat, apoi aranjam mure si zmeura alternativ.
Daca ramane aluat le acoperim si pe acestea, dar in cazul in care nu ramane le apasam usor cu o lingurita, cat sa fie scufundate pe jumatate.
Coacem checul cu iaurt, mure si zmeura timp de aproximativ 50 minute (sau pana trece testul cu scobitoarea) in cuptorul preincalzit la 180°C.
Il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca in forma primele 15 minute, apoi il scoatem si lasam pe un gratar.
Daca ramane lipita faina din cu care am tapetat tava o vom indeparta cu ajutorul unei pensule de bucatarie (recomand peria cu par si nu pe cea din silicon, caci este mai moale si nu exista riscul sa stricam aspectul exterior al checului).
Putem sa il pudram cu zahar, putem sa il glazuram cu ciocolata alba topita, dar il putem lasa si simplu.
Nu-mi ramane decat sa va urez spor la prajiturit!
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Super reteta,dar îmi puteți spune la cel sarat cum procedez?..mulțumesc.