SALAM DE BISCUITI CU SOS DE VANILIE SI SOS DE FRUCTE DE PADURE

July 12, 2018 | CATEGORIA

Salamul de biscuiti facut in casa este desertul copilariei multora dintre noi. Acesta era pregatit cand aveam pofta de ceva dulce, la petreceri in familie si chiar la mese festive. Un desert atat de usor de facut, cu un gust bun, nu are cum sa nu devina preferatul copiilor, dar si al adultilor deopotriva. Eu cred ca atunci cand pregatim pentru copiii nostrii salam de biscuiti nu facem altceva decat sa ne intoarcem in copilaria noastra, cu siguranta este momentul acela in  care ne aducem aminte de rasfatul de care aveam parte din partea parintilor sau al bunicilor.

Stiu ca putem cumpara din comert acest desert. Dar, credeti-ma, nu are nici pe departe gustul pe care ar trebui sa il aiba cel facut in casa. Eu am invatat sa il fac in scoala generala la orele de atelier practic. Daca eu, ca si copil am putut sa fac un salam de biscuit, atunci poate oricine si nu are nici macar o scuza pentru a da fuga la magazin sa isi cumpere unul.

Revenind la reteta de azi, am avut marea bucurie sa descopar salamul de biscuiti insotit de sos de vanilie si sos de fructe de padure in cartea “Romanian Gastronomy in the XXI Century” editata de Vinul.ro, cu spijinul partenerilor de la crama SERVE Clubul Cavalerilor si Selgros Romania.  Cartea am primit-o cu dedicatie de la prietena mea Adriana Popescu, ea avand o contributie importanta la selectionarea si documentarea retetelor. Invitatia pe care i-am adresat-o Adrianei intr-o editie live pe facebook in cadrul proiectului “Gatesc cu prietenii” a venit de la sine. Am ales varianta gourmet a unui desert ce poate parea banal, dar in final are o prezentare frumoasa si un gust absolut spectaculos prin prezenta unor texturi, arome ce se imbina si se completeza reciproc, lasand in acelasi timp spatiu perfect pentru a transforma vinul rose rece servit langa desert  intr-un vin perfect pentru a incheia o masa. Vinul Terra Romana rose 2017 (cupaj de Feteasca Neagra si Merlot) este asociat preparatelor de vara usoare (salate, carne alba, fructe de mare, aperitive), dar si cu un desert ce nu este foarte dulce, lasand vinul sa isi descopere aromele discrete ce te cuceresc pe loc. Vinul Terra Romana Rose este foarte bine pus in valoare cu ajutorul sosurilor folosite, asa ca o sa va las sa descoperiti in prezentarea video de la final cum am reusit sa fac acest lucru. Este un vin complex, floral – caprifoi, trandafir, iasomie dar si fructat – fraguta si caisa coapta. Prospetimea si voiciunea acestui vin pica foarte bine pe onctuozitatea echilibrata a preparatului.

Prezentarea mea sper ca o sa ii placa si celui care a creat reteta pentru carte, preparat ce se gaseste si meniul restaurantului Studio 80, iar poza din carte mi-a fost sursa de inspiratie pentru reteta de mai jos.

Salamul de biscuiti are o forma patrata, usor de decorat la final cu fructe de padure si o frunza de menta. La o prezentare gourmet este importanta si farfuria in care urmeza sa fie servit desertul. Din acest motiv am ales una patrata, putin adanca, astfel incat sosul sa nu curga cand ducem farfuria la masa.

INGREDIENTE:

Pentru 6 portii salam biscuiti:

300 g biscuiti

200 g rahat

80 g zahar pudra

120 g nuci macinate

30 g ciocolata alba tocata marunt

60 g nuci tocate grosolan

50 g stafide

100 ml lapte

1 lingurita rom

120 g unt gras (80-82%grasime)

30 g pudra de cacao neagra

Pentru sos de vanilie

300 ml lapte

1 pastaie de vanilie

20-30 zahar

3 galbenusuri

1/4 lingurita amidon

Pentru sos de fructe de padure cu reductie de vin rose :

150 ml vin rose

150 g fructe de padure

30 g zahar pudra

Pentru decor:

50 g nuca de cocos

fructe de padure

frunze de menta

PREPARARE:

Sfaramam biscuitii pusi intr-o punga cu un facalet, astfel incat sa ramana bucati mai mari si mai mici. Punem stafidele in lapte cu rom si le lasam in jur de 30 minute In acest timp taiem rahatul, 60 g nuca si ciocolata alba in cuburi de marime mica. Punem peste biscuit zaharul pudra, nucile macinate si cele tocate, pudra de cacao, zaharul pudra, amesteacam, apoi adaugam rahatul si stafidele. Vom amesteca inca o data usor, pentru ca omogenizarea compozitie sa se faca usor.

 

Turnam laptele in care au stat stafidele, apoi untul topit si racit si amestecam pana omogenizam toata compozitia Punem compozitia pe o folie alimentara sau o folie de staniol/ hartie de copt si ii dam forma dorita (in cazul de fata una patrata), apoi il punem la frigider pentru cateva ore sau mai bine peste noapte.

 

Cu o ora inainte de a servi desertul putem pregati sosurile. Incepem cu sosul de fructe de padure. Turnam vinul rose intr-o oala mica si il fierbem pana ramane o treime din cantitatea initiala.

Luam de pe foc si il lasam sa astepte fructele de padure ce vor forma impreuna cu vinul un sos acrisor, ideal pentru cei care iubesc combinatiile dulce-acrisor.

Sosul de fructe il obtinem pasand fructel de padure cu zaharul pudra, le punem pe foc si le lasam sa dea in clocot, la foc mic, pana se ingroasa sosul. Luam de pe foc si strecuram pentru a elimina toti sambureii, sosul fin ce rezulta fiind pus peste reductia de vin.

 

Readucem vinul cu fructe de padure pe foc si il dam in cateva clocote, la foc mic, pana se ingroasa putin. Luam sosul de fructe de padure de pe foc si il turnam intr-un vas ce ne va ajuta sa decoram desertul la final.

La final a ramas sosul de vanilie, un sos clasic, realizat cu o consistenta mai fluida. Punem 250 ml lapte la fiert cu semintele dintr-o pastaie de vanilie si putin zahar. Lasam pe foc pana ajunge la punctul de fierbere. In acest timp amestecam galbenusurile cu restul de lapte si un sfert lingurita de amidon. Turnam laptele fierbinte peste galbenusuri, amestecam rapid si intoarcem compozitia pe foc. O lasam pana se ingroasa putin, apoi o luam de pe foc si o strecuram sau o pasam cu un mixer vertical pentru a obtine textura perfecta.

 

Urmeaza asamblarea desertului. Punem sosul de vanilie in farfurie, pe margine turnam sosul de fructe de padure, apoi cream efectul de marmorat amestecandu-l cu o scobitoare sau un cutit foarte subtire. In mijloc aranjam o felie de salam de biscuiti tavalita prin nuca de cocos. Putem sa decoram cu fructe de padure si o frunzulita de menta atat felia de salam de biscuiti, cat si farfuria.

 

Nu-i asa ca arata frumos? Eu va invit sa descoperiti gustul, iara daca aveti nevoie de indicatii le veti regasi in video prezentat live pe facebook mai jos.

Gatesc cu prietenii – ep 32 – Cu Adriana Popescu pregatesc salam de biscuiti cu sos de vanilie si sos de fructe de padure. Asociat cu Terra Romana Rose @Serve Clubul Cavalerilor

Gatesc cu prietenii – ep 32 – Cu Adriana Popescu pregatesc salam de biscuiti cu sos de vanilie si sos de fructe de padure. Asociat cu Terra Romana Rose – SERVE Clubul Cavalerilor

Publicată de divainbucatarie.ro pe Miercuri, 11 Iulie 2018

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *