RETETE RECENTE

SUPA GROASA DE LINTE CU LEGUME

July 10, 2018 | CATEGORIA

Daca este vara sau este perioada de post, atunci mama mea alege foarte des sa pregateasca supa groasa de linte cu legume. Pasiunea mamei pentru bunataturi sanatoase s-a nascut acum mai bine de 25 ani, cand sursa de inspiratie i-a fost o colega noua de birou.

Pe vremea aceea nimeni nu isi comanda la telefon mancare la birou. Toti veneau cu ceva pregatit acasa. Fie ca le aduceau in cutiute, caserole, termosuri, mancarea gatita acasa era motiv de mandrie si atunci cand mancau cu totii si gustau unii de la altii, ajungeau sa imprumute retete unii de la altii. Asa s-au nascut caietele de retete in care gasim scris in dreptul numelui retetei si pe cel al careia a fost sursa de inspiratie. In caietul mamei mele, dezmembrat total, cu unele foi patate, altele putin rupte, era si reteta aceasta: “supa groasa de linte – Elena”.

Pagina cu aceasta reteta era cea mai alba, cea curata. Asta mi s-a parut cea mai buna dovada a faptului ca reteta este usor de tinut minte, usor de pregatit si te cucereste prin gustul bun, consistenta si textura legumelor. Eu am inlocuit radacina de telina folosita de mama cu apio pentru a aduce mai multa culoare.

Va spuneam mai sus ca mama a descoperit lintea destul de tarziu, dar din acel moment a facut o pasiune pentru ea. Ne-a tot gatit supa de linte pana cand I-am spus ca trebuie sa ia o pauza. Dupa un an am revenit la reteta, mi-am gatit-o singura, dar am experimentat si reteta de supa crema de linte sau salata de linte. Lintea ase fierbe repede, este bogata in proteine, saraca in grasimi si este plina de fibre alimentare, antioxidanti, vitamine si minerale.

Gasim linte verde, rosie, galbena, de marimi diferite, iar supa groasa de linte cu legume poate fi pregatita cu oricare din aceste sortimente.

Nu va mai retin atentia, va las sa descoperiti cat de usor se face intr-un filmulet la finalul retetei.

INGREDIENTE:

250 g linte verde

1 ceapa

50 ml ulei

2 tije apio

2 morcovi

1/2 ardei gras rosu sau ardei kapia

pulpa de la 2 rosii de marime medie

1 lingurita pasta de rosii

1.5 l supa legume sau apa

1 lingurita rasa de sare

1/2 lingurita boabe de piper

1 frunza de dafin

 

PREPARARE:

Pregatim toate ingredientele la indemana, astfel incat in 30 minute din momentul in care ne apucam sa avem si supa gata.

Pentru inceput tocam tijele de apio, morcovii, ardeiul gras si ceapa. Urmatorul pas este sa calim in ulei incins ceapa, urmand sa adaugam apio, morcovii si ardeiul cand aceasta devine sticloasa si se inmoaie.

Calim in jur de 2-3 minute, timp in care curatam rosiile de coaja si seminte, pastrand doar pulpa. Punem pulpa de rosii peste restul legumelor si continuam sa calim inca 2 minute.

Vom pune peste legume pasta de rosii, doar o lingurita, pentru gust si culoare, avand grija sa amestecam pentru a omogeniza compozitia. In acest moment avem toate legumele in oala, ne mai trebuie doar lintea, asa ca o punem peste legume, turnam supade legume (sau apa) calda si lasam sa fiarba in jur de 20 minute.

Daca face spuma avem grija sa o scoatem. Cu 5 minute inainte de a opri focul adaugam sare, boabe de piper si o frunza de dafin.

Mancam supa groasa de linte calda, cu putin patrunjel verde presarat in farfurie.

V-am spus ca se face rapid si usor?

Va las mai jos si un video pentru a va convinge ca am dreptate si va invit sa o pregatiti si voi.

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *