RETETE RECENTE

FLORI DE SALCAM IN ALUAT DE CLATITE

May 7, 2018 | CATEGORIA

Parfumate si aromate florile de salcam sunt comestibile, asa ca putem pregati cu ele un desert rapid cu flori in aluat de clatite. Florile de salcam au fost deliciul copilariei pentru multi dintre noi. Stateam in fata blocului cu prietenii, mancam flori de salcam si povesteam cate in luna si in stele. Pe vremea aceea nu aveam nici cea mai vaga idee ca pot fi benefice pentru sanatatea noastra. Am citit de curand ca sunt foarte bune pentru cei care au probleme de insomnie, dar si pentru cei care au diverse afectiuni digestive. Ceaiul din flori de salcam consumat dimineata si seara ajuta persoanele cu probleme de gastrita, ulcer sau crampe abdominale.

Cu siguranta iti dau o stare de liniste si te binedispun daca te plimbi pe langa salcamii infloriti. Mirosul lor este atat de placut  ca iti vine sa pleci cu cateva crengi, sa le pui in casa sa pastrezi macar o perioada parfumul acestor flori.

Noua ne place foarte mult si mierea de salcam, siropul din flori de salcam, insa nu am incercat pana acum dulceata din aceste flori. Putem usca florile pentru ceaiuri, astfel incat sa ne bucuram de ele si in mijlocul ienii.

Pentru reteta mea am cules cateva crengute de la salcamul aflat pe un teren langa casa mea. Din fericire locuiesc intr-o zona mai putin poluata.

Deliciul acesta il putem pregati doar acum, cand este sezonul lor. Cu flori uscate nu putem face acest desert usor. Se pregateste foarte repede, foarte usor, cu ingrediente la indemana oricui. Fiul meu a fost putin reticent cand i-am spus ce are in farfurie, dar la final nu se mai oprea din mancat, asa ca azi voi mai pregati o portie.

Cand am pregatit aseara florile de salcam in aluat de clatite mia-m adus aminte de melodia lui Tudor Gheorghe “au inebunit salcamii”. Nu sunt un fan Tudor Gheorghe, dar melodia aceasta chiar imi place.

Daca va place reteta si o pregatiti, nu uitati sa imi trimiteti o poza. O voi publica cu drag!

INGREDIENTE:

16 flori salcam

1 ou

1 varf cutit sare

40 g zahar

1 lingurita esenta vanilie

150 ml lapte

150 g faina

1 lingurita  coaja rasa lamiae sau finesse de lamaie

1/4 lingurita pudra de scortisoara

250 ml ulei pentru prajit

1 lingura zahar pudra pentru tapetare – optional

PREPARARE:

Spalam florile bine, apoi le scuturam de apa prin agitare. Pentru a fi siguri ca se usuca le punem pe un servet de hartie.

Batem oul cu putina sare, apoi il mixam cu zaharul. Cand devine ca o spuma si si-a dublat volumul adaugam esenta de vanilie.

 

Incorporam faina, coaja rasa de lamaie si scortisoara si amestecam pana se omogenizeaza compozitia. Bagam florile de salcam in aluat, fara sa acoperim coditele, scurgem surplusul si le prajim in ulei incins pe ambele parti.

 

Le scoatem pe un prosop de hartie ce va absorbi uleiul ramas, apoi putem sa le mancam. Simple sau pudrate cu zahar. Eu zic ca nu au nevoie, dar fiecare isi dozeaza portia de zahar dupa gust.

Atat de simplu si atat de bun!

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *