RETETE RECENTE

BISCUITI SABLE

mai 9, 2018 | CATEGORIA

Biscuitii Sable  sunt deliciosi, usor de pregatit, cu povesti si istorie in spate, ca orice reteta ce provine din cartile de bucate frantuzesti.

Conform Wikipedia, acesti biscuiti au fost pregatiti prima oara in vestul Frantei, in Sable-sur-Sarthe.

Se spune ca in anul 1670 Marchizul de Sables a dus la curtea Regelui Louis al XIV-lea niste biscuiti rotunzi, iar regele a fost placut impresionat de acestia, apoi i-a comandat patiserului Vatel sa ii faca si sa ii numeasca in onoarea marchizului ” petit sables”. Se spune ca regele i-a servit apoi, in fiecare dimineata, la micul dejun.

Textura nisipoasa a acestor biscuiti este influentata de cantitatea mare de unt si galbenusuri.

Sarea folosita la inceputul retetei accentueza aromele si gustul, asa ca nu trebuie exclusa sau uitata.

Un lucru important este folosirea untului gras (80-82% grasime), cu continut mic de apa, dar grasimi din abundenta, acesta asigurand calitatea si gustul final.

Asa cum am scris mai jos, in descrierea etapelor, este de preferat sa intindem aluatul intre doua foi de hartie de copt.

Faina pusa pe blatul de lucru influenteaza aluatul refolosit. Chiar daca nu vorbim despre o cantitate mare de faina, eu prefer si recomand acest mod de a intinde aluatul. Este usor de realizat si nu se lipeste nici de masa, nici de sucitor.

Putem sa pregatim biscuitii pentru un simplu rasfat dulce, dar eu am de gand sa ii folosesc ca baza a unor cheesecake-uri fara coacere, in varianta mica, individuala.

Din acest motiv ii voi pastra peste noapte intr-o forma inchisa ermetic sau intr-o punga care se inchide cu „fermoar”.

Un lucru important de mentionat: la acesti biscuiti folosim doar galbenusuri! Albusurile le putem pastra in congelator si le folosim apoi la alte deserturi.

Daca aveti nevoie de inspiratie aici am strans cateva retete de desert in care am pus doar albusuri.

Nu va mai retin atentia si va las sa decoperiti cum am pregatit biscuitii Sable. Nu uitati sa imi trimiteti o poza daca ii veti pregati. O voi publica cu drag.

Iata lista de ingrediente si moduol de preparare pentru biscuiti sable:

INGREDIENTE:

(14 buc cu diametrul de 8 cm)

120 g unt

1 varf cutit sare

120 g zahar

1/2 lingurita pasta vanilie sau semintele dintr-o pastaie de vanilie

2 galbenusuri – oua medii

1/2 lingurita praf de copt (3 g)

200 g faina

1 lingurita rasa coaja rasa de lamaie

1 galbenus + 1 lingurita lapte – pentru uns

PREPARARE:

Pentru inceput mixam untul cu un varf cutit sare si zahar. Adaugam pasta de vanilie sau semintele de la o pastaie de vanilie si amestecam.

 

Incorporam galbenusurile treptat, al doilea va fi adaugat dupa ce este bine amestecat primul. La final punem faina, coaja rasa de lamaie si praful de copt. Amestecam pana se omogenizeaza continutul si obtinem un aluat neted.

 

Il dam la frigider 45-60 minute, apoi il intindem intre doua hartii de copt (nu va mai fi nevoie de faina pentru blatul de lucru, asa ca nu inflentam textura si compozitia, caci aluatul ramas intre forme va fi strans si intins iar pentru ca vom obtine alti biscuiti in acest mod).

 

Intindem aluatul cu o grosime de aproximativ 3-4 mm, trasam niste dungulite cu furculita (sau scobitoarea), apoi decupam forme rotunde. Asta pentru a respecta reteta originala. Dar, putem sa ii decupam cu orice forma ne place: floricele, inimioare, stelute, etc.

 

Ii ungem cu galbenusul batut cu putin lapte, apoi ii coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 10-12 minute (eu i-am lasat 12, pana au prins o culoare frumoasa la suprafata). Datorita galbenusului au aspect lucios.

 

La inceputul procesului de coacere miroase a omleta arsa, dar cand ii scoatem din cuptor mirosul dispare, iar gustul este perfect!

Ii lasam sa se raceasca in tava, apoi ii mutam pe un gratar.

Eu mi-am satisfacut pofta pe loc, cu doi biscuiti, restul ii voi pastra (cu greu) pentru desertul de maine. Va fi ceva special, abia astept sa va arat la ce m-am gandit.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *