Ketchup picant

18 august 2012Diva in Bucatarie

Ketchup picant. Procedam ca la ketchup-ul dulce, doar ca la un moment dat adaugam ingredientele care il fac picant.

ketchup picant diva in bucatarie

INGREDIENTE:

2 kg rosii
1/2 kg ardei kapia (ardei gras rosu)
1 mar (100 g)
200 g ceapa
100 g telina
1 catel usturoi zdrobit
1/2 lingura sare
1 lingurita piper proaspat macinat
1/2 lingurita cimbru
1 praf oregano
1 baton mic scortisoara
100 g zahar
30 ml otet
2 ardei iuti
1/2 lingurita fulgi ardei iuti
optional (!!) – 1/2 – 1 lingurita sos tabasco

PREPARARE:

Procedam ca la ketchup-ul dulce, doar ca la un moment dat adaugam ingredientele care il fac picant.

Alegem rosiile coapte, sanatoase si gustoase. Le punem la fiert dupa ce au fost curatate de cotoare (eventual si decojite), impreuna cu telina, marul decojite si taiat felii, ardeii taiati felii (dupa ce au fost curati de cotoare si seminte) si usturoiul zdrobit.

Lasam sa fiarba pana devin moi telina si ardeii (in jur de 30 minute). Luam de pe foc, lasam sa se raceasca putin apoi pasam totul cu un blender. Dam compozitia prin sita, pentru a obtine o pasta cat mai fina.
Punem iar la foc sosul, adaugand zaharul, otetul, ardeiul iute (taiat felii) si fulgii de ardei, apoi fierbem in jur de 20 minute. Dupa acest interval strecuram sosul, pentru a nu ramane cu semintele de ardei iute in el – din motive pur estetice.

Dupa acest interval adaugam condimentele (sare, piper, cimbru, oregano, scortisoara). Dupa 10 minute gustam si mai adaugam condimente in functie de cum ne place sa fie. Daca vrem sa fie mai picant (cu siguranta sunt persoane care vor mult mai picant de atat) putem adauga 1 lingurita sos tabasco. Fierbem ketchup-ul pana capata o consistenta groasa, amestecand la inceput din cand in cand, apoi continuu, pentru a nu se lipi de fundul oalei.
Cum luam de pe foc il turnam in borcane sterilizate si incalzite, apoi sigilam. Pastram peste noapte acoperite cu o patura, apoi putem sa le depozitam in camara.

Sa va fie de folos!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *