fbpx

RETETE RECENTE

SPAGHETTI CU ROSII PROASPETE SI PARMEZAN

August 8, 2020 | CATEGORIA

Spaghetti cu rosii proaspete si parmezan – o reteta simpla, usoara, rapida si gustoasa de paste cu rosii proaspete – o idee pentru cina perfecta de vara, cand rosiile proaspete din gradina sunt peste tot. In maxim 15 minute masa este gata.

Gustul si aroma verii se simt in rosiile dulci, frumoase si carnoase pe care le-am folosit. Rosiile mele sunt din gradina, proaspat culese, dar in aceasta perioada puteti gasi in piata tarabele pline de rosii bune. Si, chiar daca stati la bloc puteti avea rosii in ghiveci.

Iubesc rosiile inca din copilarie. Salatele cu rosii, castraveti si ardei erau preferatele mele la cina si imi placea sa inmoi o bucata de paine in sosul lasat de acestea. Dupa anul 2000 am descoperit o multime de tipuri de rosii frumos colorate, soiuri noi, la care nici macar nu visam. De atunci imi place sa le combin, sa aduc culoare si savoare in retete.

Dar, gatirea rosiilor desi pare simpla, are nevoie de putina experienta. In primul rand, atunci cand tai rosiile este bine sa ai un cutit bun. Astfel nu le strici, nu le franjurezi sau strivesti.

In anumite retete, precum cea de fata, nu trebuie sa gatesti excesiv rosiile, caci ai nevoie sa simti pulpa lor, sa le vezi forma. In concluzie, desi sunt gatite, trebuie sa fie usor ferme.

Rosiile sunt versatile si pot fi gatite in multe feluri. Alte retete de paste cu rosii pregatite de mine gasiti daca pasati link-urile de mai jos:

Pentru a pregati o reteta buna de spaghetti cu rosii proaspete si parmezan, chiar daca se face rapid si usor, trebuie sa fierbeti pastele corect.

Cu riscul de a ma repeta, am sa va las cateva indicatii legate de acest lucru:

  • – pentru fiecare 100 g paste se foloseste 1 l de apa si o lingurita de sare. Sarea se pune in apa rece, la inceput.
  • – pastele se pun la fiert doar in momentul in care apa clocoteste.
  • – lasati apa la foc mare pana da in clocot. Cand puneti pastele in aoa micsorati flacara sau intensitatea.
  • – pastele se fierb conform instructiunilor de pachet. Le fierbeti al-dente, nu exagerati caci vor fi flecaite si fara gust!
  • – pastele fierte se scurg imediat, nu se lasa in pasa fierbinte caci se continua gatirea lor.
  • – pastrati 1-2 polonice din apa in care au fiert pentru sosuri – in reteta aceasta am folosit 1 polonic mic – aprox. 100 ml

Acestea fiind spuse, nu aveti cum sa nu faceti cele mai bune spaghetti cu rosii proaspete si parmezan. Atat de simplu si atat de bun! Pe cuvant, nu am nevoie de altceva pentru cina!

Iata lista de ingrediente si modul de prepare explicat pas cu pas in imagini:

INGREDIENTE:

250 spaghetti

2.5 l apa

2.5 lingurite sare

3 linguri ulei masline

1 rosie mare carnoasa si coapta bine – aprox 250 g

1 rosie mare galbena coapta (eu am folosit 5 rosii lunguiete) – aprox 180 g

4-5 rosii negre lunguiete sau cherry  – le-am folosit pentru mai multa culoare, asa ca daca nu aveti nu este obligatoriu

8 rosii cherry

1 fir de busuioc

sare

piper

1 catel mare de usturoi sau 2 mici dati prin presa

PREPARARE:

Dupa ce mi-am pregatit ingredientele la indemana am pus 2.5 l apa rece la fiert cu 2.5 lingurite de sare, apoi am spalat rosiile si le-am feliat sau taiat cuburi  care sa fie groase de 1 – 1.5 cm. Daca sunt mai mici nu raman intregi in timpul gatirii.

Nu am indepartat coaja rosiilor pentru ca imi doresc sa ramana stabile, sa nu se transforme pulpa de rosii intr-un sos, fara bucati intregi.

Daca lasa lichid in urma taierii il pastrati pentru va fi nevoie de el. Am incins uleiul, am pus rosiile cand acesta a inceput sa sfaraie si le-am lasat sa se caleasca 30-45 secunde pe o parte, apoi prin miscarea tigaii in mana le-am amestecat putin. Am adaugat sucul lasat de acestea cand le-am taiat, un fir de busuioc si le-am mai lasat putin peste 1 minut. Am adaugat apoi sare, piper si usturoiul dat prin presa. Am amestecat usor, le-am mai lasat 1 minut.

Am pus peste rosii parmezanul ras fasii si am amestecat putin. Intre timp s-au fiert pastele, am oprit un polonic mic din zeama in care au fiert, apoi le-am scurs. Pentru ca tigaia nu mi s-a parut incapatoare am lasat pastele in oala in care au fiert, cu lichidul pastrat si am adaugat rosiile cu parmezanul.

 

Am intors oala pe aragaz, la foc mediu, amestecand usor pentru a omogeniza compozitia, dar cu mare grija sa nu strivesc rosiile.

Dupa un minut parmezanul era complet topit si a imbracat perfect pastele.

Am impartit in trei farfurii spaghetti cu rosii proaspete si parmezan si am mancat cu mare pofta.

Cred ca este cea mai buna si mai usoara reteta de vara de spaghetti cu rosii.

Comentarii

  • Adigo

    Si usturoiul l ai prajit dupa ce ai mancat pastele?

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *