RETETE RECENTE

HAMSII PRAJITE

February 12, 2018 | CATEGORIA

Va las reteta de hamsii prajite acum, in mijlocul iernii, desi erau pregatite din vara trecuta. Atunci am cumparat o cantitate mica, doar pentru mine si mama mea, caci sotul si baiatul meu nu se omoara dupa acest peste. Cand am trecut prin Hala Obor sa cumpar visine pentru dulceata si prajituri, mi-am facut drum si prin hala de peste pentru a cumpara somn si hamsii. Nu stiu daca aminirea vacantelor din adolescenta sau din perioada studentiei ma face sa ma gandesc ca nu poate exista (mini)vacanta pe litoralul romanesc fara sa mananc hamsii prajite. Cu lamaie, sos de usturoi si mamaliga si o halba de bere. Si, daca am parte si de un stiulete de porumb fiert, atunci chiar simt ca ma intorc in timp.

Hamsiile prajite sunt asociate de mine cu Marea Neagra, cu mirosul brizei, cu valurile inspumate si plimbarile pe nisipul umed la apus de soare.

Din pacate hamsiile prajite nu au poze de prezentare a etapelor de pregatire pentru ca mama le-a facut cat timp eram plecata la o prezentare. Ea a vrut sa ma ajute, nestiind ca eu vreau sa pregatesc pentru blog aceasta reteta.  Dar, din fericire nu cred ca exista persoana sa nu stie sa curate un peste, sa il tavaleasca prin malai si sa il prajeasca in ulei.

M-am gandit ca ar fi pacat sa nu postez pana urma macar etapele scrise, caci cititorii mei se vor descurca de minune in pregatirea hamsiilor prajite.

Putem inlocui hamsia cu sprot, o idee mai mare, mai usor de curatat, mai carnos, dar eu voi prefera mereu gustul hamsiei. Cand eram mica cred ca am vazut hamsii prajite pe bat de frigaruie pe faleza din Galati. Modul de prezentare imi placea, dar eu le preferam pe cele vandute in cornet de hartie.

Eu am avut noroc cand eram mica si mancam hamsii prajite in plin sezon pe litoral. Nu am avut parte de intoxicatii alimentare. Din pacate, vanzatorii din zilele noastre sunt mai interesati de profit decat de suguranta clientilor si nu sunt atenti la masurile de igiena.  Din acest motiv, in ultimii ani, am preferat hamsiile prajite acasa.

INGREDIENTE:

600 g hamsii

150 g malai

ulei pentru prajit

sare

Pentru servit:

lamaie

mamaliga

mujdei sau sos de smantana/iaurt cu usturoi

 

PREPARARE:

Hamsiile spalate bine si curatate cu grija se tavalesc prin malai pana sunt bine acoperite. Incingem ulei intr-o tigaie inalta, apoi le prajim pana devin aurii si crocante. Daca sunt prajite in ulei mult nu vor avea nevoie sa fie intoarse in timpul prajirii. Nu au nevoie de mai mult de 4-5 minute pentru a fi prajite la foc mic spre mediu, in uleiul bine incins.  Cand le scoatem din tigaie le punem pe un servet de hartie ce va absorbi surplusul de ulei.

Le mancam calde, fierbinti, cu lamaie, mujdei si mamaliga.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *