CIORBA DE PERISOARE CU SMANTANA

November 24, 2015 | CATEGORIA

 

Ciorba de perisoare cu smantana era preferata mea si a fratelui meu cand mergeam in vacante la bunica. Era una din putinele ciorbe la care mai ceream “supliment” si va asigur ca nu o faceam din diplomatie. Cele mai multe amintiri legate de bunica mea sunt cele legate de mancarurile bune cu care ne rasfata si ne incanta simturile.

Probabil ca nu am reusit sa reproduc ciorba bunicii in totalitate, dar ideea de baza am pastrat-o si i-am adaugat un plus de savoare si gust cu ajutorul Bulgarasilor de Savoare Legume.  Acestia au adus ceva nou, transformand ciorba veche a bunicii intr-un preparat modern, apetisant, ce te indeamna sa o mananci cu pofta.

Daca am reusit sa va starnesc apetitul pentru ciorba de perisoare cu smantana va invit sa imi lasati un comentariu in care sa imi propuneti, pana la data de 6 decembrie, o reteta completa pentru fel principal (pilaf, tocanita, priptura sau garnitura) ce va acompania ciorba pregatita de mine si motivul pentru credeti ca impreuna vor realiza un meniu gustos, pe care sa il pregatim de cate ori vom avea ocazia. Reteta felului principal ar trebui sa contina Bulgarasi de Savoare, toate ingredientele utilizate si modul de preparare. Comentariile voastre va pot aduce premii frumoase si utile:

– 1 robot de bucatarie

– 5 vouchere eMAG

– 8 premii constand in produse Bulgarasi de Savoare

Premiile vor fi expediate doar pe teritoriul Romaniei.

Propunerea felului principal care se va potrivi cel mai bine cu ciorba taraneasca de perisoare cu smantana va fi marea castigatoare, iar eu o voi pregati special pentru voi.

 

INGREDIENTE:

Pentru perisoare:

500 g carne tocata

100 g orez

1 ou

sare

piper

4 linguri faina

Pentru ciorba taraneasca cu smantana:

200 g oase garf afumate

3 linguri ulei

1 ceapa de marime medie

2 morcovi mici rasi

1 felie ardei gras rosu

1 felie ardei gras galben

1 felie ardei gras verde

1 felie mare telina

1 radacina mica pastarnac

2 cartofi mici

2,5 – 3 l apa

sucul de la 2 lamai de marime medie

1 frunza dafin

1 legatura frunze leustean poaspat sau 1 lingurita leustean uscat

1 lingura Bulgarasi de Savoare Legume

piper proaspat macinat

1/2 lingurita boabe de piper

200 ml smantana pentru gatit

100 g smantana groasa

1 galbenus

1/2 lingurita faina

Pentru servit:

patrunjel verde

PREPARARE:

Calim in uleiul incins, la foc mic, oasele afumate. Adaugam morcovii rasi prin razatoarea mica, ceapa si ardeii tocati cuburi mici si continuam sa calim pana se inmoaie legumele.

ciorba-taraneasca-de-perisoare-cu-smantana-1ciorba-taraneasca-de-perisoare-cu-smantana-2

Adaugam 2 litri de apa, felia de telina, radacina de pastarnac, frunza de dafin si boabele de piper. Lasam la foc mic spre mediu sa fiarba in jur de 20 minute, apoi punem o lingura de Bulgarasi de Savoare Legume.

ciorba-taraneasca-de-perisoare-cu-smantana-3ciorba-taraneasca-de-perisoare-cu-smantana-4

Amestecam carnea tocata cu piper proaspat macinat, orez si patrunjel tocat. Luam cate o lingura din compozitia rezultata si o modelam intre palmele umezite pana obtinem o bila ce va fi tavalita prin faina. Punem perisoarele pe un tocator sau un fund de lemn pana terminam de modelat toata carnea tocata.

ciorba-taraneasca-de-perisoare-cu-smantana-5ciorba-taraneasca-de-perisoare-cu-smantana-6

Punem perisoarele in oala si le lasam la foc mediu pana cand sunt pregatite. Adaugam frunzele de leustean si mai fierbem cateva minute. Amestecam intr-un bol mai mare smantana pentru gatit cu smantana groasa, faina, sare, piper proaspat macinat. In aceasta compozitie punem cate un polonic de ciorba, amestecand bine dupa fiecare in parte, pana cand atinge cu aproximatie temperatura ciorbei din oala. In acest moment o putem turna in oala, peste restul de ciorba. Acrim ciorba cu sucul de lamaie, amestecam, apoi oprim focul.

ciorba-taraneasca-de-perisoare-cu-smantana-7ciorba-taraneasca-de-perisoare-cu-smantana-8a

Servim ciorba de perisoare cu smantana calda, adaugand patrunjel proaspat tocat in farfurie.

Pofta buna!

 

Comentarii

  • Florina

    Si mie imi aminteste de bunica, in zona lor se foloseste smantana la tot . Arata foarte bine!
    Cred ca am s-o fac de 1 decembrie si am sa adaug si bulgarasi de savoare legume pentru un gust mai bun.

    • Georgiana

      Preferata mea!!!!!

  • bizadea camelia

    Rulouri de pui cu legume in crusta de mac

    1 buc Piept de pui
    2 buc morcovi
    1 buc pastarnac
    1 cutie fasole verde păstăi tăiate
    4 fire mărar
    2 lingurite sare
    1 lingurita piper
    2 cuburi unt

    1 lingurita Bulgarasi de Savoare Legume

    3 linguri ulei de masline
    1 varf lingurita cimbru
    1 buc varza rosie
    8 buc ciupercute proaspete
    1 buc catel usturoi
    2 linguri mac

    Mod de preparare salata de varza rosie :

    Pentru a reduce timpul de preparare termica ,dam varza rosie pe razatoare
    si o punem la fiert ,la foc iute , in apa cu otet (dupa gust) si putina sare .
    O lasam atat cat sa scada apa ,ea fierbe imediat .
    Asezonam cu sare ,piper dupa gust.
    Daca aveti un steamer este si mai bine ,varza fierbe la aburi in 15 minute
    si asa isi pastreaza si mai bine calitatile.

    Mod de preparare ciuperci sote :

    Intr-o tigaie punem un cub de unt si o lingura de ulei de masline,la incins .
    Adaugam catelul de usturoi ,pe care mai intai l-am strivit cu lama cutitului
    apoi l-am tocat marunt .Adaugam ciupercutele ,pe care le-am spalat si
    le-am taiat in sferturi .Intoarcem ciupercutele doar cand apa a scazut .
    Lasam sa prinda o culoare aurie ,adaugam putin cimbru ,dam deoparte
    si potrivim de sare si piper .

    Mod de preparare rulouri de pui :

    Morcovul si pastarnacul se spala si se pun la fiert pentru 5-6 minute
    cat sa ramana al dente .Se scot din apa fierbinte ,se dau printr-un jet de apa rece
    se curata si se taie in bastonase subtiri .

    Se scurge fasolea verde de apa.

    Spalam pieptul de pui ,il curatam de pielite dupa care il taiem felii
    cat mai mari si subtiri .Le batem usor cu ciocanul pentru snitele.
    Dam cu sare , piper si lingurita Bulgarasi de Savoare Legume
    Adaugam bastonase de morcov si pastarnac ,fasolea verde ,firul de marar
    si rulam .Prindem rulourile cu o scobitoare .
    Dupa ce am pregatit rulourile de pui ,le dam prin mac si le punem
    la prajit intr-o tigaie in care am pus un cub de unt si o 2 linguri de
    ulei de masline .Prajim cateva minute pe fiecare parte .
    Scoatem rulourile din tigaie si le transferam int-un vas de yena ,impreuna cu uleiul
    ramas .Dam la cuptorul incins la 220 grade ,pentru inca 10-15 minute .

    Scoatem scobitorile si taiem rulourile .
    Montam pe farfurie intai salata de varza rosie ,peste care asezam frumos
    rulourile de pui ,iar de jur imprejur ,ciupercile sote .

    Pofta buna !

  • As servi ca fel principal un ciolan de porc copt incet cu vin si usturoi cu garnitura de cartofi in sos cremos de smantana si ciuperci. Mi se pare ca ar completa foarte bine delicioasa ciorba de perisoare!
    Ingrediente :

    1 ciolan de porc cu os
    500 ml vin alb
    500 ml supa de legume
    sare
    piper
    cimbru
    boia afumata
    usturoi
    ulei

    Pentru garnitura:

    1 kg cartofi
    50 g unt
    1 ceapa mica
    500 g ciuperci
    1 catel de usturoi
    300 ml smantana de gatit
    100 g parmezan
    sare
    piper
    verdeata

    Mod de preparare:

    Ciolanul se spala , apoi se sterge cu servete de bucatarie. Se unge cu ulei si se presara din belsug cu sare, piper, boia afumata si cimbru.
    Se pune intr-o tava inalta de cuptor cu supa, vin si usturoi.
    Se da la cuptor la foc mic pentru cca.6-8 ore.
    Se mai adauga lichid in acest timp, iar spre sfarsit lasam sa se rumeneasca frumos.
    Carnea trebuie sa se desprinda de pe os, iar soriciul sa fie moale si lipicios.

    Pentru garnitura: se curata cartofii (de preferat mici), se spala, se taie in sferturi, se ung cu ulei, se presara cu sare si piper si se pun la copt pe hartie speciala in cuptorul incins.
    In unt se calesc ceapa si usturoiul tocate foarte marunt, dupa care se adauga ciupercile si se lasa pe foc pana cand lichidul lor scade si incep sa se rumeneasca.
    Atunci se adauga smantana de gatit si parmezanul.
    Se lasa sa dea un clocot ca sa se intrepatrunda bine aromele, apoi se toarna peste cartofii copti.
    Se presara cu verdeata proaspata tocata marunt.
    Se serveste carnea delicioasa rupta fasii cu garnitura de cartofi cu ciuperci si sos, toate insotite de voie buna alaturi de cei dragi!
    Pofta buna!

  • Ciorba de perisoare este una din preferatele mele iar daca este acompaniata de smantana pot spune ca este un adevarat deliciu.
    Vad aceasta ciorbica alaturi de un preparat pe baza de peste si am sa ma opresc la Somn in crusta de crema branza
    Ingrediente
    4 fileuri de somn
    o lingurita cimbru
    o lingura ulei de masline
    2 catei usturoi
    o lingurita boia dulce
    1 lingurita Bulgarasi de Savoare Legume
    300 g telemea de vaca
    zeama de la o jumatate de lamaie
    2-3 linguri iaurt
    cateva fire de marar verde
    ulei pentru uns tava
    sare dupa gust
    piper macinat dupa gust
    Fileurile de peste spalate si scurse se condimenteaza cu sare,piper,boia,bulgarasi de savoare si cimbru , se stropesc cu zeama de lamaie si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei.
    Intr-un bol facem crema de branza ………….dam branza pe razatoarea marea si o amestecam cu iaurtul , usturoiul pisat,mararul taiat marunt si uleiul de masline.Amestecam bine.
    Impartim crema in 4 si acoperim fiecare fileu in parte cu cate o portie de crema de branza.
    Dam la cuptor pentru circa 45 min. la foc moderat.
    Servim cald alaturi de un pahar cu vin!
    Pofta buna!
    Reteta si pozele aici…..http://mmihalache.blogspot.ro/2014/01/somn-in-crusta-de-branza.html

  • Cretu Veronica

    Ciorba de perisoare este foarte buna,cred ca este pe placul tuturor.Pentru ca la prepararea acestei ciorbe ai folosit o carne putin mai grea as opta pentru un fel principal cu o carne si o garnitura mai usoara.Carnea de rata este o carne a carei grasimi se topeste la temperatura foarte mica de aceea acesta este si foarte usor eliminata din organismul uman.Lasam argumentele nutritioniste si o preferam pentru ca este delicioasa.

    Rata la cuptor cu sos de ciuperci si spanac

    Ingrediente:
    1 rata de aprox 2 kg
    2-3 foi de dafin
    3-4 catei de ustiroi
    1 lingura de amestec de : maghiran,rozmarin,piper,ghimbir
    2-3 linguri sos de soia
    200 ml vin alb
    200 ml apa
    1 lingura Bulgarasi de savoare
    Glazura:
    3 linguri miere
    2 lingurite sos de otet balsamic
    1 ceasca suc de portocale stors proaspat
    Sos:
    400 gr ciuprerci proaspete
    300 gr spanac proaspat
    1 legatura ceapa verde
    3 linguri smantana
    sare si piper
    1 lingurita Bulgarasi de savoare de legume

    Mod de preprare:
    Rata se condimenteaza bine cu amestecul de condimente,stropim cu sosul de soia si o lasam cateva ore la frigider pentru a patrunde aromele in carne.
    Am asezat rata intr-un vas ceramic ,in interior am pus frunzele de dafin si usturoiul pe care l-am presat cu lama cutitului pentru a se sfarama.Adaugam in vas vinul si apa impreuna cu Bulgarasi de savoare,am acoperit vasul cu folie de aluminiu si am lasat-o 50min,dupa care am scos folia si am mai lasat-o pana a scazut tor lichidul si apoi am glazurat rata dupa care am mai last-o la cuptor 15 min.
    Ciupercile spalate se taie in felii.Ceapa verde se toaca marunt si se caleste in putin ulei dupa care adaugam ciupercile si le lasam sa se inmoaie bine,condimentam cu sare si piper si Bulgarasi de savoare de legume.Spanacul l-am opartit 2-3 min dupa care l-am scurs si l-am tocat nu prea marunt.Cand ciupercile sunt suficient de fierte adaugam si spanacul si apoi smantana.Lasam doar 2 min sa mai fiarba si gata.

  • Valentin F.

    Divo, ne stabilesti meni-ul familiei aproape zilnic.
    Zau asa, ii tot spun nevestei: ia vezi pe sait ce mancam azi 🙂

  • Rocsi Ciobanu

    Sunt multe preparate ce ar completa ciorbita de perisoare, dar ma opresc la una, care a placut in mod special familiei mele.
    Ingrediente:
    1 picior de porc afumat
    500 ml vin rosu
    sare
    1 lingura rasa Bulgarasi de Savoare Legume
    piper macinat
    piper boabe
    4-5 foi de dafin
    3-4 catei de usturoi
    1 lingurita cimbru uscat
    boia de ardei dulce
    Pentru sos:
    1 radacina hrean
    2-3 linguri zeama de lamaie
    sare
    150 gr iaurt
    6-7 linguri cu varf smantana
    Mod de preparare:
    Spalam putin piciorul de porc.
    Intr-un vas mai larg punem vinul, sare, putin piper macinat, 1 lingurita boia de ardei dulce, cimbrul uscat, Bulgaras de Savoare Legume si le amestecam bine.
    Punem piciorul in acest amestec, il acoperim si il dam la rece peste noapte.
    A doua zi punem piciorul intr-o oala cu apa, cateva boabe de piper, 3 foi de dafin rupte bucatele si il fierbem cam 40-45 de minute, dar nu aruncam sosul de vin.
    Dupa ce s-a fiert, il tranferam intr-o tava, turnam vinul cu mirodenii si 2-3 polonice din zeama in care a fiert.
    Curatam usturoiul, il taiem in jumatati si impanam carnea.
    Punem si celelalte foi de dafin, putina boia deasupra, il acoperim cu folie alimentara si il introducem in cuptor la o temperatura potrivita.
    Din cand in cand il mai descoperim ca sa il stropim cu zeama din tava.
    Cand este bine patruns, il descoperim si il mai lasam 10-15 minute sa se rumeneasca. Cand este gata il scoatem din cuptor dar il pastram invelit sa nu se usuce.
    Sosul:
    Curatam hreanul, il spalam si il dam pe razatoarea mica.
    Adaugam zeama de lamaie, putina sare, il lasam 5 minute sa se macereze, apoi incorporam iaurtul, smantana si amestecam bine.
    Se serveste alaturi de deliciosul ciolan!!!
    Aaaa si ca meniul sa fie complet, la desert facem si niste placinte cu branza sau o placinta cu mere si uite asa obtinem o masa copioasa.

  • Monica

    Muschiulet de porc cu sos de mustar si orez basmati
    1 muschiulet porc calit putin, se scoate si se caleste apoi o ceapa, se adauga mustar simplu si mustar boabe, apoi smantana (amestecata cu 1 lingurita faina) si Bulgarasi de savoare. La final se dauga apa (supa), muschiuletul si se fierb impreuna pana se mai ingroasa sosul. Garnitura din orez basmati si salata verde.

  • Andrei Daniela

    As alege Musaca cu vinete coapte si piept de pui:
    Ne sunt necesare:
    2 vinete subtiri
    700 gr carne tocata de pui
    150-200 gr cascaval Delaco
    5-6 buc de ceapa uscata
    un ardei gras rosu (mare)
    100 ml suc de rosii
    10-15 rosii mici (de curte)
    2-3 linguri cu ulei
    oregano dupa gust
    bulgarasi de savoare
    cateva frunzulite de busuioc proaspat

    Tocam ceapa si ardeiul gras, le asezam intr-un vas impreuna cu uleiul si le calim la foc potrivit pana cepa devine translucida.
    Adaugam carnea tocata de pui si amestecam pana la incorporarea completa.
    Condimentam cu bulgarasi de savoare si oregano, coloram cu suc de rosii si fierbem totul pana ce sosul format scade suficient. Adaugam apoi cateva frunzulite tocate de busuioc proaspat.

    Intre timp, feliem vinetele, le saram putin si le coacem pe ambele parti (pe tava de aragaz sau pe grill).
    Ungem un vas de yena cu putin ulei, asezam o parte din feliile de vinete, iar peste acestea presaram cascavalul ras.
    Adaugam carnea de pui, presaram inca putin cascaval si asezam restul feliilor de vinete impreuna cu rosiile (peste care vom adauga cascavalul ramas).
    Dam vasul la cuptor atat cat este necesar.
    Sa aveti pofta!

    (Reteta imi apatine. Poate fi gasita aici http://www.bucataras.ro/retete/musaca-cu-vinete-coapte-si-piept-de-pui-64409.html)

  • Andrei Daniela

    Cred ca s-ar imbina intr-un mod gustos ciorba de perisoare cu musacaua pentru care am optat! Aceasta din urma ar completa meniul prin culoare si arome, dar si prin ingredientele folosite.

  • O  reteta care imprima pulpei de porc fragezime si un gust placut.
    PULPA DE PORC, CU CEAPA, IN SUC PROPRIU

    INGREDIENTE:
    –         750  gr pulpa de porc
    –         1 kg ceapa
    –         3 linguri ulei de masline extravirgin
    –          2 linguri Bulgarasi de Savoare Legume
    –         2 foi de dafin
    –          ½ legatura de patrunjel verde
    –          sare neiodata, dupa gust

     
    PREPARARE:
    Se spala, se curata si se taie rondele ceapa, apoi, aproximativ 3 sferturi  din cantitate se plaseaza in vasul pentru preparare. Se spala, se degreseaza si se portioneaza pulpa de porc, se adauga peste patul de ceapa plasat in vas si se acopera cu restul cepei taiate rondele. Se toarna apoi uleiul de masline si se adauga foile de dafin. Se acopera vasul si se lasa sa fiarba la foc mic, din cand in cand se amesteca si se intorc bucatile de carne de pe o parte pe alta. Cand bucatile de pulpa de porc sunt patrunse, li se adauga legumele Bulgarasi de Savoare, patrunjelul spalat si tocat, apoi se potrivesc de sare. Se mai lasa sa clocoteasca 5 minute, apoi se intrerupe fierberea. Carnea este frageda, iar sosul format este aromat si nutritiv.

  • Andrei Florin

    As alege o Pulpa de vita in sos de bere bruna si busuioc pentru care ne sunt necesare urmatoarele ingrediente:

    1 kg pulpa de vita
    300 ml bere bruna
    2 morcovi potriviti
    un ardei iute
    o capatana de usturoi
    10-15 frunzulite de busuioc verde
    150 ml suc de rosii/bulion
    o lingurita cu bulgarasi de savoare

    Dupa ce am curatat bine carnea de vita si am spalat-o, in apa rece, o uscam usor cu un servet de hartie si o punem la prajit intr-o tigaie acoperita cu un capac.
    O lasam sa se patrunda bine si adaugam, pe rand, morcovul, usturoiul feliat si ardeiul iute. Lasam sa fiarba totul, acoperit, cam 10-15 minute si adaugam si berea bruna. Cand s-a evaporat berea, adaugam sucul de rosii/bulionul, bulgarasii de savoare si presaram si busuiocul tocat marunt. Mai lasam 10 minute pe foc si gata! Se serveste cu pofta, alaturi de un pui de mamaliguta!

  • Propun… chestii verzi cu carne. :))
    Un piure de mazăre cu sos de piper verde și un suculent mușchiuleț de porc pregătit simplu și rapid.
    Pentru piure e nevoie, evident, de mazăre boabe, de supă de legume, unt, un strop de smântână dulce (mie-mi place cu spuma laptelui proaspăt fiert 🙂 ). Bulgărași de Savoare și ceva mentă verde de te dor ochii. 🙂 Ah, mai e nevoie și de-un blender ca să le arăți cine-i șeful după ce toate au fiert.
    Sosul de piper e cel mai simplu dar aromat sos existent în lumea asta. 🙂 N-ai nevoie decât de unt în care să amețești un pic boabele de piper, sare, putin muștar și smântână dulce ca să-l faci cremos.
    Mușchiulețul? Păi, ăsta-i numai bun aruncat într-o tavă, stropit cu unt topit, și condimentat cu Bulgărași de Savoare. Un pic de supă de legume pe fundul tăvii și iese nebunia una-două din cuptor! 🙂
    Sper să te tenteze. Eu deja salivez. 🙂

  • Piept de pui umplut cu ciuperci si cascaval

    Ingrediente: avem nevoie de:
    -4 jumatati de piept de pui
    -12- 14 ciuperci
    -1 ceapa
    -sare si piper
    -3 linguri delikat bulgarasi de savoare
    -patrunjel
    -70gr cascaval
    -ulei

    modul de preparare:

    Pieptul de pui se spala, fiecare jumatate se taie pe lung in doua cu un cutit ascutit bine. Deci, aveti 8 bucati de piept pentru umplut. Puneti, pe rand, fiecare bucata intre doua folii transparente si bateti usor, cu batatorul de carne, portiunile mai groase, dupca care se condimenteaza cu sare , piper . Intr-o cratita, caliti ceapa, taiata felii subtiri, in 2 linguri ulei, apoi adaugati ciupercile curatate si taiate. Condimentati cu sare, piper si se adauga si trei linguri bulgarasi de savoare cu gust de gaina. Nu le lasati prea mult, ci doar pana scade apa de pe ele si s-au inmuiat. Luati de pe foc si lasati-le sa se raceasca. Radeti cascavalul si tocati patrunjelul. Puneti-le toate la indemana si incepeti umplutul. Deasupra fiecarei bucati de carne se aseaza o lingura de ciuperci (trebuie sa aveti in total 8 linguri), o lingurita de patrunjel si cascaval cat sa acopere. Rulati cu grija . Fiecare rulou il asezati intr-un vas uns cu ulei. Ungeti ruloul si pe deasupra. Eu am asezat ruloul pe o parte si pe urma l-am intors, astfel incat ambele parti au intrat in contact cu uleiul din vas. Asezati ruloul cu partea de imbinare in jos.
    Cand toate rulourile sunt gata, presarati cascavalul ramas pe deasupra lor si dati la cuptor 30-40 minute, pana se rumenesc deasupra si sunt coapte. Este bine sa preincalziti cuptorul la 180C. Dupa ce scoateti din cuptor, lasati-le cateva minute sa se odihneasca si pe urma scoateti-le pe un platou.
    Ies rulouri mai mic, ca niste sarmalute, insa sunt deosebit de bune. Se pot servi cu cartofi si salata, insa cred ca ar merge foarte bine si cu un sos (de orice fel). Va doresc pofta buna!

    Am ales aceasta reteta deoarece imi place foarte mult si este destul de usor de facut si cred ca ar merge de minune cu ciorba de perisoare cu smantana! Cred ca merge perfect acest fel principal care este destul de consistent! Pofta Buna!

  • Adina

    Mancare de mazare cu pui

    Mazarea este bogata in fito-nutrienti, vitamine, minerale si antioxidanti foarte sanatosi pentru organism. Contine vitamina A, C, acid folic, mult fier si luteina. Si pe langa toate astea este si foarte gustoasa si adorata si de copii. Consider caci face ” echipa “, foarte bine,alaturi de ciorba ta de perisoare,deoarece se incadreaza perfect intr un meniu complet. Este o mancare usoara din punct de vedere nutritional,al timpului de gatit si este foarte sanatoasa. Papilele gustative sunt incantate de acest meniu☺️
    Ingrediente:

    mazare – 1 kilogram
    pulpe de pui – 6 pulpe, dezosate
    ceapa – 1 bucata
    morcovi – 2 bucati
    bulion – 2 linguri
    marar – cateva fire proaspete
    boia dulce – 1 lingurita
    ulei – 50 ml
    2 lingurite delikat Bulgarasi de savoare
    piper – dupa gust

    Sa gatim:
    Spalam puiul si il taiem in bucati micute.
    Ceapa se toaca marunt si morcovul se da pe razatoarea mare.
    Calim intr-o cratita, in ulei incins, morcovii si ceapa. Intr-o alta oala fierbem, separat, mazarea.
    Dupa ce s-au inmuiat legumele adaugam puiul si il lasam se rumeneasca.
    Cand puiul este gata adaugam mazarea fiarta si strecurata. Nu aruncati apa in care a fiert mazarea deoarece s-ar putea sa trebuiasca sa mai adaugati lichid in oala cu mazare si carne. Mancarea va iesi mai gustoasa daca adaugati zeama de la mazare in loc de apa.
    Dupa ce ati adaugat mazarea puteti adauga bulionul. Amestecati bine si lasati sa fiarba impreuna.
    La final condimentati cu delikat, piper,boia dulce si presarati marar tocat fin.

    Pofta buna!

    Sfaturi:

    Dupa ce ati adaugat mazarea peste puiul calit, impreuna cu morcovii si ceapa, va trebui sa mai adaugati lichid pentru ca mancarea sa aiba in ce fierbe. Acum, in functie de preferintele dumneavoastra, adaugati mai mult sau mai putin lichid. Mie una imi place mazarea mai scazuta si de aceea am adaugat mai putin. Daca va place mancarea cu mai mult sos adaugati mai mult lichid si nu il lasati sa scada foarte mult.
    Mazarea va va iesi garantat gustoasa daca adaugati un varf de lingurita de zahar.

  • ene maria

    Buna! mi-ar place ca fel principal langaa ciorbita de perisoare , crap pe varza la cuptor
    INGREDIENTE:
    1-2 kg crap
    150 ml ulei
    2 linguri de bulion
    150 ml vin
    1 kg varză acră
    1 foaie de dafin
    cimbru
    piper boabe
    5-6roşii
    1-2 linguri Bulgaras de Savoare
    MOD DE PREPARARE: Calim varza, după ce s-a înmuiat, adaugam bulionul si celelalte condimente se pune deasupra ei crapul tăiat felii uns cu ulei condimentat cu Bulgarasi de Savoare se adauga vinul Deasupra feliilor de peşte se pun felii de roşii. Se dă la cuptor, până când se rumeneşte peştele
    Se seveste alaturi de mamaliguta
    Pofta Buna!

  • Doamne cum ne-ai nimerit cu ciorbita aceasta !Este preferata intregii familii, toti o adoram…am manca-o zilnic si tot nu ne-am satura de ea.
    Nu am sa-ti propun retete simandicoase ce merg alaturi de ea, ci ceva simplu si tare, tare bun si gustos: Papricas de pui cu galuste
    Ingrediente:
    1 pui de casa
    o ceapa mare
    o rosie
    1/2 ardei gras
    putin ulei
    2 oua
    300 g faina alba
    frunze patrunjel verde
    sare
    piper
    boia

    Mod de preparare:
    Puiul bine curatat si spalat il transam si il taiem in bucati potrivite.
    Ceapa curatata o taiem solzisori si o calim in putin ulei pina devine sticloasa.
    Ardeiul si rosia le taiem cubulete si le adaugam linga ceapa, prima data ardeiul si apoi rosia sa devina si areiul sticlos.
    Adaugam bucatile de pui si apa cat sa acopere carnea.
    Asezonam si adaugam jumatate din cantitatea de frunze de patrunjel tocate.
    Lasam sa fiarba la foc potrivit si acoperit pina cand se inmoaie carnea.Tinand cont ca este pui de casa aceasta ar putea dura 2 ore sau mai mult, depinde de varsta puiului.
    Preparam galustele amestecand faina cu ouale si doua linguri de ulei, amestecam bine pina obtinem o pasta consistenta dar nu foarte tare.O lasam sa se odihneasca pina punem sa fiarba apa cu sare si in momentul cand clocoteste rupem galustele cu lingurita.Le lasam sa fiarba 10-12 minute apoi sa sa odihneasca 5 minute.
    Printr-o strecuratoare rasturnam apa de pe ele si le trecem printr-un jet de apa rece.
    Punem intr-o cratita 2 linguri ulei , il lasam sa se incalzeasca putin apoi adaugam galustele, amestecam in minut dupa care stingem focul.Presaram putina sare deasupra lor.
    La servire punem intr-o farfurie galuste, adaugam papricasul de pui si servim cu salata sau muraturi.
    Pofta mare !

  • Lubita

    Ciorba de perisoare cred ca este preferata tuturor mai ales pregatita de o asa gospodina!
    Pentru ca mie-mi place sa experimentez tot ce este nou,as recomanda in completarea meniului un
    Curry verde cu pui si caju- o reteta cu un gust senzational
    1piept de pui
    1ceapa
    1morcov
    2cartofi
    1cutie lapte de cocos
    4linguri pasta de curry verde(din comert)3linguri ulei
    50g nuci caju
    2 lingurite bulgarasi de savoare
    Se condimenteaza cu bulgarasi si caleste pieptul in ulei taiat julien,se scoate,in uleiul ramas se adauga ceapa tot julien,morcovul rondele cartofii cubulete mici,dupa 3min se adauga pieptul,apoi laptele,se lasa la fiert incet,altfel se taie,iar dupa ce a scazut se adauga pasta de curry iar dupa ce sosul s-a ingrosat se adauga nucile,se potriveste de gust apoi se opreste focul.Se serveste cu orez pregatit cu bulgarasi de savoare.
    Pofta buna!

  • Livia Rachieru

    Langa o ciorba de perisoare as pune si niste coaste de porc picante alaturi de niste cartofi la cuptor.

    Ingrediente 4 persoane:
    – 8 coaste mai pline cu carne
    – zeama si coaja de la o portocala
    – 2 -3 catei de usturoi
    – 1 bucatica ghimbir (cam 1-2cm)
    – 1 ardei iute
    – 1 lingura bulgarasi de savoare
    – 1 lingurita sare
    – 1 lingurita piper
    – 1 lingurita boia iute

    Intr-un mojar facem o pasta din usturoi, ardei iute, ghimbir, piper, bulgarasi de savoare, boia, zeama si coaja de la portocala.
    Dam bine carnea prin aceasta pasta si o lasam la rece cel putin o ora.
    Coastele de porc le dam la cuptor pentru cca 60 de minute la 190-200 grade Celsius , sau pana sunt frumos rumenite.
    Ele se servesc alaturi de niste cartofi la cuptor si un pahar de vin rosu.

  • La o ciorba de perisoare musai trebuie ceva specific romanesc si sa fie ceva cu carne. Cel mai bine asociez friptura de miel cu ea, pentru ca impreuna alcatuiesc un meniu specific romanesc si care se potriveste meselor de sarbatoare. Iata cum prepar mielul la cuptor:
    1 kg carne de miel
    75 ml vin alb sec
    20 ml ulei de masline
    75 ml apa minerala
    4 catei de usturoi
    1 lingurita de oregano
    1 lingura Bulgarasi de Savoare
    1 lamaie
    sare si piper
    Mielul se taie in bucati. Usturoiul se curata si se piseaza. Lamaile se feliaza.

    Preparam baitul si punem intr-o tava incapatoare si mai adanca vinul, uleiul, apa minerala, usturoiul, oregano, , Bulgarasi de Savoare, sarea si piperul. Asezam carnea in tava si turnam peste bait. Bucatile de carne trebuie sa fie acoperite cu bait. Deasupra asezam feliile de lamaie, acoperim cu o folie si dam tava la rece.
    Lasam 1-2 zile si din cand in cand intoarcem bucatile.
    In ziua cand facem friptura, scoatem carnea si o punem in tava pentru cuptor, in care am pus putin ulei. Baitul nu se arunca.
    Dam tava la cuptor si lasam 30 de minute pe o parte, intoarcem carnea si mai lasam inca 30 de minute. Astfel carnea va forma o crusta si va pastra sucurile naturale. Daca intepati carnea, acestea se scurg, friptura va ramane uscata.
    La fiecare 10-15 minute stropim cu baitul, ca sa nu se usuce carnea. E gata cand s-a rumenit.

  • PicincuHobjila Viorica

    Dupa o ciorbita de perisoare cu smantana, gustoasa si satioasa, as opta pentru o portie de paste (penne) cu ton, o reteta simpla, dar delicioasa.
    Pentru preparare, avem nevoie de:
    – 200gr pennne
    – 200gr ton in suc propriu
    – 4 catei de usturoi
    – 450gr rosii pasate
    – 3 linguri ulei de masline
    – sare, piper
    – o lingurita busuioc
    – parmezan (dupa gust/preferinta)

    Se prepara astfel:
    – usturoiul se zdrobeste si se caleste putin in uleiul de masline, apoi se scoate si se arunca (e folosit pentru aromatizare)
    – se adauga tonul, rosiile pasate si condimentele (sare, piper, busuioc)
    – se lasa la foc mic aproximativ 10 minute
    – pastele se fierb conform indicatiilor de pe pachet, apoi se scurg si se adauga in sosul proaspat facut; se amesteca usor, apoi se “portioneaza”; se adauga parmezan ras fin si se savureaza cu pofta!

    • PicincuHobjila Viorica

      Dupa o ciorbita de perisoare cu smantana, gustoasa si satioasa, as opta pentru o portie de paste (penne) cu ton, o reteta simpla, dar delicioasa.
      Pentru preparare, avem nevoie de:
      – 200gr pennne
      – 200gr ton in suc propriu
      – 4 catei de usturoi
      – 450gr rosii pasate
      – 3 linguri ulei de masline
      – sare, piper
      – o lingurita busuioc
      – o lingurita Bulgarasi de Savoare
      – parmezan (dupa gust/preferinta)

      Se prepara astfel:
      – usturoiul se zdrobeste si se caleste putin in uleiul de masline, apoi se scoate si se arunca (e folosit pentru aromatizare)
      – se adauga tonul, rosiile pasate si condimentele (sare, piper, busuioc, Bulgarasi de Savoare)
      – se lasa la foc mic aproximativ 10 minute
      – pastele se fierb conform indicatiilor de pe pachet, apoi se scurg si se adauga in sosul proaspat facut; se amesteca usor, apoi se “portioneaza”; se adauga parmezan ras fin si se savureaza cu pofta!

  • Loredana C

    Nu pot sa spund decat ca ciorba de perisoare arata foarte bine, iar dupa ingredientele folosite cu siguranta e si gustoasa.
    As recomanda un fel principal din carne de pui, mai exact pulpe umplute alaturi de o garnitura la alegere

    Pulpe de pui umplute

    Ingrediente
    4 pulpe de pui
    o cepa mare
    un morcov
    1/2 ardei kapia
    200 g ciuperci din conserva
    o mana de stafide
    100 g cascaval
    200 ml vin alb
    patrunjel proaspat
    o lingura rasa de bulgarasi de savoare gust de gaina
    sare
    piper
    boia iute
    3-4 catei de usturoi
    3-4 linguri de ulei

    Mod de preparare
    Ceapa tocata marunt se caleste in 2 linguri de ulei impreuna cu morcovul ras prin razatoarea mare.D
    Dupa 2-3 min adaugam ciupercile tocate marunt si continuam calirea amestecat mereu.
    Condimentam cu bulgarasi de savoare cu gust de gaina si piper, adaugam 100 ml vin si continuam sa fierbem pana la evaporare.
    Adaugam si ardeiul kapia taiat cubulete, stafidele si mai tinem pe foc cam 1 min.

    Rasturnam compozitia intr-un castron si cand s-a racorit o amestecam cu cascavalul ras si patrunjel proaspat tocat
    Pulpele de pui curatate bine se sterg cu un prosop de hartie.Cu ajutorul unui cutit indepartam osul de la pulpa superioara fara a sectiona carnea, astfel dupa indepartare sa ramana intreaga.
    Se condimenteaza cu sare si piper pe interiot, se umplu cu compozitia de ciuperci si cascaval si se prind bine cu scobitori.

    Dupa ce le-am umplut, se condimenteaza cu sare, piper si boia iute.
    Intr-o tigaie (sa nu aiba coada de platsic) se pun 2 linguri de ulei, se aseaza pulpele si se prajesc cate 3-4 min pe fiecare parte pana se rumenesc usor.
    Scurgem surplusul de ulei, punem pe langa pulpe cateii de usturoi, necuratati, usor zdrobiti si introducem tigaia in cuptorul preincalzit timp de 20 de min sau pana ce pulpele sunt bine patrunse.
    Cand sunt gata se scot din tigaie, indepartam coaja de la usturoi, il zdrobim bine in sosul format, adaugam vinul si fierbem pe flacara pana ce sosul scade si prinde consistenta.
    Sosul se trece prin sita inainte de a fi servit
    Pulpele umplute se servesc alaturi de o garnitura la alegere.
    Eu recomand un piure de cartofi cu pastarnac sau un piure de cartofi cu broccoli alaturi de morcovi caramelizati sau fasole verde sote

  • Adina Roz

    Dupa o mancare exceptionala, foarte satioasa si delicioasa, as opta pentru un fel usor digerabil si facil de realizat. Optiunea mea ar fi crapul la cuptor.

    Ingrediente:
    – un crap de 1-2 kg;
    – o lamaie;
    – 2 morcovi;
    – 2 cepe potrivite;
    – 2 ardei;
    – 500 grame de rosii;
    – 2 crengute de cimbru uscat;
    – sare;
    – o lingurita de ghimbir;
    – o jumatate de lingurita de nucsoara;
    – ulei;
    – 1-2 lingurite de Bulgarasi de savoare.
    – un pahar de vin alb.
    Mod de preparare:
    Pestele se curate, se spala si se usuca cu prosoape de hartie. Se condimenteaza cu sare, ghimbir si nucsoara, iar in interiorul sau se pun feliile de lamaie si crengutele de cimbru. Morcovii, ceapa, ardeii si rosiile taiate felii, se aseaza in tava. Pe patul de legume din tava va fi asezat pestele, stropit cu vin si cu uleiul innobilat de Bulgarasii de savoare. Produsul va sta la cuptor 35-40 minute. Pofta buna!

  • Roxana Dumitrascuta

    Fasolea bătută cred ca “se asorteaza” cu ciorbita ta…pentru ca nu contine carne si ar intregi rasfatul pentru papilele gustative:)

    INGREDIENTE:
    500 g fasole boabe, 2 cepe mari, 2 morcovi, o ţelină mică, 5 căţei de usturoi, sare şi piper, 4 linguri de ulei, o lingura de Bulgarasi de savoare, o lingură de suc de roşii şi ardei capia

    PREPARARE:
    1. Fasolea se pune la înmuiat cu 12 de ore înainte de prepare, ca să fiarbă mai uşor. Se schimbă apa şi se pune la fiert într-o oală mai înaltă.
    2. După ce se fierbe cca 30 minute, se schimbă apa, şi se pune la fiert alături de o ceapă, lingura de Bulgarasi de savoare, morcovii şi ţelina.
    3. Când fasolea a fiert bine (depinde mult de tipul fasolei timpul de fierbere), se scurge într-o strecurătoare şi se lasă la răcit cam 5 minute. Se pasează la blender/mixer vertical sau se dă prin maşina de tocat, adăugăndu-se caţeii de usturoi, sare şi piper, şi 2 linguri de ulei.
    4. Într-o cratiţă se căleşte o ceapă tăiată mărunt, se adaugă sucul de roşii şi se pune peste fasolea bătută.Se serveşte cu murături.

  • Irina Nitu

    Piept de rata cu sos de ciuperci.
    Ingrediente:
    1 piept de rata cu piele
    sare
    piper
    2-3 linguri ulei
    4-5 ciuperci feliate
    rozmarin
    2 catei usturoi intregi
    50 ml smantana
    sofran
    o lingura de Bulgarasi de savoare
    Se spala si sterge pieptul de rata, se sareaza si pipereaza bine pe ambele parti, apoi e pune pieptul pe partea cu piele intr-o tigaie cu ulei incins, si se prajeste la foc iute timp de 5 minute. Se intoarte pe partea cealalta si se mai prajeste maxim 2 minute, apoi se baga tigaia cu tot cu piept in cuptorul preincalzit la 200°C timp de aproximativ 15 minute. Daca il vreti mai rozaliu doar 10-12 minute. Se pastreaza cald.
    Se calesc ciupercile, cateii de usturoi si ceva rozmarin cam 2-3 minute, timp in care se condimenteaza cu bulgarasii de savoare. Se adauga si smantana in care a stat safranul la inmuiat,si se lasa înca 2-3 minute sa scada. Si gata, se serveste alaturi de pieptul de rata taiat felii.

  • Tocanita la cuptor scaldata in bere, pregatita din muschiulet de porc si servita in compania unor galuste delicioase, ciuperci si costita afumata
    Acest fel mancare este unul cu adevarat deosebit.
    De multe ori stau si ma gandesc ce imi place mai mult la acest fel de baza: carnea, galustele, aroma unica data de bere, sau toate la un loc deoarece aceasta combinatie este absolut delicioasa.
    Avem aici o expozie de savoare, un preparat care il v-a surprinde si pe cel mai mofturos musafir si cu siguranta ii v-a strani atat pofta, cat si curiozitatea.
    Eu conclud ca aceasta fabuloasa tocanita merge de minune dupa apetisanta ciorba de perisoare pregatita de tine Cristina.
    S-avem pofta :)!

    Pentru acesta reteta avem nevoie de:
    Pentru galuste:
    -400 gr. faina cu agenti de crestere
    -200 gr. unt
    -1 legatura patrunjel
    -sare si piper proaspat macinat
    -lapte
    -1 nucsoara intrega, sau pudra de nucsoara

    Pentru tocanita:
    -4 bucati muchiuleti de porc proaspat, cam 200 gr. fiecare
    -10 felii subtiri de costita
    -2 fire de rozmarin
    -250 gr. ciuperci
    -o ceapa mare, sau o mana buna de fire de chives
    -2 cutii de bere a cate 330 ml. fiecare
    -850 ml. supa de legume pregatita cu Bulgarasi de savoare
    Supa o pregatim asa:
    Punem intr-o oala 850 ml. apa la fiert si cand da in clocot adaugam 1 lingura cu varf de Bulgarasi de savoare.
    -faina
    -sare
    -piper proaspat macinat
    -ulei de masline
    -un cub de unt

    Mod de preparare:
    *Pentru inceput pregatim galustele:
    1.Punem faina intr-un castron si o amestecam cu untul taiat cubulete marunte, patrunjelul tocat foarte fin, praful de sare, piperul proaspat macinat.
    2.Pana in acest moment vom avea un aluat foarte sfaramicios .Acum adaugam partea lichida si anume laptele.Deci, incepem sa adaugam treptat cate putin lapte in timp ce noi vom amesteca jejer cu o furculita.
    3.Cand aluatul incepe sa capete o consistenta mai grosuta, renuntam la furculita si incepem sa framantam cu mana.
    4.Mai punem lapte pana aluatul framantat devine ferm, elastic, nelipicios si are un aspect matasos.
    5.Cand am obtinut consistenta si aspectul specificat, rulam aluatul sub forma unui sul mare si il taiem in 18 bucati egale.
    6.Modelam fiecare bucata in forma de biluta si apoi le asezam pe toate pe o tava incapatoare.
    7.Radem (sau presaram) deasupra lor putina nucsoara si apoi dam tava la frigider pana vom avea nevoie de ea.

    *Acum ne apucam sa pregatim tocanita.Procedam asa:
    1.Fiecare muschiulet de porc spalat si bine zvantat il taiem in 4 bucati.
    2.Condimentam bucatile de carne rezultate cu sare si piper proaspat macinat.
    3.Tavalim pe rand prin faina toate bucatile de carne, le scuturam de surplus si le asezam pe o tava.
    4.Separat pregatim o oala cu diametrul mare si putin mai adanca (care se poate da si la cuptor) si punem in ea ulei de masline si cubul de unt.
    5.Punem oala pe foc si o incalzim bine.
    6.Asezam bucatile de carne in untura incinsa si le prajim pe toate partile cam 5 minute.Procedam la fel cu toate bucatile.
    7.Dupa acest timp si dupa ce toata carnea este frumos rumentia, adaugam putin piper proaspat macinat, feliile de costita taiate fideluta, firele de rozmarin, ciupercile, ceapa, sau firele de chives tocate marunt si mai lasam pe foc inca 10 minute pana carnea se rumeneste frumos si legumele se inmoaie.
    8.Incorporam in tocanita o lingura de faina, adaugam berea, supa de legume pregatita cu Bulgarasi de savoare, acoperim oala si lasam sa fiarba la foc mic pentru o 20 de minute.
    9.Dupa acest timp lichidul a scazut cat de cat si incepem sa asezam galustele peste tocanita cu distanta intre ele cam de 1 cm.
    10.Le stropim cu ulei de masline, dupa care dam oala in cuptorul incins pentru 30 de minute.In tot acest timp galuste vor actiona ca si un capac pentru carne.Carnea va retine zeama care nu se va evapora in timpul pregatirii termice si nu se va usca.
    In tot acest timp si galustele se vor gati exact cum trebuie, adica,…la final vor fi crocante deasupra si moi dedesupt ca si niste chifle…mai bine spus vor fi delicioase.
    11. Cand carnea este patrunsa si galustele frumos rumenite, tocanita este gata.
    12.Scoatem oala din cuptor si servim cate o portie de tocanita cu galuste foarte fierbinte, alaturi de orez natur, mazare, sau orice alta garnitura doriti.
    Pofta mare!!!

  • Dumitrina Usturoi

    Dupa delicioasa ciorba de perisoare cu smantana eu as opta pentru ceva mai light si anume Piept de curcan la gratar cu legume innabusite la cuptor.
    Avem nevoie de:
    1 piept de curcan
    1 lingura busuioc tocat
    1 lingura cimbru tocat
    50ml ulei de masline
    apa minerala
    sare
    piper
    Bulgarasi de savoare
    fasole pastai, mazare, ardel rosu, brocoli, morcovi

    Taiem pieptul in 2 sau 4 felii. Punem carnea intr-un vas, presaram sare, piper, cimbru si busuioc si turnam peste ulei de masline si apa minerala, pana cand o acopera. Punem vasul in frigider pentru 4 ore. Scurgem bucatile de sos, le asezam pe gratarul bine incins. Le frigem timp de 15 minute pe fiecare parte. Intre timp, innabusim legumele taiate mai mari, presaram Bulgarasii de savoare peste iar cand sunt gata le servim langa pieptul de curcan la gratar.

  • Antoneta Virtea

    Primul meu gand a fost ” Ce sa propun ca sa manance si cei mici?”. La noi cam asta e problema, sa gatim ceva sa manace si piticii. Asa ca propun Carne de vitel in sos de legume cu vin
    800 gr carne vitel taiata cubulete
    4 linguri faina
    2 cepe mari
    2 morcovi mari
    6 catei usturoi
    4 1/2 cani supa vita (folositi supa de pui sau apa in lipsa)
    250 ml vin rosu sec
    1 lingura rasa cimbru
    1 foaie dafin
    1/2 lingura zahar brun
    o lingura cu varf pasta de tomate (sau 1/2 cana bulion)
    Bulgarasi de savoare
    sare, piper
    ulei

    Carnea se introduce impreuna cu faina intr-o punga si se scutura sa se acopere bine. Se scoate carnea din punga scuturandu-se bine excesul de faina.
    Se pun bucatele de carne la prajit in ulei pana se rumenesc putin pe toate partile apoi se scot pe o farfurie si se adauga in oala ceapa tocata, morcovii rondele si se soteaza aproximativ 8 min. Se adauga usturoiul strivit si se mai lasa 1 min. Se scot legumele sotate peste carne. Se pune 1/2 cana supa in oala si se fierbe dand cu lingura pe fund sa se dizolve grasimea. Se adauga carnea, legumele in supa, apoi turnam vinul, cimbrul, dafinul, zaharul, pasta de rosii, Bulgarasii de savoare, piper si supa ramasa. Se aduce la fierbere, se acopera cu un capac si se da la foc mediu spre mic (doar cat sa bolboroseasca continutul oalei). Se fierbe pana carnea e facuta. Putem servi alaturi de cartofi natur sau orez.

  • Maria Oprea

    Ma bucur ca am gasit acest blog, am gasit multe retete de care am nevoie. Va multumesc!

  • Ciubotaru Marinica

    INGREDIENTE PULPE DE PUI CU GEM DE CAISE
    5 pulpe de pui, spalate si sterse (eu am folosit inferioare)
    2 linguri cu gem de caise
    2 linguri cu mustar
    o lingura cu miere
    2 linguri cu ulei
    boia de ardei
    bulgarasi de savoare
    sare
    piper proaspat macinat
    MOD DE PREPARARE PUI CU GEM DE CAISE
    Punem gemul de caise peste mustar. Adaugam mierea si amestecam bine pana cand obtinem o pasta.
    Condimentam pulpe de pui cu sare, piper macinat si boia de ardei, bulgarasi de savoare, pe toate partile. In loc de pulpe puteti sa folositi si aripioare de pui sau chiar si piept.
    Punem uleiul intr-o tava, apoi asezam pulpele de pui condimentate.
    Ungem carnea de pui cu sosul de mustar, gem si miere, astfel incat sa o acoperim complet.
    Lasam pulpele la marinat, in frigider pentru minim o ora.
    Dupa 45 de minute incalzim cuptorul.
    Scoatem tava cu carnea de pui marinata din frigider si o punem in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru aproximativ o ora.
    Verificam din cand in cand ca pulpele sa nu se lipeasca si eventual le mai intoarcem, iar cand sunt rumenite le scoatem din cuptor.
    Servim cu orez sau cartofi natur si salata.
    Sper ca aceasta reteta sa placa juriului si sa fie incercata.va doresc pofta buna si SARBATOTI FRUMOASE SI BINECUVANTATE pentu toti.

  • Ciubotaru Larisa

    Rulada de Carne in crusta de Cascaval

    Ingrediente:

    500 g carne tocata de porc
    2 buc ceapa + ½ ceapa razuita ( sau 1 legatura ceapa verde)
    2 felii de paine
    2 lingurite mustar
    3 oua
    2 linguri pesmet
    2 lingurite boia dulce
    patrunjel verde
    Bulgarasi de Savoare de legume dupa gust
    piper proaspat macinat
    150 g cascaval afumat razuit

    Preparare:

    Painea se inmoaie in apa rece .Ceapa se toaca marunt . Carnea se amesteca cu painea bine stoarsa , ceapa tocata, 2 lingurite mustar, 2 oua,bulgarasi de savoare de legume dupa gust, piper dupa gust si o lingurita boia dulce .Compozitia obtinuta se modeleaza sub forma unei rulade si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Coacem rulada de carne in cuptorul preincalzit timp de 30–40 minutela foc mic. In acest timp pregatim compozitia pentru crusta de cascaval cu care vom acoperi rulada in felul urmator:

    Crusta de Cascaval :
    Amestecam 1 ou cu cascavalul ras, piper dupa gust, 1 lingurita boia, patrunjel verde tocat, bulgarasi de savoare de legume, 2 linguri pesmet si ½ ceapa razuita. Se amesteca pana se omogenizeaza si aceasta compozitie il vom intinde pe suprafata ruladei ( dupa ce au trecut cele 30 minute de stat la cuptor ), si apoi mai lasam rulada la copt impreuna cu crusta aproximativ 15–20 de minute .
    Rulada se serveste feliata cu garnitura de legume sotate , as recomanda baby carrots trase in unt aromatizat cu frunze de salvie.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *