Rata pe varza calita la cuptor
Rata pe varza calita la cuptor. Dupa 60 minute putem pregati varza. Tocam marunt varza proaspata si cea murata, o amestecam si o punem pe foc cu o ceapa tocata si putina apa.
Rata pe varza calita la cuptor este una din cele mai bune retete de varza calita. Poate ca timpul de pregatire vor parea foarte mare, dar cu cat sta la temperatura mai mica si mai mult timp, cu atat devine mai frageda si mai buna. 😉
INGREDIENTE:
2 verze murate medii
1 varza proaspata
1 rata maricica
1 ceapa
1 cana suc de rosii
boabe de piper
2 frunze dafin
2 linguri ulei de trufe (putem folosi si ulei de masline)
cimbru uscat
sare grunjoasa
2 crengute cimbru
1 creanga mica busuioc
cate frunze de salvie
3 linguri vin
3 linguri apa
3 felii slanina de porc
PREPARARE:
Spalam rata sub jet de apa rece, apoi o stergem, o frecam cu sare de mare, 1 lingura ulei de trufe, piper si cimbru uscat atat la exterior, cat si la interior. Punem rata intr-un vas termorezistent, adaugand ulei de trufe, apa si vin. Acoperim cu o folie de staniol si lasam in cuptorul preincalzit la 140°C timp de 90 minute (dupa 45 minute o intoarcem pe partea cealalata).
Dupa 60 minute putem pregati varza. Tocam marunt varza proaspata si cea murata, o amestecam si o punem pe foc cu o ceapa tocata si putina apa.
Adaugam 1 felie slanina de porc, 2 frunze de dafin, boabe de piper, suc de rosii si o crenguta de cimbru.
Scoatem rata din vas, asezam varza in acesta apoi punem 2 felii de slanina si rata peste varza. Daca rata a lasat grasime foarte multa o scurgem, pastram doar 1 lingura pentrru moment, vom adauga pe parcurs daca varza devine prea uscata. In interiorul ratei punem 1 buchetel de ierburi proaspete (cimbru, salvie, busuioc), acoperim iar cu folie de staniol (daca vasul nu are capac) si dam iar la cuptor la 140°C pentru 90 minute, apoi inca 30-60 minute la 200°C (ultimile 30 minute lasam vasul neacoperit).
In aceasta perioada vom mai roti rata, astfel incat sa fie bine facuta si rumenita pe ambele parti. O rata mai frageda si mai gustoasa nu stiu daca am mancat!
Servim rata cu varza calita cu mamaliga.
Pofta buna!
Iata si poza ratei gatita de Gabi Popescu dupa reteta de mai sus:
si inca odata:
Al treilea an in care dl. Gabi imi face cea mai frumoasa surpriza. Multumesc!!!
Iata ca surprizele nu se opresc, si dl. Gabi mi-a trimis poze si in 2018. Multumesc din suflet!
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Daca vreti sa vedeti reteta video pe eran mare apasati pe „watch on YouTube”.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.
Sigur acest clasic si mult ravnit gust, face deliciul unei tratatii de sarbatoare !
Draga mea, iti multumesc pentru ingredientul vedeta, fara tine reteta ar fi fost realizata poate iarna viitoare!
MMMm o bunaciune de mancarica!! HHmm nu am mai mancat rata, de ceva vreme!! Foarte bine arata! O duminica minunata in continuare!!
Multumesc, la fel!
Arata demential!!! De vre-o 2 ani ii tot zic lu barbatamiu` sa-mi faca rost de o rata! Da`.. las` ca ma apuc eu sa cresc pana la urma!
🙂 ))
Ratele sunt mult mai rezistente si se cresc mai usor decât puii. Iti recomand rasa Pekin care la maturitate ajunge la 3-5 kg.(in 3-4 luni atât crește fără să o fortezi
Am pregătit rața pe varză așa cum este rețeta și a ieșit NEMAIPOMENIT DE BUNĂ!!!!!
Mulțumesc pentru rețetă.
FELICITĂRI!!
Multumesc! 🙂
Mmmm! imi place rata, am mancat pana acum stil frantusec, polonez, prea rar stilul romanesc, pe varza.
Am luat deja una, varza am murat din timp, deja fideluta si cum imi place intreaga, o sa o fac pentru 1 ianuarie, la pranz, reteta pare excelenta; sunt departe de lumea „civilizata”, asa ca o sa o savurez cu doar foarte cativa prieteni… spun cum a iesit. La multi ani!
La multi ani si mese imbelsugate!
a iesit excelenta – am pus doar varza acra, am pastrat timpii indicati, dar am uns rata cu sos dulce de soia la sfarsit, a iesit cam ca aia chinezeasca, de pekin, lacuita… pacat ca nu merge sa atasez poza…
La multi ani!
La multi ani!!! Daca vreti sa pun poza o astept pe adresa de email office@dev.divainbucatarie.ro
Super reteta, astazi am facut-o pentru a doua oara! Poezie in imbucaturi… simfonie… 🙂 Multumesc!
Multumesc si eu!
am gatit-o și a iesit foarte buna, multumesc pentru rețetă
Ma bucur ca ti-a placut!
Am făcut si eu rețeta , si imi pare rău sa spun ca nu am fost foarte impresionata. Caut de mult o retata buna de rata, si încă nu am găsit.
daca ai avea un minim de imaginatie ai reusii sa faci tu fara nici o reteta o rata la cuptor pe gustul tau de sa-ti sara impresiile
Ma tenteaza reteta, pare exeptionala, dar am o intrebare: ce inseamna „rata maricica”? M-ar ajuta daca mi-ati spune eventual in kg carne. As vrea sa nimeresc exact proportia varza/rata.
Multumesc
cred ca avea peste 1.5 kg. Am pregatit-o acum ff mult timp.
Am facut reteta si a iesit minunat am urmarit pas cu pas reteta. Multumesc pt reteta!!!
sa nu uitati de prune uscate, neaparat rata pe varza se serveste cu prune uscate, delicios
A ieșit super si rata mea ☺️. Delicioasa rețeta . Mulțumesc
multumesc!!
Chiar acum pregătesc rata pe varză pentru a doua oară anul asta… rețeta mea de la mama este asemănătoare cu a voastră, excepție face vinul.. o fac fără vin…😃
Sa înțeleg ca varza în prima faza se călește separat și ulterior se pune la cuptor?
nu. se coace singura la inceput.
Bună, rețeta este foarte bună, am făcut-o și eu, dar a ieșit carnea un pic tare. Rata era de curte, nu cumpărată, trebuie sa o fierb mai mult?
rata de curte ar putea fi marinata in prealabil sau fiarta mai mult.