PRAJITURA TELEVIZOR

November 1, 2014 | CATEGORIA

 prajitura-televizor

Prajitura “televizor”  pe care multi dintre noi am mancat-o in copilarie, a suferit o mica transformare si a devenit mult mai delicioasa. O crema colorata si aromata, da un farmec aparte acestei prajituri.

INGREDIENTE:

Pentru blatul de cacao:

100 g unt

120 g zahar

5 oua

100 ml lapte

250 g faina

50 g praf de cacao neagra

1 lingurita praf de copt

Pentru blatul de vanilie:

4 oua

2 linguri apa

2 linguri ulei

200 g zahar

200 g faina

1 plic praf decopt

1 fiola esenta de vanilie

Pentru crema:

270 g unt

200 g zahar

300 ml lapte

1/2 pastaie vanilie

1 lingura varfuita cu faina

1 fiola esenta de vanilie

1 lingura praf de cacao neagra

1 lingura cafea tare

1 lingura lichior de ciocolata

Pentru topping:

100 g ciocolata cu lapte

50 g ciocolata neagra

2 linguri cu lapte

1 lingura unt

50 ml frisca lichida

 

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim blatul de cacao.

prajitura-televizor-1

Mixam untul si zaharul pana devin ca o crema, apoi adaugam 3 oua si 2 galbenusuri. Cele 2 albusuri pastrate le batem pana devin o spuma tare.

prajitura-televizor-2

Adaugam cacao, lapte si faina amestecata cu praful de copt, apoi incorporam albusurile batute spuma tare.

prajitura-televizor-3

Coacem in tava mare a cuptorului, tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pana trece testul cu scobitoarea.

Preparam apoi blatul cu vanilie.

Mixam albusurile spuma tare si adaugam galbenusurile unul cate unul, apoi adaugam esenta de vanilie, uleiul si apa.

prajitura-televizor-4

Incorporam faina amestecata cu praf de copt.

prajitura-televizor-5

Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 20-25 minute(tava are dimenisunile la 1/2 fata de cea de copt pe lungime sau latime).

Cat timp de coace blatul pregatim crema. Fierbem laptele cu zahar, semintele din 1/2 pastaie de vanilie si o lingura varfuita de faina pana se ingroasa ca o budinca. Lasam sa se raceasca, apoi o amestecam cu cacao, cafea, lichior de ciocolata si unt.

prajitura-televizor-6

Insiropam usor blatul cu cacao taiat pe jumatate, apoi intindem crema peste el. Acoperim cu blatul alb, punem iar crema si terminam cu blatul de cacao.

prajitura-televizor-7prajitura-televizor-8

Topim ciocolata la baine-marie cu 2 linguri lapte, apoi o amestecam cu o lingura de unt si 50 ml frisca lichida. Turnam cat este calda peste prajitura. Cand se raceste glazura dam prajitura la rece pentru cateva ore.

prajitura-televizor-9

Taiem prajitura “televizor” in cuburi si servim.

Pofta buna!

 

 

Comentarii

  • Delicioasa prajitura si frumos colorata 🙂

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Simona!

  • Mirela Carmen Tomescu

    Delicioasa, pentru momentele in care asculti televizorul, pentru ca de uitat, te uiti la prajitura…la cum arata…!!!

    • diva in bucatarie

      🙂

  • Andreea

    Asa cum ma asteptam, blatul cu cacao nu avea cum sa creasca in tava mare a cuptorului astfel incat sa poata fi taiat in 2…

    • diva in bucatarie

      Blatul se taie in jumatate pe lungime sau latime 🙂 Nu il taiem pe grosimea lui.

  • cornelia roman

    buna ziua, o prajitura asemanatoare fac si eu (originea din Ardeal):se numeste CURCUBEU (reteta originala)
    Blat 1 : 375 g faina, 150 g unt 110 g untura,, 100 g zahar pudra, 1 ou, 1 lingura cacao, putin bicarbonate stins.
    Se amesteca totul. Se inparte in doua si se coc 2 foi pe fundul tavii pe hartie de copt.
    Blat 2 : 7 galbenusuri +300 g zahar pudra se freaca bine si din cand in cand se adauga pana la 10 linguri de apa.Dupa ce s-a frecat bine se adauga 250 g faina si albusul spuma tare. Se coace in tava unsa si tapetata.
    CREMA : 500 ml lapte + 300 g zahar amestecat cu 75 g faina sau amidon se fierbe si se amesteca continuu pana se ingroasa.se lasa la racit.
    Se freaca spuma 250 g unt si se adauga culamaua rece treptat ca la maioneza
    GLAZURA : 200 g zahar + 4 linguri apa + 1 lingura cacao se fierb 5 min de cand incepe sa fiarba si se adauga 50 g unt.
    MONTARE : blat 1 se unge cu un strat de gem sau marmelada, se pune jumatate din crema blatul 2 , un strat de gem si restul de crema, apoi blatul1. Se aseaza deasupra o hartie de copt si apoi o greutate(un fund de lemn). Se da la rece. Apoi se pune glazura.
    pentru ca nu imi place untura am facut VARIANTELE MELE
    VARIANTA 1.- blat 1: 7 linguri lapte, 7 linguri zahar, 7 linguri ulei, 1 ou, 3 linguri cacao, 1 pac. Ammoniac stins si faina cat cuprinde. Se amesteca totul si se coc 2 foi p dosul tavii.
    Blat 2: pandispan din 6 oua, 6 linguri zahar si 6 linguri faina, se pun si fructe uscate(stafide, coacaze, merisor, etc)
    Crema :700 ml lapte +250 g zahar se pun la fiert. 100 g amidon se dizolva in putin lapte sic and amestecul incepe sa fiarba se adauga si amidonul si se amesteca continuu pana se ingroasa. Se lasa la racit.
    300 g unt se freaca spuma pana isi dubleaza volumul apoi se adauga treptat cu lingura ciulamaua rece alternand cu zeama de la o lamiae.
    Glazura : ca mai sus + 50 g ciocolata 75% cacao
    Montare la fel cu sau fara gem
    VARIANTA 2 : blat 1 alb ca la ALBA CA ZAPADA
    Blat 2 pandispan cu cacao
    Crema , glazura si montarea la fel.
    PRAJITURA EMA
    650 g faina,200 g unt, 190 g zahar, 5 galbenuse,1 lingurita ammoniac stins in lapte
    Totul se framanta bine si se coc 3 foi pe dosul tavii.
    Crema: se faramiteaza o foaie se pune rom si putin lapte. Se lasa deoparte. 250 g unt se freaca spuma cu 250 g zahar, apoi se adauga vanilie si 2 linguri cacao. Se amesteca cu blatul faramat.
    Crema se pune intre cele 2 foi si deasupra se pune urmatoarea glazura: la incput inainte sa incepem prajitura se bat spuma tare cele 5 albusuri cu 15 linguri de zahar si se pun pe baie de abur, se amesteca din cand in cand, cand e gata prajitura e gata si glazura.
    Se da la rece si se taie a 2-a zi.
    Sper sa iti placa………….

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *