Cuburi cu crema de lamaie si cocos
Cuburi cu crema de lamaie si cocos. Imi place aceasta prajitura cu lamaie pentru gustul proaspat si racoritor. Este ca un vis de vara, o adiere usoara, ce aduce placere.
Cuburi cu crema de lamaie si cocos este cea mai simpla prajitura cu foi din blat de pandispan. Le puteti face separat, impartind aluatul in jumatate sau intr-o singura forma daca va grabiti.
Imi place aceasta prajitura cu lamaie pentru gustul proaspat si racoritor. Este ca un vis de vara, o adiere usoara, ce aduce placere.
Crema este simpla, o crema fiarta imbogatita cu suc de lamaie si coaja rasa de lamaie galbena si verde.
Le-am folosit pe amandoua pentru ca au arome diferite, dar foarte placute.
Aveti grija sa spalati foarte, foarte bine cojile lamailor inainte sa le radeti (chiar daca veti folosi lamai bio cu coaja netratata).
Am obtinut o prajitura pufoasa cu crema de lamaie, ce te-ar putea duce cu gandul la prajitura Alba ca Zapada, cunoscuta si sub denumirea de Prajitura Lamaita.
Ar fi insa o ipocrizie sa ii dau un astfel de nume. Asa cum nu mi se pare firesc sa numesti o prajitura Fanta, dar aceasta sa nu contina Fanta nici macar o picatura!
Aceasta prajitura delicioasa cu crema de lamaie nu are un nume. Am improvizat totul si rezultatul a iesit spectaculos.
Din acest motiv am lasat o denumire generica pentru prajitura mea: cuburi cu crema de lamaie.
Daca o veti pregati si voi sunt convinsa ca o veti aprecia si veti fi de acord cu mine cand spun ca este probabil cea mai buna prajitura cu crema de lamaie.
Daca vreti sa aveti o prajitura cu mai multa crema puteti adauga in plus 250 g mascarpone.
Prajitura trebuie sa stea la rece avand in vedere ca am pus unt in crema.
Ca sa nu existe riscul ca blatul sa se intareasca o acoperiti cu folie alimentara sau o puneti intr-un vas special de prajituri cu capac.
Este o prajitura simpla, rapida si usor de facut.
Cu siguranta poate fi trecuta la categoria retete pentru incepatori.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru cuburi cu crema de lamaie:
INGREDIENTE:
Pentru blat:
(22*32 cm)
4 oua
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
180 g faina
20 g nuca de cocos
coaja rasa de lamaie
2 linguri apa rece
80 ml ulei
optional 5 g praf de copt
Pentru crema si topping:
400 ml lapte
120 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 ou
50 g faina
coaja rasa de la o lamaie galbena si una verde
sucul de la 1 lamaie
1 lingura esenta lamaie
200 g unt
30 g nuca de cocos
Pentru decor
100 g ciocolata alba
3 linguri smantana pentru frisca 30% grasime
4-5 linguri nuca de cocos
PREPARARE:
Am mixat albusurile cu zahar pana au devenit o spuma tare, ca pentru bezea.
Daca as intoarce castronul spuma nu va cadea.
Am adaugat pe rand galbenusurile amestecand usor cu o spatula.
Am turnat in fir subtire uleiul si apa, amestecand usor de jos in sus cu un tel sau o spatula.
La final am incorporat faina (amestecata cu praf de copt), nuca de cocos si coaja rasa de lamaie.
Am amestecat amestecat usor, de jos in sus, cu miscari largi, rotind castronul cu cealalta mana.
Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt (22*32cm) si l-am copt timp de 20-25 minute in cuptorul preincalzit la 180°C (cuptorul meu are ventilatie permanenta, nu se poate scoate).
Cand a trecut testul cu scobitoarea am scos blatul si l-am lasat sa se raceasca pe un gratar.
In acest timp am pregatit crema.
Am pus la fiert 300 ml lapte cu zahar si zahar vanilat. Am dizolvat faina in 100 ml lapte, am adaugat oul batut, apoi am turnat laptele cald (nu fierbinte).
Am pus pe foc compozitia si am amestecat pentru a nu se lipi de cratita.
Cand a capatat consistenta unei budinciam luat de pe foc, am acoperit cu o folie alimentara (lipita direct de crema pentru a nu face pojghita) si am lasat sa se racaesaca.
Am adaugat coaja rasa de lamaie si esenta.
Am incorporat untul moale si sucul de lamaie.
La final am adaugat nuca de cocos si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.
Am taiat blatul in jumatate si am uns baza cu 3/4 din crema.
Am pus si al doilea blat, apoi restul de crema.
Am topit la microunde ciocolata alba cu 2 linguri smantana pentru frisca, adaugam cand s-a topit inca o lingura de smantana pentru frisca si am amestecat bine.
Poti topi ciocolata la baine-marie.
Am turnat ciocolata peste prajitura si am presarat nuca de cocos.
Iata dulcegaria perfecta pentru a-i rasfata pe cei dragi in week-end-ul ce bate la usa.
Sa aveti spor la pregatit prajitura cu crema de lamaie si nuca de cocos!
Te invit sa ma urmaresti si pe INSTAGRAM.
Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.
O prajitura delicioasa si foarte aspectuoasa, brava 🙂
Multumesc!
Super, super delicioasa!
😉
La Ingredienteke de la blat , nu este mentionat praful de copt
Am completat. Multumesc!
Minunata combinatia. Servesc si eu o prajiturica!
🙂
Ador prajiturile cu lamaie!
Multumesc!
cata apa si cat ulei?
Multumesc!!! Am adaugat!
Ce bunatate!
la crema cand adaugam zaharul ,zaharul vanilat, esenta….?
la fiert, cu laptele. Corectez acum!
Era bine daca se putea trimite reteta pe email sau printa. Mulțumesc de reteta
Buna seara acum am făcut prjiturica postata de tine, imi era foarte dor sa o pregătesc..
Sa va fie de bine!Ma bucur ca va place!
Bună! Arată super prăjitura și mă pregătesc să o fac! Copiii mei adoră crema de lămâie! Am o întrebare… Ciocolata topită se pune peste crema de deasupra, nu? Apoi se presară cu fulgi de nucă de cocos… Mulțumesc!
Exact asa. Spor la prajiturit!
Sirop pt blat nu ai pus? Sau lasa crema
Blatul acesta nu are nevoie. Doar cele cu unt.
Se poate pune in loc de ulei unt ?
In aceasta reteta este de preferat uleiul.
Bună.
Am o întrebare:dacă untul se pune după ce crema sa răcit cum se va dizolva untul? Nu se pune în timp sau imediat după ce e luat de pe foc?
Daca untul este moale se incorporeaza usor!