Tochitura moldoveneasca
Tochitura. Tochitura moldoveneasca. Tochitura moldoveneasca reteta din zona Vrancei.
Tochitura
Tochitura moldoveneasca. Tochitura moldoveneasca, reteta din zona Vrancei.
Tochitura moldoveneasca ca in zona de sud a Moldovei, de acolo de unde se trage mama, zau ca este tare buna.
Probabil cei mai multi obisnuiesc sa considere tochitura moldoveneasca cea fara suc de rosii, asa cum se pregateste in zona de nord, spre Bucovina. Dealtfel, am pregatit si reteta aceasta aici.
Mi se pare mult mai buna cea cu suc de rosii. Un pic de sos in care sa intingi mamaliga este de vis.
Nu se face sos lung! Este foarte scazut! Sosul lung se intalneste la tochitura dobrogeana.
Sotul meu, dar si alti doi prieteni prefera painea, dar fiecare om cu gusturile si preferintele lui.
Nu stiu daca reteta de fata este una clasica, dar stiu sigur ca asa am mancat-o in zona Focsani-ului in cel putin 4 restaurante (inainte de anii 2000) si in familie.
Exista si varianta de tochitura cu organe (ficat si rinichi), prezentata de Radu Anton Roman in cartea lui. Sunt sigura ca iese ceva tare bun, dar prefer sa raman la varianta copilariei mele.
Iarna, cand pregatim mai multa carne de porc, reteta acestei tochituri va veni la fix pentru pranz, dar si pentru cina.
Bucati de carne frageda, friptura scazuta cu sos, sunt deliciul perfect cu care ne putem face pofta de o mancare buna cu carne de porc.
Imi aduc aminte ca ai mei aveau mereu cate o cescuta de tuica fiarta la masa de seara. Tuica merge foarte bine langa tochitura moldoveneasca. Fie ca alegeti pe cea de fata, fie pe cea fara sos, din nordul Moldovei.
Si atunci cand cresti cu mirosuri si gusturi, se pare ca se lipesc de tine pentru tot restul vietii. Asa ca, atunci cand mi-am propus sa pregatesc tochitura am pus si tuica pe foc.
Amintirile voastre legate de mancare cum arata? Sunt legate de mese simple, familie si povesti langa o mancare buna?
Pe langa aceasta tochitura de porc, retetele din zona in care imi petreceam vacantele si mi-au marcat copilaria le veti gasi pe blog: orez cu prune uscate, Scutecele Domnului – turte pentru Ajunul Craciunului, salata moldoveneasca de gogonele, gem de prune cu nuci, gem de caise cu miez din samburi.
Pentru tochitura de porc se foloseste carne cu grasime (pulpa), ceafa si piept de porc, langa aceastea ajungand apoi in tigaie si bucatele de carnati afumati. In majoritatea restaurantelor veti gasi aranjat un ou ochi peste mamaliga si niste branza rasa.
Sunt si locatii unde nu se serveste astfel. Ti-l trantesc langa sau lipseste cu desavarsire!
Dealtfel, in Bucovina, unde ma asteptam la cea mai buna mancare am avut parte de paine cumparata din supermarket, la fel si partea de mezeluri sau branzeturi.
Dar, partea cu Bucovina turistica si mai putin turistica, este o alta poveste.
Aici este vorba despre tochitura moldoveneasca in varianta cu sos de rosii. Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru tochitura moldoveneasca cu mamaliga si oua ochiuri – tochitura cu sos de rosii.
INGREDIENTE:
(pentru 4 persoane)
700 g cotlet de porc (poate fi si pulpa)
300 g piept de porc
300 g carnati afumati
2 linguri untura
3 linguri ulei
300 ml apa
200 ml vin alb
4 catei usturoi (optional inca 2)
1 lingura pasta de tomate
3 linguri suc de rosii gros
1/4 lingurita cimbru
1 frunza dafin
boia de ardei dulce
sare
4-5 boabe de piper
piper
Pentru servit:
mamaliga
branza sarata rasa (cas, telemea sau burduf)
4 oua
PREPARARE:
Punem untura si uleiul la incins in tigaie sau intr-un tuci. Punem la prajit cotletul si pieptul de porc pana cand incep sa isi schimbe culoarea – se albeste uniform.
Adaugam apa, frunza de dafin, cimbru, 4-5 boabe de piper si cateii de usturoi pisati.
Lasam la foc mic, cu capac 10 minute, apoi luam capacul si tinem pe foc pana se evapora lichidul. I
n momentul in care uleiul incepe sa prajeasca iar carnea (verificam daca este carnea patrunsa) adaugam carnatii.
Daca nu este gata carnea mai adaugam o cana de apa si lasam iar sa fiarba pana se evapora lichidul.
Cand s-au prajit si carnatii stingem cu vin alb, adaugam pasta si sucul de rosii, 1/2 lingurita boia dulce de ardei, eventual inca 1-2 catei de usturoi pisati, amestecam si lasam la foc mic pana se evapora iar lichidul.
Daca sucul de rosii este „aspru” punem si foarte putin zahar.
Cat timp pregatim tochitura punem la fiert mamaliga, astfel incat sa le terminam relativ in acelasi timp.
Pregatim cate un ou ochi pentru fiecare farfurie si radem branza.
Punem mamaliga in fiecare farfurie, peste aceasta punem branza rasa si ca topping un ou ochi.
Asezonam cu sare si piper, apoi aranjam in jurul mamaligii carnea cu putin sos ce rezulta in urma prajirii.
Insotim tochitura moldoveneasca cu un pahar de vin rosu si muraturi dupa pofta.
Sa aveti pofta!
Multumesc mult Paula Hoffman pentru poza!
Iata si tochitura pregatita de Simona Elena. Multumesc pentru poza!
E o nebunieee…Bunatate adevarata!
Multumesc, Rocsy!
Era ideal daca ne povesteati si adolescenta si tineretea !
Trecand peste ironii, este total nepoliticos sa intri in casa cuiva si sa critici altceva decat subiectull discutiei si anume daca iti place sau nu reteta.
O specialitate multravnita,intr-o imbietoare prezentare traditionala !
Multumesc, Mirela!
o am in plan de Craciun,d’abia o astept.seara minunata!
O seara frumoasa si tie, draga Maria!
Am avut o perioada cand comandam foarte des la restaurant tochitura.. din toate zonele tarii 🙂 Nu reuseam acasa sa fac atat de des pe cat as fi mancat 🙂
Cam asa si eu!
Foarte buna!!!
Multumesc!
Imi cam ploua in gura draga Cristina:)
🙂 Te pup, Teo!
Buna tare!!!Yummy!Pup!
Multumesc, Licuta! Te pup!
asa reteta ca la mama acasa da, merge acum in zilele reci de iarna, sanatoasa, delicioasa si foarte gustoasa 🙂
🙂
foarte bine arata. In seara asta o sa fac si eu .:)
M-ai convins!Ma apuc de treaba!
Incercati-o,eu o fac acum a doua oara dupa reteta aceasta si pot sa va confirm ca este minunata! Este foarte satioasa,gustoasa si nu este la fel de grea ca cea care contine ceapa, ardei si mai stiu eu ce. Multumesc pentru reteta!
eu locuiesc in moldova de peste 40 de ani….dar n-am auzit sa se faca tochitura noastra cu paste de tomate!!se face cu carne,carnati,costita si fara adaos de untura…grasimea fiind lasata de costita si carnati!
Si mama mea este din zona Moldovei, asa ca reteta o am de la ea.
nu știu din ce parte a Moldovei este mama dumneavoastră, dar se pare că a locuit o vreme în Dobrogea! 🙂
Din zona Vrancei. 🙂
cica la ingrediete 200 ml de vin alb si stingem cu vin rosu hahahaha
„Cand s-au prajit si carnatii stingem cu vin alb” iar vinul rosu este pentru baut langa mancare. 🙂
Pot folosi vin rosu?
In loc de alb?
Ii schimba culoarea, in rest nu este o problema!
In clipa asta ma duc la bucatarie sa gatesc si eu asta….revin cu o parere 🙂
🙂
Grozava ,e cea mai buna reteta .
Astazi am descoperit aceasta reteta si am incercat-o pentru prima data. Originala, minunata, delicioasa! Va multumesc pentru inspiratie! Felicitari pentru aceasta reteta si pentru toate celelalte! Nu aveti egal!
Multumesc!
O reteta de nota 10! Delicioasa! Astazi o repet la cererea familiei mele :))
Minunată! Mulțumesc!
atentie la afumatura……
Ador tochitura in sos ❤️❤️❤️ cand merg in Romania si merg la vreun restaurant doar asta comand❤️ acum m-am pus sa o fac acasa….. Abia astept sa vad cum iese😁😁😁😁
Si eu sper sa fie pe gustul tau! Toti cei care au incercat-o pana acum au spus ca este delicioasa.
hahahaha, daca taceai filozof rămâneai !
Vinul rosu este explicat cand e folosit.
Foarte buna reteta, mulțumesc, dar nu ați scris când sa punem boiaua
Cu sucul de rosii. Multumesc!
Acum fac și eu …am împrumutat un tuci și mama, ce mă duce cu gândul la satul bunicilor…. miroase deja demențial după ce am adăugat condimentele..mulțumiri și La multi ani minunați și la cat mai multe rețete delicioase!
La multi ani! Pofta buna!