Salata moldoveneasca de gogonele / patlagele verzi
Salata moldoveneasca de gogonele / patlagele verzi. Salata de gogonele, cunoscuta in mod special in zona moldoveneasca a tarii, intra la categoria aperitive.

Salata moldoveneasca de gogonele (patlagele) este o reteta simpla si buna pentru cei care tin post, pentru vegetarieni, dar si pentru cei care isi doresc un aperitiv de sezon gustos si usor de pregatit. Pentru aceasta salata am ales gogonele (patlagele) verzi dar si cateva putin parguite pentru o culoare mai frumoasa si pentru un gust mai bun.
Salata de gogonele, cunoscuta in mod special in zona moldoveneasca a tarii, intra la categoria aperitive.
Te duce oarecum cu gandul la salata de vinete, poate fi pregatite si cu vinete, asa cum facut aici, dar o iubesc mai mult in varianta simpla. O mancam in fiecare vacanta de vara la tara, in judetul Vrancea. De cum suna clopotelul pentru vacanta de vara si pana incepea scoala stateam la matusa mea, iar ea pregatea adesea aceasta salata cu patlagelele din propria gradina.
As spune ca mancam bio si sanatos inca de pe vremea aceea, caci unchiul meu, care se ocupa de gradina nu folosea chimicale sau ingrasaminte altele decat gainatul gainilor sau balega de vaca din vecini.
Iar pentru reteta de salata de gogonele nu avem nevoie decat de rosiile verzi, ceapa, ulei si sare. Pentru ca salata sa fie bunam folositi si patlagele ce incep sa se coaca. Vor da gust foarte bun.
Nu voi da cantitati fixe pentru salata moldoveneasca de gogonele. Pentru ca sunt persoane care folosesc mai mult sau mai putin ulei.
La fel si sarea: eu pun o cantitate rezonabila, dar sunt persoane care obisnuiesc sa consume mancarea mai sarata.
Salata moldoveneasca de gogonele sau patlagele verzi poate fi pregatita de vara, pana toamna tarziu, cand se pun muraturile. Din patlagele se poate face si o dulceata foarte, foarte gustoasa.
Va las link-ul aici.
Daca vreti sa puneti gogonele pentru iarna folosind reteta mea de gogonele impanated, va invit sa vedeti cum am procedat aici.
Aceasta salata de patlagele verzi se face foarte usor si este foarte gustoasa.
Un amanunt este important: se face in cantitate mica, cat se mananca la o masa.
Patlagelele verzi fierte lasa multa apa peste noapte in frigider, chiar daca au fost bine scurse, asa ca a doua zi chiar daca au inca gust bun trebuie scurs lichidul acumulat.
Daca v-am facut pofta, va las mai jos modul de preparare pentru salata moldoveneasca de gogonele/ patlagele verzi:
INGREDIENTE:
gogonele (PATLAGELE = rosii verzi si foarte putin parguite)
ceapa
ulei
sare
PREPARARE:
Spalam gogonelele sub jet de apa rece apoi le punem la fiert.
Cand intra usor furculita in ele vom sti ca sunt fierte. Le scurgem, le lasam sa se raceasca, apoi le decojim.
Tocam rosiile verzi marunt, asa cum tocam si vinetele pentru salata si le lasam sa scurga intr-o sita.
Le punem intr-un castron si le frecam cu 2-3 linguri ulei (eu am avut 600 g gogonele, ulei punem in functie de gust si cat pot absorbi gogonelele- cred ca am folosit in jur de 100 ml). Adaugam sare si ceapa tocata marunt, amestecam si gustam pentru a verifica daca mai avem nevoie de sare sau ulei.
Asta e tot!
Simplu si bun!
Multumesc draga Sanda pentru poza!
Va invit sa urmariti si alte retete simple si delicioase pregatite pe canalul de YouTube:
Ma gasiti si pe Instagram aici
Va place sa impartasiti propriile retete? Va astept pe Fecbook, in grupul Gatesc cu prietenii
Ce reteta gustoasa!
Eu am avut multe gogonele anul asta si din lipsa de inspiratie le-am pus la murat, dar anul viitor stiu ce testez prima data: salata ta 🙂
Ce faina este reteta asta! Cred ca este tare gustoasa!
foarte apetisanta ! trebuie incercata 🙂
Cred ca mai gasesc cateva gogonele ptr a incerca reteta!
Sigur!!!
Am încercat rețeta și gustul a fost BUN-BUN!
Faceam cu mama in copilarie reteta asta.Si da,sunt moldoveanca .😀😁
😁
Gogonelele coapte pe gratar alaturi de o capatana de usturoi coapta si aceasta pe gratar. Sa vedeti gust atunci.
Saptamana trecuta am facut salata, sotia a fost sceptica, m-a luat in ras, dar cand a foost la mancat, minune, tot castronul s-a gollit imediat. Mai dulce ca cea de vinete, foarte buna.
Am invatat sa o fac de la domnul invatator Bebe Magaon la varsta de 13 ani. Mi-am aus aminte de aceasta salata acum, la 61 de ani.
Dumnezeu sa il odihneasca pe donul invatator!