fbpx

RETETE RECENTE

DULCEATA DE ROSII VERZI

August 2, 2016 | CATEGORIA

dulceata-de-rosii-verzi-A

Poate suna ciudat, dar dulceata de rosii (gogonele) verzi este senzationala.

Este naturala 100%, nu se folosesc conservanti, gelifianti sau alte produse in afara de fructe (rosiile sunt considerate fructe desi se mananca pe post de legume), zahar si suc lamiae. Pentru aroma am folosit scortisoara si Tonka. Daca nu aveti sau nu va place gustul nu le folositi.

Dulceata de rosii verzi este perfecta la micul dejun cu unt, dar o recomand in mod special la sandwich-urile (crostini) ce folosesc ricotta, branza de capra, prosciutto sau bucatele de vita pregatita la gratar.

Combinatia dulce-sarat va aduce o surpriza placuta papilelor gustative.

Am pregatit o cantitate mica, a fost un experiment, dar rezultatul este atat de bun incat voi face o cantitate mult mai mare pentru iarna.

Din rosii verzi, gogonele am pregatit si o salata moldoveneasca, reteta din copilaria mea, cand imi petreceam vacantele de vara in Vrancea.

Tot din gogonele fac niste muraturi grozave: gogonele impanated. Puteti vedea reteta aici. 

In Vrancea, la matusa mea, aveam un loc de joaca preferat, langa statuia lui Suvorov. Intr-una din zile m-am rastolit si m-am taiat intr-un ciob. Una din fete a fugit pana la cea mai apropiata gradina si s-a intors cu o frunza mare de rosie. Mi-a pus-o pe rana. Nu stiu daca era bine sau nu, nu aveam rana sterilizata. Ideea este ca nu m-am infectat si pana acasa, la 1 km distanta, nu mi-a mai curs sange. Cand m-a vazut matusa mea era sa lesine. Aveam carnea taiata 1 cm adancine. Dar m-am vindecat rapid.

Reteta de dulceata de rosii verzi (gogonele) este foarte simpla, se face usor si termina rapid. Nu necesita alte tehnici de pregatire decat o dulceata sau un gem din alt fruct.

Daca vreti sa vedeti cum se face dulceata de rosii verzi va invit sa urmariti modul de preparare descris in etape, pas cu pas, exemplificat cu poze ce va vor ajuta sa reproduceti reteta.

INGREDIENTE:

(pentru un borcan de 250 ml)

600 g rosii verzi

300 g zahar

sucul de 1/2 lamiae – coaja rasa de la aceasta

1/2 boaba Tonka – rasa – optional

1 varf cutit scortisoara

PREPARARE:

Spalam rosiile proaspat culese, indepartam coditele, apoi taiem pielita asa cum curatam cartofii. Le taiem in jumatate, scoatem cotorul, apoi le tocam cubulete.

dulceata-de-rosii-verzi-1dulceata-de-rosii-verzi-2

Punem zaharul peste ele si le lasam in jur de o ora. In acest timp se va forma siropul in care fierbem dulceata. Adaugam sucul de lamaie, coaja rasa de lamaie si punem la fiert, la foc mic pana trece testul picaturii (punem putina dulceata pe o farfurie: daca este groasa si nu se prelinge este gata).

dulceata-de-rosii-verzi-3dulceata-de-rosii-verzi-4

La inceput va face spuma, asa ca avem grija sa o scoatem. In momentul in care nu mai scoatem spuma putem sa adaugam tonka rasa si scortisoara. Lasam la foc mic, amestecand mai des spre sfarsitul perioadei de fierbere.

Turnam dulceata fierbinte in borcanele curate, uscate si sterilizate pe care le sigilam imediat cu capace. Intoarcem borcanele pentru 15 minute cu capacul in jos apoi le aducem in pozitia normala. Le acoperim cu o paturica sau cu servete groase de bucatarie pentru a se raci cat mai lent.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *