RETETE RECENTE

SALATA ORIENTALA DE POST

February 22, 2018 | CATEGORIA

Salata orientala este una din cele mai intalnite retete de salate de cartofi din bucataria romaneasca, iar acest lucru nu ar trebui sa ne mire deloc. Este gustoasa, ieftina, foarte usor de pregatit si poate fi usor modificata in functie de ce avem prin bucatarie sau dupa gust. Cred ca fiecare familie are propria versiune de salata orientala, iar eu am pregatit pana acum 5 retete interpretate in functie de sezon si ingrediente . In perioada in care renuntam sa mancam carne poate fi una din cele mai la indemana solutii pentru a pregati un meniu gustos. Avantajul acesteteia este ca poate fi servita atat pe post de aperitiv, cat si ca fel principal.

Salata orientala cred ca o pregatim in fiecare luna. De fiecare data arata altfel, pentru ca incerc sa o fac colorata, cat mai apetisanta. Ingredinetele constante sunt cartofii, ceapa si maslinele. Restul sunt un fel de sateliti. Castravetele poate fi proaspat sau murat, primavara ridichile aduc un plus de gust si culoare, iar in perioada in care nu tinem post ouale fierte, de consistenta tare, sunt nelipsite in orice varianta aleg.

Cartoful este una din legumele cele mai folosite in bucataria romaneasca, dar este cunoscut si pentru diverse beneficii asupra organismului reprezentand a patra sursa de energie dupa orez, grau si porumb.

Are fibre, potasiu, fier, calciu, vitmine (C si B6) si nu are colesterol. Este o sursa foarte buna de carbohidrati, prezenti in amidon.

Revenind la salata orientala de post as vrea sa va spun ca varianta aceasta are un dressing special, invatat de la soacra mea. In apa fierbinte se dauaga otet si zahar. Pentru a obtine gustul perfect trebuie sa tinem cont de un lucru foarte important: in momentul in care punem dressingul peste cartofi acestia trebuie sa fie inca calzi, sau macar calduti. Vor absorbi lichidul si vor deveni mai gustosi. Uleiul il punem la final.

Salata orientala are nevoie de timp pentru ca aromele sa se intrepatrunda, asa ca o lasam sa astepte minim 30 minute inainte de a fi mancata. O lasam fie la temperatura camerei, fie la frigider.

Daca pregatiti reteta aceasta va astept pozele, iar daca o veti distribui veti avea multumirile mele anticipate.

Acum va las sa vedeti cat de usor se pregateste si va invit sa va lasati inspirati pentru ca este o salata gustoasa:

 

INGREDIENTE:

(pentru 3 portii)

750-800 g cartofi

1 ceapa mica rosie sau 1/2 ceapa rosie medie

70 g masline fara samburi

1-2 castraveti mici murati

1/2 ardei gras rosu mic/ardei kapia

1/2 legatura marar verde

sare

piper

Dressing:

80 ml apa calda

4 lingurite otet

2 lingurite zahar

50 ml ulie de masline

PREPARARE:

Spalam bine coaja cartofilor, apoi ii punem la fiert in apa cu putina sare. Ii lasam sa fiarba in jur de 20 minute de la primul clocot, apoi testam cel mai mare dintre cartofi cu o furculita. Daca intra usor inseamna ca sunt fierti, asa ca ii scoatem din apa si ii lasam cateva minute sa se racoreasca, cat sa putem sa ii decojim. In acest timp curatam si taiem ceapa Julien, iar mararul cat mai fin.

 

Taiem castravetii murati si bucata de ardei in cuburi sau fasii de marime medie. Punem cartofii intr-un bol incapator, adaugam ceapa, masline, castravete murat si ardei gras, apoi assezonam cu sare si piper.

 

Pregatim dressing-ul amestecand apa fierbinte cu zahar si otet.

 

Turnam apa peste cartofi, adaugam uleiul de masline, amestecam si gustam pentru a vedea daca mai are nevoie de condimente, otet sau ulei.

 

Lasam salata sa se odihneasca 30 minute (de preferat la frigider), apoi putem sa o mancam.

V-am facut pofta? Eu sper ca da, asa ca va doresc spor la pregatit salata orientala de post.

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *