Ciorba ardeleneasca de fasole cu afumatura si tarhon

28 februarie 2013Diva in Bucatarie

Ciorba ardeleneasca de fasole cu afumatura si tarhon. Fasolea o punem la inmuiat peste noapte, astfel incat sa fie acoperita de apa.

INGREDIENTE:

500 g boabe mari de fasole
2 morcovi
1 pastarnac
1/4 ciolan afumat
1/2 carnat afumat
4 costite afumate
1 foaie dafin
1 ceapa mare
1/2 lingurita faina
200 ml suc de rosii
2 crengute tarhon
1 lingura otet
3-4 linguri lapte cald
1 galbenus
1 lingura smantana pentru gatit
ulei
sare
piper
boia dulce de ardei

PREPARARE:

Fasolea o punem la inmuiat peste noapte, astfel incat sa fie acoperita de apa.
Punem apoi fasolea la fiert, schimband apa de 3 ori – la 10 minute de fiert aruncam apa si o punem sa fiarba in alta apa fierbinte.

CIORBA-DE-FASOLE-CU-AFUMATURA-SI-TARHON-1

In ultima apa in care o punem la final adaugam 2 morcovi si un pastarnac (folosim in jur de 3 l apa – mai adaugam daca va fi nevoie). Separat calim o ceapa mare impreuna cu afumatura.

CIORBA-DE-FASOLE-CU-AFUMATURA-SI-TARHON-2

Adaugam apoi afumatura calita in oala, sucul de rosii, faina, boia de ardei, frunzele de dafin, tarhonul, boabele de piper, putina sare si continuam sa fierbem pana fasolea este suficient de moale .

CIORBA-DE-FASOLE-CU-AFUMATURA-SI-TARHON-3

Cand bobul de fasole este fiert dregem cioba. Amestecam laptele cald cu smantana, galbenusul si o lingura otet. Daca este nevoie mai adaugam si zeama din supa de pe pe foc, apoi incoporam aceasta compozitie in ciorba amestecand cat timp turnam laptele cu smantana. O mai lasam 2-3 minute sa fiarba, avand grija sa amestecam din cand in cand.

CIORBA-DE-FASOLE-CU-AFUMATURA-SI-TARHON-4

La final gustam pentru a vedea daca mai are nevoie de sare.
O servim fierbinte, cu putin patrunjel verde si ceapa rosie!

Sa aveti pofta!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Mulrumesc ptr reteta! cea mai completa din toate.Iubitul meu e ardelean,eu mi.s moldoveanca,a poftit la ciorba,si am facut reteta ta,mi.a spus ca este extCt ca la mama.sa acasa :-)) e super ! Saru’mana ! 😉

  2. Trebuie scimbat titlul retetei. Ciorba este ciorba cand este acrita cu zeama de lamaie, agurida etc.Borsul este bors, cand e acrit cu bors de putina.Supa este supa cand nu este acrita cu nimic. Ma mir cum de nu ati pus titlul de ,,ciorbita,,.Fasolea dreasa cu smantana?Asta da aventura….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *