Ciorba radauteana

19 octombrie 2011Diva in Bucatarie

Ciorba radauteana

ciorba radauteana de pui reteta diva in bucatarie V

Ciorba radauteana

Ciorba radauteana cu pui si smantana. Reteta traditionala de ciorba radauteana. Cum se face ciorba radauteana? 

Ciorba radauteana de pui este una din cele mai savuroase ciorbe, o ciorba cu traditie, mult indragita de romani.

Aceasta aduce foarte mult cu ciorba de burta, asa ca cei care iubesc acest tip de ciorba o vor adora si pe cea cu pui.

Se face mai usor si va fi pe placul intregii familii.

Ma gandesc ca atunci cand a pregatit aceasta ciorba, dna Cornelia Dumitrescu, chef la restaurantul Nordic din Radauti, si-a dorit ca aceasta sa fie o alternativa la ciorba de burta.

Cred ca a fost o idee excelenta, iar eu vreau sa va arat ca nu se face greu deloc.

Despre ciorba radauteana

Ciorba radauteana pregatita cu legume delicioase (morcov, patrunjel, pastarnac,ceapa, telina) va avea cremozitate si textura fina data de liezon (smantana amestecata cu galbenusuri) si aroma data de usturoi.

Ciorba de burta este mai cremoasa decat ciorba radauteana, avand oase ce se fierb, dar chiar si burta.

Cu siguranta putem trece ciorba radauteana in categoria retetelor traditionale romanesti.

Este o ciorba destul de usor de pregatit si nu necesita ingrediente costisitoare.

Carnea de pui si legumele sunt probabil cele mai ieftine.

In plus, carnea de pui este mai usoara, mai dietetica.

Este mai potrivita copiilor  dar si persoanelor care au probleme legate de colesterol.

Ciorba radauteana de pui este una din cele mai bune ciorbe de pui.

Am mancat-o si in Radauti, in drum spre Bucovina, dar si in alte restaurante din Bucovina.

In schimb, am fost dezamagita pentru ca nicaieri nu avea acelasi gust.

Gazda noastra, la pensiunea unde am fost cazati, ne-a spus ca nu ne poate face ciorba radauteana.

In ciuda experientelor noastre, ciorba radauteana de pui ramane pentru mine una din cele mai bune ciorbe de pui.

Si, daca nu ma credeti pe cuvant, trebuie sa o incercati!

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba radauteana de pui.

Ingrediente ciorba radauteana:

(pentru 8 portii)

Un pui intreg – 1.7 kg

telina o felie groasa

1 radacina pastarnac

1 radacina patrunjel

6 morcovi subtiri sau 4 medii

1 lingurita boabe de piper

1 ceapa medie-mare

4 galbenusuri

1 lingura faina

400 ml smantana pentru gatit grasa

1 capatana usturoi

1 lingura varfuita sare

Pentru servit

patrunjel verde

smantana grasa

usturoi

Otet

Mod de preparare:

Modul de preparare in format video il las aici:

Pregatire supa pui

Pentru inceput am pus puiul intr-o oala si am adaugat apa rece (am folosit 3.5l ).

Apa se pune pana cand acesta va fi acoperit, in functie de marimea oalei in care fierbeti.

Am adaugat o lingura varfuita de sare si boabele de piper si am lasat sa fiarba 15 minute, la foc mic, din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca.

Am indepartat spuma formata si am pus capacul.

Pregatire legume

In acest timp am curatat si taiat morcovii, pastarnacul, patrunjelul si felia de ardei in jumatate.

Ceapa si felia de telina le-am lasat intregi.

Le-am pus in oala, langa pui, am pus capacul si am lasat sa fiarba in jur de 45 minute.

Pregatire usturoi

Am dat usturoiul prin ppresa.

Am luat oala de pe foc si am oparit usturoiul cu 4 polonice de supa.

Apoi, am acoperit bolul cu o farfurie.

Cum se lasa carnea in ciorba

Am strecurat supa. Legumele le voi pastra pentru o salata olivier (salata a la Russe).

Am indepartat oasele si pielea de pe carne, apoi am rupt-o in fasii.

Pregatire liezon

Aceasta este dressingul din galbenusuri si smantana cu care se drege ciorba.

Pentru ingrosare am folosit faina.

Am amestecat galbenusurile cu sare, am adaugat faina, apoi smantana pentru gatit.

Operatiune se face cu grija, astfel incat sa nu ramana cocoloase.

Fierberea cu carne si liezon

Am adaugat treptat cate un polonic de supa, pana cand liezonul a avut o temperatura apropiata de a ciorbei.

In acest mod ma asigur ca nu se branzeste.

Am pus fasiile de carne in oala, apoi am strecurat lichidul cu usturoi si am presat putin usturoiul.

Am adaugat in supa treptat cate un polonic din dressingul de oua cu smantana.

Dupa aceea, am pus oala pe foc si am mai lasat sa fiarba in jur de 5 minute, astfel incat faina sa fie gatita. Inainte sa opresc focul am gustat sa vad daca mai este nevoie de sare. Eu am mai pus.

Servire

Am mancat ciorba radauteana de pui calda, cu putin patrunjel si o lingura de otet.

Puteti adauga smantana grasa si ar merge si un ardei iute.

Sper sa veti incerca si voi reteta, caci este tare buna!

Iata si poza ciorbei radautene pe care am postat-o la inceputurile blogului.

Am folosit cateva bucatele din morcovi pentru ca aparatul sa isi faca clarul – era prea mult alb in farfurie si nu reuseam sa focalizez.

Sau nu ma pricepeam. 🙂

Ciorba a iesit foarte gustoasa!
Pofta buna va doresc si voua!

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este  aici.

Multumesc pentru poza, Cecilia Maria Crudu.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Nu stiu cum se face, dar tu postezi numa retete pe care eu ma tot chinui de ceva vreme a le fac…si tot ma uit la ele de mi se lungesc urechile cand vad pozele tale :))
    Super buna ciorba asta!

  2. Cred ca este foarte foarte gustoasa, am sa incerc si eu sa o fac de Paste, peste 1 zi, abia astept sa degustam asa ceva! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *