Ciorba radauteana de pui este una din cele mai savuroase ciorbe, o ciorba cu traditie, mult indragita de romani.
Aceasta aduce foarte mult cu ciorba de burta, asa ca cei care iubesc acest tip de ciorba o vor adora si pe cea cu pui, caci se face mai usor si va fi pe placul intregii familii.
Ma gandesc ca atunci cand a pregatit aceasta ciorba, dna Cornelia Dumitrescu, chef la restaurantul Nordic din Radauti, si-a dorit ca aceasta sa fie o alternativa la ciorba de burta.
Cred ca a fost o idee excelenta, iar eu vreau sa va arat ca nu se face greu deloc.
Ciorba radauteana pregatita cu legume delicioase (morcov, patrunjel, pastarnac,ceapa, telina) va avea cremozitate si textura fina data de liezon (smantana amestecata cu galbenusuri) si aroma data de usturoi.
Ciorba de burta este mai cremoasa decat ciorba radauteana, avand oase ce se fierb, dar chiar si burta. Mie imi place mai mult acea ciorba, dar sotul meu nu este incantat, asa ca special pentru el si copil pregatesc ciorba radauteana de pui.
Cu siguranta putem trece ciorba radauteana in categoria retetelor traditionale romanesti.
Este o ciorba destul de usor de pregatit si nu necesita ingrediente costisitoare. Carnea de pui si legumele sunt probabil cele mai ieftine.
In plus, carnea de pui este mai usoara, mai dietetica. Este mai potrivita copiilor dar si persoanelor care au probleme legate de colesterol.
Ciorba radauteana de pui este una din cele mai bune ciorbe de pui.
Am mancat-o si in Radauti, in drum spre Bucovina, dar si in alte restaurante din Bucovina. Am fost dezamagita pentru ca nicaieri nu avea acelasi gust. Gazda noastra, la pensiunea unde am fost cazati, ne-a spus ca nu ne poate face ciorba radauteana.
Trebuie sa recunosc ca am fost foarte prost impresionata de restaurantele la care am mancat, cu cateva exceptii, desi localnicii spuneau ca ar fi cele mai bune din zona.
Prima vizita in Bucovina mi-a lasat o impresie buna, asa ca dupa 10 ani am revenit, in gasca mai mare. Nu am mai avut aceleasi experiente culinare pentru ca oamenii sunt interesati sa faca bani cu orice pret. Chiar si cu pretul unei impresii proaste ce va fi povestita si altora, schimband ideea unei zone frumoase cu oameni frumosi si primitori, cu bucate bune si gustoase, intr-una in care ne-am spus la final ca e pacat ca locurile acelea frumoase nu sunt suficiente ca sa te faca sa revii. Poate data viitoare, daca ceva o sa ma convinga sa revin in zona, o sa ma intorc la impresiile bune pe care le-am avut.
In ciuda experientelor noastre, ciorba radauteana de pui ramane pentru mine una din cele mai bune ciorbe de pui. Si, daca nu ma credeti pe cuvant, trebuie sa o incercati!
Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba radauteana de pui.
Ingrediente ciorba radauteana:
(pentru 8 portii)
1 pui intreg – 1.7 kg
6 morcovi subtiri sau 4 medii
1 radacina pastarnac
1 radacina patrunjel
1 felie telina
1 lingurita boabe de piper
1 ceapa medie-mare
4 galbenusuri
1 lingura faina
400 ml smantana pentru gatit grasa
1 capatana usturoi
1 lingura varfuita sare
Pentru servit
patrunjel verde
smantana grasa
usturoi
Otet
Mod de preparare ciorba radauteana:
Modul de preparare in format video il las aici:
Pentru inceput am pus puiul intr-o oala si am adaugat apa rece (am folosit 3.5l ). Apa se pune pana cand acesta va fi acoperit, in functie de marimea oalei in care fierbeti. Am adaugat o lingura varfuita de sare si boabele de piper si am lasat sa fiarba 15 minute, la foc mic, din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca. Am indepartat spuma formata si am pus capacul.
In acest timp am curatat si taiat morcovii, pastarnacul, patrunjelul si felia de ardei in jumatate. Ceapa si felia de telina le-am lasat intregi. Le-am pus in oala, langa pui, am pus capacul si am lasat sa fiarba in jur de 45 minute.
Am dat usturoiul presa. Am luat oala de pe foc si am oparit usturoiul cu 4 polonice de supa. Am acoperit bolul cu o farfurie.
Am strecurat supa. Legumele le voi pastra pentru o salata olivier (salata a la Russe).
Am indepartat oasele si pielea de pe carne, apoi am rupt-o in fasii.
Am pregatit liezonul, adica dressingul din galbenusuri si smantana cu care se drege ciorba. Pentru ingrosare am folosit faina.
Am amestecat galbenusurile cu sare, am adaugat faina, apoi smantana pentru gatit. Am avut grija sa nu ramana cocoloase.
Am adaugat treptat cate un polonic de supa, pana cand liezonul a avut o temperatura apropiata de a ciorbei. In acest mod ma asigur ca nu se branzeste.
Am pus fasiile de carne in oala. Am strecurat lichidul cu usturoi si am presat putin usturoiul.
Am adaugat in supa treptat cate un polonic din dressingul de oua cu smantana.
Am pus oala pe foc si am mai lasat sa fiarba in jur de 5 minute, astfel incat faina sa fie gatita. Inainte sa opresc focul am gustat sa vad daca mai este nevoie de sare – eu am simtit nevoia sa mai adaug.
Am mancat ciorba radauteana de pui calda, cu putin patrunjel si o lingura de otet.
Puteti adauga smantana grasa si ar merge si un ardei iute.
Sper sa veti incerca si voi reteta, caci este tare buna!
Iata si poza ciorbei radautene pe care am postat-o la inceputurile blogului, cand am folosit cateva bucatele din morcovi pentru ca aparatul sa isi faca clarul – era prea mult alb in farfurie si nu reuseam sa focalizez.
Sau nu ma pricepeam. 🙂
Avem o ciorba foarte gustoasa!
Pofta buna!
Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.
Multumesc pentru poza, Cecilia Maria Crudu.
Comentarii
o bunatate de ciorba!
Multumesc Sarah!
Mi-au luat-o inainte , azi chiar a gandeam ce sa fac de mancare …ciorba a la grec sau ciorba radauteana .Cred ca va fi radauteana si la mine .Te pup.
Ma bucur ca te-am putut ajuta sa te hotarasti. Te pup
Nu stiu cum se face, dar tu postezi numa retete pe care eu ma tot chinui de ceva vreme a le fac…si tot ma uit la ele de mi se lungesc urechile cand vad pozele tale :))
Super buna ciorba asta!
Super arata ciorbita! De foarte mult timp imi tot propun s`o fac.. dar nu mai reusesc. Te pup
Asta-i ciorba noastră preferată. E delicioasă, iar a ta arată foarte, foarte bine!
Alice, mi se tot intampla in ultima vreme tot felul de coincidente… Te pup
Multumesc Simona, vei gasi la un moment dat timp si pentru ea. Te pup
Multumesc Andi!
Super apetisanta!!!Arata… yummy!!:))Pup!
Multumesc Licuta! Te pup
si a mea preferata, ca eu ma dau in vant rau de tot dupa cea de burta.. asa ca n-am cum sa nu o plac pe asta! like! te pup
Te pup Antonina, ma bucur ca iti place!
e delicioasa , mi-o place !!!!
Multumesc Adina!
Ador ciorba asta!Eu o fac fara usturoi dar si asa e grozava!
Multumesc Teo!
Ce poftã mi-ai fãcut!!! super:)
cu adevarat apetisant!! vine iarna … asa ca multe multe ciorbe 😀 . cu siguranta si una radauteana! :*
Ma bucur ca iti place ciorbita aceasta!
imi place enorm!
wow…………….cat de buna……….cat de aspectoasa……….demult nu am mai mancat asa ca ma autoinvit la masa.
Pup si seara buna!
Cu mare drag, Medi!!!!
Cred ca este foarte foarte gustoasa, am sa incerc si eu sa o fac de Paste, peste 1 zi, abia astept sa degustam asa ceva! 🙂
Sincer mie mi se pare uina din cele mai bune ciorbe…Merita incercata!
Buna a iesit perfecta!
multumesc frumos!
Super reteta, adorm fetele si ma apuc de ciorbita, e prima oara cand voi face, sper sa-mi iasa buna 🙂
Elena, cu siguranta va iesi! Astept impresiile dupa ce o faci!
Super buna ,un pic mai delicata la gust decat cea de burta,yamii!
ASTAZI O FAC SI EU
Arata demential! Vai, dar ce pofta mi s-a facut. Cred ca fug pana la magazin :))
O bunatate de ciorba! Am facut si eu!
O reteta minunata! O ciorba pe masura!