fbpx

RETETE RECENTE

CIORBA RADAUTEANA

October 19, 2011 | CATEGORIA

Ciorba radauteana, aduce foarte mult cu ciorba de burta, asa ca cei care iubesc acest tip de ciorba o vor adora si pe cea cu pui. Probabil cei care au inventat-o s-au gandit ca aceasta ciorba sa fie o alternativa la ciorba de burta. Cred ca a fost o idee excelenta, iar eu vreau sa va arat mai jos cat de buna, rapida si gustoasa poate fi aceasta ciorba radauteana de pui.

Aceasta ciorba de pui pregatita cu legume delicioase (morcov, patrunjel, ceapa, telina) va avea cremozitate data de smantana amestecata cu galbenusuri si aroma data de usturoi. Ciorba de burta este mai cremoasa decat ciorba radauteana, avand oase ce se fierb, dar chiar si burta. Mie imi place mai mult acea ciorba, dar sotul meu nu este incantat de ea, asa ca special pentru el si copil pregatesc ciorba radauteana de pui.

Cred ca putem trece ciorba radauteana in categoria ciorbelor traditionale.

Este o ciorba destul de usor de pregatit si nu necesita ingrediente costisitoare. Carnea de pui si legumele sunt probabil cele mai ieftine.

In plus, carnea de pui este mai usoara, mai dietetica. Este mai potrivita copiilor  dar si persoanelor care au probleme legate de colesterol.

Ciorba radauteana de pui este una din cele mai bine ciorbe de pui.

Am mancat-o si in Radauti, in drum spre Bucovina, dar si in alte restaurante din Bucovina. Am fost dezamagita pentru ca nicaieri nu avea acelasi gust. Gazda noastra, la pensiunea unde am fost cazati, ne-a spus ca nu ne poate face ciorba radauteana. Sincer, am fost foarte prost impresionata de restaurantele la care am mancat, cu cateva exceptii, desi localnicii spuneau ca ar fi cele mai bune din zona.

Prima vizita in Bucovina mi-a lasat o impresie buna, asa ca dupa 10 ani am revenit, in gasca mai mare. Nu am mai avut aceleasi experiente culinare pentru ca oamenii sunt interesati sa faca bani cu orice pret. Chiar si pretul unei impresii proaste ce va fi povestita si altora, schimband ideea unei zone frumoase cu oameni frumosi si primitori, cu bucate bune si gustoase. Poate data viitoare, daca ceva o sa ma convinga sa revin in zona, o sa revin la impresiile bune.

In ciuda experientelor noastre, ciorba radauteana de pui ramane pentru mine una din cele mai bune ciorbe de pui. Si, daca nu ma credeti pe cuvant, trebuie sa o incercati!

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba radauteana de pui.

INGREDIENTE:

1 kg piept de pui si pulpe
1 radacina mica sau o felie groasa de telina
2 morcovi foarte mari sau 4 morcovi medii
1 radacina patrunjel sau pastarnac de marime medie
1 ceapa mare – foarte mare
3 galbenusuri + 1 lingura faina
400 g smantana grasa min 20%
2 linguri otet
4-5 catei usturoi pisati

sare

1/2 lingurita boabe piper

PREPARARE:

Punem la fiert pieptul si pulpele de pui, sare si boabele de piper si luam spuma de cate ori este nevoie. Pulpele nu apar in poza pentru ca le-am pus ulterior. M-am gandit sa nu iasa ciorba fada si bine am facut!

Carnea se firebe la foc mic-mediu si se ia spuma pentru ca trebuie sa ramana o zeama clara, transparenta ca supa clara de pui.

Punem legumele la fiert cand nu mai avem spuma lasata de carne. Punem un capac pe oala, in pozitie intredeschisa, lasand sa fiarba pana se fac toate ingredientele din oala.

Cand carnea s-a fiert o scoatem si o taiem cuburi. La pulpele de pui am indepartat pielita. Scoatem din supa morcovii, patrunjelul si telina si le taiem cubulete sau rondele. Nu punem toate legumele inapoi in ciorba. eu am pus doar telina si morcovii. Ceapa e scoatem din supa.

Adaugam usturoiul pisat, 2-3 linguri otet si sare. Lasam sa mai fiarba 2 minute si luam de pe foc. Preparam un sos din smantana galbenusuri si 1 lingura de faina (poate fi usor varfuita), pe care il turnam in oala, peste carne si restul de supa. Amestecam si gustam pentru a verifica daca mai e nevoie de otet, usturoi sau sare.

Avand in vedere fatul ca am pus faina, lasam inca putin pe foc (1 minut este suficient). Nu va avea aspect branzit.

Avem o ciorba foarte gustoasa!
Pofta buna!

Comentarii

  • o bunatate de ciorba!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Sarah!

  • Mi-au luat-o inainte , azi chiar a gandeam ce sa fac de mancare …ciorba a la grec sau ciorba radauteana .Cred ca va fi radauteana si la mine .Te pup.

  • diva in bucatarie

    Ma bucur ca te-am putut ajuta sa te hotarasti. Te pup

  • Nu stiu cum se face, dar tu postezi numa retete pe care eu ma tot chinui de ceva vreme a le fac…si tot ma uit la ele de mi se lungesc urechile cand vad pozele tale :))
    Super buna ciorba asta!

  • Super arata ciorbita! De foarte mult timp imi tot propun s`o fac.. dar nu mai reusesc. Te pup

  • Asta-i ciorba noastră preferată. E delicioasă, iar a ta arată foarte, foarte bine!

  • diva in bucatarie

    Alice, mi se tot intampla in ultima vreme tot felul de coincidente… Te pup

  • diva in bucatarie

    Multumesc Simona, vei gasi la un moment dat timp si pentru ea. Te pup

  • diva in bucatarie

    Multumesc Andi!

  • Super apetisanta!!!Arata… yummy!!:))Pup!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Licuta! Te pup

  • si a mea preferata, ca eu ma dau in vant rau de tot dupa cea de burta.. asa ca n-am cum sa nu o plac pe asta! like! te pup

    • diva in bucatarie

      Te pup Antonina, ma bucur ca iti place!

  • e delicioasa , mi-o place !!!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Adina!

  • Ador ciorba asta!Eu o fac fara usturoi dar si asa e grozava!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Teo!

  • Ce poftã mi-ai fãcut!!! super:)

  • cu adevarat apetisant!! vine iarna … asa ca multe multe ciorbe 😀 . cu siguranta si una radauteana! :*

    • diva in bucatarie

      Ma bucur ca iti place ciorbita aceasta!

  • imi place enorm!

  • wow…………….cat de buna……….cat de aspectoasa……….demult nu am mai mancat asa ca ma autoinvit la masa.
    Pup si seara buna!

    • diva in bucatarie

      Cu mare drag, Medi!!!!

  • Elena

    Cred ca este foarte foarte gustoasa, am sa incerc si eu sa o fac de Paste, peste 1 zi, abia astept sa degustam asa ceva! 🙂

    • diva in bucatarie

      Sincer mie mi se pare uina din cele mai bune ciorbe…Merita incercata!

  • Cristina

    Buna
    ma intereseaza cata faina pui in sosul cu smantana ca m-am apucat sa fac ciorba si m-am trezit ca nu stiu cata faina.
    Mersi

    • diva in bucatarie

      1 lingura de faina, multumesc pentru atentionare!

  • Elena

    Super reteta, adorm fetele si ma apuc de ciorbita, e prima oara cand voi face, sper sa-mi iasa buna 🙂

    • diva in bucatarie

      Elena, cu siguranta va iesi! Astept impresiile dupa ce o faci!

  • nicoleta

    Super buna ,un pic mai delicata la gust decat cea de burta,yamii!

  • CLAUDIA

    ASTAZI O FAC SI EU

  • Arata demential! Vai, dar ce pofta mi s-a facut. Cred ca fug pana la magazin :))

  • Nicoleta

    O bunatate de ciorba!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *