100 retete romanesti – 100 ani de la marea unire

15 noiembrie 2018Diva in Bucatarie

100 retete romanesti – 100 ani de la marea unire. La 1 decembrie 2018 sarbatorim 100 de ani de la Marea Unire. M-am gandit sa va propun si eu o colectie cu 100 de retete romanesti.

La 1 decembrie 2018 sarbatorim 100 de ani de la Marea Unire. M-am gandit sa va propun si eu o colectie cu 100 de retete romanesti.

Gastronomia romaneasca este renumita pentru preparatele sale. Unii spun ca nu avem traditie, caci poparele care au intrat in contact cu noi si-au pus amprenta asupra bucatelor sau a modului de prepaparare. Chiar daca ar fi asa, noi ne mandrim cu tot ceea ce ne reprezinta, cu istoria si cultura noastra.

Desi ar fi mult mai multe decat cele 100 scrise de mine, sper ca am reusit in final sa acopar o plaja cat mai mare. La sfasitul postarii voi lasa link-uri si catre alte retete traditionale.

Colectia de retete romanesti cuprinde aperitive tradionale, supe /ciorbe, retete cu carne si deserturi. Mi-a fost foarte greu sa aleg, tinand cont de faptul ca in acesti 8 ani am publicat peste 2500 retete, dar sunt sigura ca ceea ce am selectat va fi pe placul majoritatii cititorilor mei.

Ideea acestei colectii mi-a venit cand Tony, cea care se ocupa pana de curand de gasca de bloggeri din proiectul pentru Selgros Romania, mi-a spus ca ar fi frumos sa facem anul acesta retete romanesti in varianta reinterpretata sau sa le scoatem macar la suprafata pe cele traditionale. Proiectul este foarte frumos si, daca nu era ea, cred ca anul acesta m-as fi pierdut in alte proiecte fara valoare sentimentala.

Am sa va las mai jos cate 25 de retete pentru fiecare din categorii, asa cum isi iau romanii masa, astfel incat colectia sa inglobeze 100 de retete iubite de romani. Poate cele mai iubite.

APERITIVE TRADITIONALE

Inca din vremuri vechi aperitivele au ocupat un loc important pe mesele romanilor. Pe langa salata de icre, carnaciori, caltabosi, peste afumat, branzeturi, sunculite au aparut salatele, buseurile, vol au vent, crochete sau bulete ce au umplut platourile pe mesele festive.

Fie ca era o aniversare, nunta, botez sau parastas, fie ca masa in familie era unul din momentele importante, aperitivele si-au facut loc pentru a da startul meselor.

In functie de perioada din an, de sarbatori, acestea au fost bogate, iar obiceiurile diferite de la o zona la alta a tarii s-au vazut de-a lungul timpului, caci unele au fost scrise in cartile de bucate, altele abia sunt descoperite in sate in care civilizatia moderna a intrat mai greu.

Avand in vedere ca sarbatorile de iarna bat la usa, voi incepe cu cele speciale pentru aceasta perioada, dar aici voi lasa si aperitive pentru cei care tin post, pentru Sarbatorile Pascale, si altele. Lista completa de aperitive pentru sarbatori o gasiti aici.

SLANINA FIARTA CU USTUROI SI BOIA

LEBAR DE CASA

LEBAR CA IN ARDEAL – MAIOS

CARNATI DE CASA

TOBA DE CASA

SALATA DE BOEUF

JUMARI

CALTABOSI

PIFTIE DE PORC

PIFTIE DE CURCAN

DROB DE MIEL

CHIFTELE DIN CARNE AMESTEC

TOCINEI DE CARTOFI CU BRANZA

SCOVERGI ARDELENESTI CU CARTOFI SI BRANZA DE BURDUF

FASOLE BATUTA/FRECATA

ICRE” DE FASOLE

SALATA DE ICRE

SALATA DE ICRE CU GRIS

HAMSII PRAJITE

SALATA DE HERING AFUMAT

SALATA ORIENTALA DE POST

SALATA MOLDOVENEASCA DE GOGONELE

SALATA SIMPLA DE VINETE

ROSII UMPLUTE CU SALATA DE VINETE

VOL AU VENT CU CREMA DE BRANZA

BULETE CU BRANZA

RETETE DE SUPE/ CIORBE / BORS

Mama mea s-a nascut si a trait in zona Vrancei. Acolo mi-am facut majoritatea vacantelor din copilarie, dar si la bunicii care locuiau in Galati.

De la 4 ani locuiesc in Bucuresti, iar capitala a avut si are oameni veniti din toate colturile tarii. Evident ca exista o influenta in stilul meu de gatit, asa ca veti gasi retete de supe/ciorbe din Moldova, Ardeal, Dobrogea.

Acritul unei ciorbe la noi in casa s-a facut in functie de sezon sau ce aveam in casa: bors, zeama de varza, zeama de corcoduse sau lamaie.

Pe timpul verii noi acrim ciobele cu corcoduse. Bune, sanatoase, naturale. Asa faceau si prietenii, dar si vecinii. Supele nu au fost doar simple, limpezi cu galuste sau taitei. Pe blog gasiti si supe cu „zdrente de ou”.

Cea mai celebra dintre ciorbe in constiinta romanilor va ramane ciorba de fasole cu afumatura, dar la fel de celebre sunt ciorbele de perisoare, radauteana, ciorba de potroace sau ciorba de burta.

CIORBA ARDELENEASCA DE FASOLE CU AFUMATURA SI TARHON

CIORBA FASOLE BOABE

CIORBA DE SALATA CU AFUMATURA SI OMLETA

CIORBA DE LOBODA CU OU SI SMANTANA

CIORBA DE PERISOARE CU SMANTANA

CIORBA DE PERISOARE

CIORBA DE PORC CU AFUMATURA SI TARHON

CIORBA TARANEASCA DE PORC

CIORBA DE PORC MOLDOVENEASCA

CIORBA DE OASE AFUMATE

SUPA DE GAINA CU TAITEI DE CASA

SUPA DE PUI CU GALUSTE DE GRIS

CIORBA TARANEASCA DE PUI

CIORBA RADAUTEANA

CIORBA DE PUI A LA GREC

BORS MOLDOVENESC DE PUI CU LEGUME

CIORBA DE PUI CU TARHON

SUPA CLARA DE VITEL CU TAITEI

CIORBA DE POTROACE 

CIORBA ARDELENEASCA DE MIEL

CIORBA DE IED CU LEGUME SI MACRIS

CIORBA DE PESTE CU SUC DE ROSII

BORS DE PESTE DOBROGEAN

CIORBA FASOLE PASTAI– RETETA DE POST

SUPA DE MAZARE ARDELENEASCA

RETETE CU CARNE – fripturi, mancaruri, tocanite

Foarte des in bucataria romaneasca se gateste cu carne de porc, dar se consuma si multa carne de pasare, vita, miel, peste sau vanat.

Datorita praznicelor bisericesti  cultura gastronomica a fost influentata de-a lungul timpului, astfel incat bucatele de sarbatoare au fost mereu bogate pe mesele romanilor.

Incepand cu carnatii si piftia, servita de multe ori pe post de aperitiv, mesele principale au fost pline de fripturi la gratar, cuptor, cu sos sau garnituri, salate.

Mancarea de zi cu zi are gsuturi, texturi, condimente ce aduc savoare si te fac sa mananci cu placer o portie de pilaf, ciulama, tochitura, pilaf, etc.

Versatilitatea bucatariei romanesti in prepararea bucatelor cu carne s-a extins de la metodele de prepapare la cele de conservare. Multi cunosc si pregatesc carnea la garnita, carnea uscata sau afumata. Iata colectia retetelor cu carne:

SARMALE

PUI INTREG LA CEAUN

TOCHITURA

VARZA A LA CLUJ

CEAFA DE PORC LA CUPTOR

FRIPTURA DE PORC IN SOS DE ROSII CU USTUROI

RULADA DIN CARNE TOCATA IN PRAPUR

CIULAMA DE PUI CU CIUPERCI

OSTROPEL DE PUI

PUI UMPLUT

PILAF DE PUI

IAHNIE DE FASOLE CU AFUMATURA

TOCANITA DE VITEL

MANCARE DE LIMBA CU MASLINE

PUI CU PRAZ SI CIUPERCI

ARDEI UMPLUTI CARNE AMESTEC

MUSACA DE CARTOFI

COASTE DE MIEL UMPLUTE

RATA PE VARZA

CRAP UMPLUT CU LEGUME LA CUPTOR

PLACHIE DE PESTE

RASOL DE VITA CU SOS DE HREAN

VARZA CALITA SECUIASCA

CHIFTELUTE MARINATE

MANCARE DE PUI CU MASLINE

FICATEI DE PUI CU CEAPA

RETETE DESERT – Prajituri, biscuiti, fursecuri, torturi sau coliva, bezele, turte

Obiceiurile si gusturile romanilor in privinta deserturilor au fost influentate puternic de traditiile altor popoare cu care popul nostru a intrat in contact. Dulciurile nu o traditie atat de veche porecum retetele cu carne, supele, cofetarii romani aparand doar pe la 1700.

In Bucuresti era in 1774 un cofetar vestit (Gheorghe Cofetarul), iar prin 1823 cofetareasa Paraschiva. Ingredientele necesare precum coji de portocale sau lamaie, zahar praf sau vase speciale erau aduse de peste hotare. Momentul care a marcat importanta cofetariilor in tara noastra a fost aparitia Casei Capsa, unde se pot manca si in ziua de azi prajituri ca odinioara. Grigore Capsa este creatorul celebrei prajituri Joffre realizata special pentru generalul Joffre cand a venit in Romania sau inghetata Rejeane dedicata unei celebre actrite de la acea vreme ce a avut spectacole in Bucuresti. Prima fabrica de ciocolata din Romania a luat nastere la 1930, iar bomboanele erau facute tot dupa reteta lui Grigore Capsa.

Iata deserturile care sunt considerate a fi traditionale:

COLIVA

TURTE PENTRU AJUNUL CRACIUNULUI

COZONAC CU NUCA

PASCA CU BRANZA DE VACI SI STAFIDE

NUCI UMPLUTE CU CREMA

MUCENICI MOLDOVENESTI

PAPANASI 

GOGOSI

PRAJITURA TAVALITA

PRAJITURA IN FOI DE NAPOLITANA CU CARAMEL SI NUCA

BEZELE

BISCUITI FRAGEZI SPRITATI

BISCUITI CU UNTURA DE PORC

FURSECURI CU UNT SI VANILIE

POALE-N BRAU

PRAJITURA ALBINITA

PRAJITURA JERBO

PRAJITURA TELEVIZOR

PLACINTE TARANESTI CU DOVLEAC

CORNULETE CU VANILIE

TURTA DULCE

PRAJITURA CU FOI CU SUC DE ROSII

NUDLI – PUTISOARE DE POST

SALAM DE BISCUITI

ISLERE

La incheiere am sa va spun ca nu am reusit sa incadrez nicaieri mamaliga, desi aceasta este considerata romaneasca.

Aveti aicio multime de retete cu mamaliga. Romanii au grija sa isi umple camarile cu tot felul de conserve si dulceturi.

Pe acestea le gasiti aici. Romanului ii place sa bea o tuica fiarta, o visinata sau un must. Daca le-as fi trecut pe toate, treceam de 150 retete.

M-am oprit doar la ce mi s-a parut mai de interes. Pentru restul va las sa rasfoiti blogul.

La 100 de ani de la faurirea statului national unitar roman va las 100 de retete ce pot fi incadrate in retete traditionale romanesti.

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM sau Facebook.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

5 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *