Ciorba cu perisoare
Ciorba cu perisoare. Dam carnea prin masina de tocat apoi o amestecam cu albusul de la ou, orez, putina sare, piper, faina si patrunjel tocat marunt.
Ciorba cu perisoare este una din preferatele mele.
INGREDIENTE:
200 g carne vita
200 g carne porc/pui/curcan
1 lingura rasa orez
1 lingurita de faina
3 morcovi
1 ceapa mare
1 telina
1 patrunjel
2 cartofi mici
1 pahar suc de rosii
1 galbenus
2 linguri smantana de gatit
500 ml bors
patrunjel verde
leustean verde
sare
piper
PREPARARE:
Curatam legumele si le tocam, apoi le calim putin.
Dam carnea prin masina de tocat apoi o amestecam cu albusul de la ou, orez, putina sare, piper, faina si patrunjel tocat marunt.
Punem intr-o oala la fiert apa, cam 2 l si adaugam legumele calite sa fiarba. Intre timp facem perisoarele din carnea tocata: luam pasta de carne obtinuta si o rotunjim intre palme. Le punem si pe acestea sa fiarba.
Cand perisoarele sunt fierte adaugam sucul de rosii (daca nu avem suc de rosii putem pune pasta de tomate diluata) si lasam sa fiarba 5 minute. Apoi adaugam borsul si lasam sa fiarba inca 5 minute.
In acest moment „dregem” ciorba cu un galbenus si smantana si adaugam leusteanul verde. Pentru a drege ciorba batem galbenusul cu smantana si scoatem zeama fierbinte din ciorba cate o lingura, apoi batem oul si continuam astfel pana umplem un castron mic de ciorba si ou. Lasam sa fiarba inca 5-10 minute.
Ciorba o servim fierbinte, cu patrunjel verde, smantana si ardei iute.
Pofta buna!
eu n-am inteles nimic la „dresul ciorbei” ce se face cu zeama aia care se scoate din ciorba? dar cu oul batut cu smantana…??
„A drege ciorba” inseamna sa bati oul cu smantana, peste care pui cate o lingura din zeama calda-fierbinte, bati in continuare dupa fiecare lingura de zeama din ciorba. Subtiezi acest lichid, apoi il torni peste ciorba. Amestecam si putem spune ca ciorba a fost „dreasa”. Este un termen pe care l-am inatlnit foarte des, pentru a prescurta explicatia procedeului in care adaugam oul batut cu smantana.
Super reteta. Iese o ciorba de perisoare pe cinste.
Cea mai buna ciorba de burta pe care am mancat-o vreodata !!!!!
parca era de perisoare Roxi 🙂 cum de s-au transformat perisoarele in burta ??????
Ce rol are gălbenușul în ciorba? Eu nu pun gălbenuș și nu-i înțeleg rolul. Smântână se poate pune direct în ciorba sa fiarbă.
galbenusul are rolul de a „ingrosa”
Pot să fac perisoarele numai cu carne de pui??
poti, dar nu sunt la fel de gustoase.