fbpx

RETETE RECENTE

SCOVERGI – reteta bunicii de turte / placinte taranesti de post

October 20, 2010 | CATEGORIA

Scovergi – reteta bunicii de placinte de postplacinte taranesti prajite in ulei – un fel de turte pufoase/ gogosi uriase/ langosi simple si foarte gustoase – reteta traditionala de scovergi/ scoverzi.

Reteta de scovergi prajite in tigaie, in baie de ulei este simpla, ieftina, spornica si usor de facut. Cand eram mica mama ne punea peste ele zahar tos sau zahar pudra, uneori le mancam cu gem sau dulceata sau cu branza sarata rasa.

Imi aduc aminte cu drag de multe lucruri pe care doream sa le mananc in copilarie si unele din acestea voi incerca sa le fac si pentru copilul meu. Scovergile aveau cumva mirosul povestilor lui Creanga. Aveam adesea o cana de lapte cald langa ele si stateam cu fratele meu sa ne povestim cate in luna si stele…

Pentru aceste scovergi folosesc drojdie proaspata, dar daca nu aveti puteti folosi drojdie uscata. Drojdia uscata devine activa cand intalneste faina si zaharul si apa. Celulele acesteia absorb rapid apa si nu are nevoie sa fie pusa sa dospeasca inainte sa fie adaugata in faina. Drojdia proaspata este ambalata in general in cuburi mici de 40-50 g (dar se gasesc si cuburi de 500g) si are o valabilitate scurta asa ca poate fi pastrata si in congelator. Nu trebuie sa exagerati cu cantitatea de drojdie folosita pentru aluaturi dospite. Astfel, la 1 kg de faina ajung 30 maxim 40 g sau un plic de drojdie uscata de 7 g. Drojdia proaspata se dizolva in putina apa, usor calduta, cu o lingura de zahar si o lingura de faina. Se amesteca pana se lichefiaza si se lasa sa creasca in jur de 10-15 minute. Daca in acest timp nu s-au format bule de gaz si compozitia nu a crescut inseamna ca drojdia nu este buna sau ati folosit apa prea calda, fierbinte, ce a distrus drojdia. Exista si drojdie lichida (maia), ce trebuie intretinuta zilnic sau la cateva zile, dar nu am lucrat cu ea scovergi ca sa va pot da sfaturi in aceasta privinta.

Pot sa va spun insa ca pentru a pregati scovergi tnu va trebuie neaparat experienta in pregatirea unui aluat. Puteti pune ingredientele intr-o masina de paine si o lasati sa framante aluatul. Dar, daca va place sa o faceti personal, atunci va fi o adevarata placere sa lucrezi aluatul. Este aluat simplu, ca de paine.

Sper ca aveti un cantar in bucatarie, caci cu ajutorul lui impartiti aluatul in 10 bucati pe care le intindeti cu buricul degetelor pe o suprafata unsa cu ulei. Garantat ies mai pufoase si se umpla foarte frumos cand ajung in uleiul fierbinte.

Asta se vede si din poza. Bulele de aer formate m-au impiedicat sa le pun perfect una peste alta.

Este important ca tigaia in care le prajiti sa fie adanca si cu diametrul mai mare decat al scovergilor. Un diametru minim de 20 cm este numai bun. Au loc sa crreasca si aveti cum sa le intoarceti fara sa va chinuiti.

Le prajiti la foc mediu spre mare. La foc mic absorb mult ulei si nu vor fi gustoase deloc!

Acestea fiins spuse va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru scovergi:

INGREDIENTE

(Pentru  10 buc cu diametrul initial de 10 cm si final de 13-14 cm)

600 g faina
25 g drojdie proaspata
30 ml ulei
1 lingurita zahar
350 ml apa calduta
1 lingurita sare
1 l ulei de floarea soarelui pentru prajit

PREPARARE

Mi-am pregatit ingredientele la indemana. Am pus drojdia intr-un bol, am pus zahar si faina peste ea, apoi am turnat putina apa calduta (in jur de 50 ml din cantitatea indicata pentru reteta).

Dupa ce a crescut am pus drojdia peste faina, am adaugat apa calduta si am amestecat putin.

Am turnat uleiul, am inceput sa framant, apoi am adaugat si putina sare. Am framantat foarte bine aluatul, apoi l-am lasat sa creasca pana si-a dublat volumul.

Am impartit aluatul in 10 bucati. Le-am intins cu degetele in forme rotunde pe un blat uns cu ulei. Aluatul nu trebuie sa fie nici foarte subtire, dar nici foarte gros (aproximativ 7 -8mm grosime) si un diametru de 10 cm. Cand se prajesc cresc foarte mult.

Am incins uleiul si am prajit scovergile pana s-au rumenit uniform pe ambele parti, la foc mediu. Cat timp de prajea cate o scoverga eu intindeam alta.

Le-am scos pe o farfurie cu proasoape de hartie ce absorb surplusul de ulei.

Va doresc spor la pregatit scovergi si pofta buna!

 

 

 

Comentarii

  • mariana

    O voi incerca, imi place ce vad aici

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *