Scovergi, reteta bunicii de turte / placinte taranesti de post
Scovergi, reteta bunicii de turte . Scovergi. scovergi reteta. reteta scovergi. scoverzi. Scovergi reteta bunicii. placinte de post. placinte prajite in ulei

Scovergi, reteta bunicii de placinte de post sau placinte taranesti prajite in ulei sunt un fel de turte pufoase, gogosi uriase sau langosi simple si foarte gustoase.
Reteta traditionala de scovergi este cunoscuta si sub numele de scoverzi.
Reteta de scovergi prajite in tigaie, in baie de ulei este simpla, ieftina, spornica si usor de facut.
Cand eram mica mama ne punea peste ele zahar tos sau zahar pudra, uneori le mancam cu gem sau dulceata sau cu branza sarata rasa.
Imi aduc aminte cu drag de multe lucruri pe care doream sa le mananc in copilarie si unele din acestea voi incerca sa le fac si pentru copilul meu.
Scovergile aveau cumva mirosul povestilor lui Creanga. Aveam adesea o cana de lapte cald langa ele si stateam cu fratele meu sa ne povestim cate in luna si stele.
Sfaturi despre drojdie
Pentru aceste scovergi folosesc drojdie proaspata, dar daca nu aveti puteti folosi drojdie uscata.
Drojdia uscata devine activa cand intalneste faina si zaharul si apa.
Celulele acesteia absorb rapid apa si nu are nevoie sa fie pusa sa dospeasca inainte sa fie adaugata in faina.
Drojdia proaspata este ambalata in general in cuburi mici de 40-50 g (dar se gasesc si cuburi de 500g) si are o valabilitate scurta asa ca poate fi pastrata si in congelator.
Nu trebuie sa exagerati cu cantitatea de drojdie folosita pentru aluaturi dospite.
Astfel, la 1 kg de faina ajung 30 maxim 40 g sau un plic de drojdie uscata de 7 g.
Drojdia proaspata se dizolva in putina apa, usor calduta, cu o lingura de zahar si o lingura de faina.
Se amesteca pana se lichefiaza si se lasa sa creasca in jur de 10-15 minute.
Daca in acest timp nu s-au format bule de gaz si compozitia nu a crescut inseamna ca drojdia nu este buna sau ati folosit apa prea calda, fierbinte, ce a distrus drojdia.
Exista si drojdie lichida (maia), ce trebuie intretinuta zilnic sau la cateva zile, dar nu am lucrat cu ea scovergi ca sa va pot da sfaturi in aceasta privinta.
Mai multe retete placinte prajite:
Pot sa va spun insa ca pentru a pregati scovergi nu va trebuie neaparat experienta in pregatirea unui aluat.
Puteti pune ingredientele intr-o masina de paine si o lasati sa framante aluatul.
Dar, daca va place sa o faceti personal, atunci va fi o adevarata placere sa lucrezi aluatul. Este aluat simplu, ca de paine.
Sper ca aveti un cantar in bucatarie, caci cu ajutorul lui impartiti aluatul in 10 bucati pe care le intindeti cu buricul degetelor pe o suprafata unsa cu ulei.
Garantat ies mai pufoase si se umpla foarte frumos cand ajung in uleiul fierbinte.
Le prajiti la foc mediu spre mare. La foc mic absorb mult ulei si nu vor fi gustoase deloc!
Acestea fiins spuse va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru scovergi:
INGREDIENTE
(Pentru 10 buc cu diametrul initial de 10 cm si final de 13-14 cm)
600 g faina
25 g drojdie proaspata
30 ml ulei
1 lingurita zahar
350 ml apa calduta
1 lingurita sare
1 l ulei de floarea soarelui pentru prajit
PREPARARE
Pregatire aluat
Mi-am pregatit ingredientele la indemana.
Am pus drojdia intr-un bol.
Peste aceasta am pus o lingurita de zahar si una de faina peste ea, apoi am turnat 50 ml apa calduta.
Am lichefiat-o si am lasat-o sa creasca.
Dupa ce a crescut am pus-o peste faina, apoi am adaugat restul de apa calduta si am amestecat putin.
Am turnat uleiul, am inceput sa framant, apoi am adaugat si putina sare.
Am framantat foarte bine aluatul, apoi l-am lasat sa creasca pana si-a dublat volumul.
Aluatul crescut l-am cantarit si l-am impartit in 10 bucati.
Le-am intins cu degetele in forme rotunde pe un blat uns cu ulei.
Aluatul nu trebuie sa fie nici foarte subtire, dar nici foarte gros (aproximativ 7 -8mm grosime) si un diametru de 10 cm.
Cand se prajesc cresc foarte mult.
Am incins uleiul si am prajit scovergile pana s-au rumenit uniform pe ambele parti, la foc mediu. Cat timp de prajea cate o scoverga eu intindeam alta.
Le-am scos pe o farfurie cu proasoape de hartie ce absorb surplusul de ulei.
Va doresc spor la pregatit scovergi si pofta buna!
Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de YouTube.
O voi incerca, imi place ce vad aici