fbpx

RETETE RECENTE

LANGOSI UNGURESTI CU SMANTANA SI CASCAVAL

February 7, 2021 | CATEGORIA

Langosi unguresti cu smantana si cascaval – reteta din bucataria ungureasca de langosi simpli cu sos de smantana cu usturoi si branza – langosi pufosi si gustosi, usor de pregatit acasa.

Reteta de langosi unguresti este simpla si nu necesita tehnici speciale de pregatire. Sunt considerate de multe persoane ca fiind placinte, desi aluatul este unul de paine si sunt prajite in ulei.

Noi am ales sa le mancam cu cascaval, dar puteti sa-l inlocuiti cu branza sarata sau branza de burduf, cas de oi framantat sau orice branza va place si merge bine cu smantana.

In smantana puteti pune putin usturoi dat prin presa si veti avea parte de langosi foarte gustosi, asa cum am mancat si noi cand am fost in Budapesta, dar si cand am petrecut o mica vacanta la bai in statiunea Igal, unde prietenii parintilor sotului meu si-au cumparat o casa si stau an de an din mai pana in septembrie.

Reteta de langosi seamana foarte mult cu cea de scovergi, asa cum se face in zona Moldovei. Amandoua retetele au la baza un aluat de paine intins cu mana si prajit in baie de ulei. Exista persoane care intind cu facaletul aluatul de scovergi, dar la noi in casa mama le intinde cu mana, asa ca asa am invatat sa fac si eu. Diferenta dintre cele doua, din punctul meu de vedere, ar fi ca scovergile le-am mancat toata viata simple sau cu zahar, niciodata cu umplutura sau topping din smantana cu usturoi si branza.

Nu stiu cum se face, dar reusesc mereu ca la ultima bucata de scoverga sau langosi sa ma ard cu uleiul care sare cand pun aluatul la prajit.

Daca va plac astfel de retete va invit sa incercati si alte retete:

Ca sa pregatesti reteta de langosi unguresti cu smantana si cascaval poti pregati aluatul atat cu apa, cat si cu lapte.

Soacra mea nu pregateste langosi, fapt pentru care am cautat pe cateva site-uri unguresti reteta.

In cele mai multe retete unguresti am gasit apa in aluat, dar am gasit in doua sau trei locuri si cu lapte sau chiar o combinatie de lapte cu smantana (puteti citi aici reteta), asa ca am ales varianta cu lapte pentru a da gust mai bun.

Topingurile pot fi variate. puteti adauga si sunca sau legume, dar va recomand sa incepeti cu varianta cea mai gustoasa si mai simpla: langosi cu smantana si cascaval. 

Un mic sfat pentru ca sa va iasa perfect: intindeti doar cu mana (promit ca merge usor), din centru spre margini si lasati marginile mai groase, apoi le prajiti in ulei incins la foc mare. Doar atunci va ies “ca la carte”, ca niste barcute pe care le puteti umple apoi.

Sunt foarte satioase, asa ca am ales sa pregatesc o cantitate pe care am gasit-o rezonabila pentru 4-5 persoane. Eu ma satur cu o singura bucata.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru langosi unguresti cu smantana si cascaval.

INGREDIENTE:

(pentru 9 buc)

Pentru langosi

750 g faina

30 g drojdie proaspata

450-500 ml lapte caldut

1 lingurita sare

1 lingurita zahar

600 ml ulei pentru prajit

Pentru servit:

200 g smantana grasa

150 g cascaval ras

optional: 1-2 catei usturoi dati prin presa

patrunjel verde – pentru decor

PREPARARE:

 

Mi-am pregatit ingredientele cu o ora inainte si le-am lasat la temperatura camerei.

Am cernut faina, apoi am pus drojdia intr-un castron cu o lingurita zahar si am turnat 100 ml lapte caldut peste aceasta. Am amestecat pana cand drojdia s-a lichefiat, apoi am lasat-o 10 minute sa creasca.

Am pus in bolul robotului faina amestecata cu sare in prealabil, am turnat laptele caldut si am mixat putin. Am adaugat drojdia si am lasat robotul sa framante aluatul la viteza mica la inceput, apoi la viteza medie (treapta 3 din 4).

Cand aluatul s-a desprins complet de pe pereti am oprit robotul. Aluatul era neted, omogen si nu se lipea de maini.

L-am lasat in castron, l-am acoperit cu o punga si l-am lasat sa creasca timp de o ora. Am mai povestit si in alte postari, dar daca sunteti pentru prima oara aici va recomand sa inveliti castronul cu un platic care seamana cu casca de dus. Puteti alege una noua si o puneti peste castron. Elasticul se strange pe margini, dar permite aluatului sa creasca si in afara vasului. In acest mod nu va prinde nici crusta, asa cum se intampla uneori, cand acoperit doar cu un prosop.

Al meu si-a marit volumul in acest timp mai mult decat dulblu si a iesit din castron.

Am cantarit aluatul obtinut si l-am impartit in 9 bile. Bilele au avut 150g. Le-am acoperit si le-am lasat sa se odihneasca inca 30 minute.

Dupa acest interval am intins bilele cu mainile in forma de cerc. Pornind din centru am impins aluatul catre margini cu ajutorul degetelor. Am lasat marginile mai groase iar mijlocul subtirel. Diametrul avea aproximativ 12 cm.

Am incins uleiul foarte bine in tigaie adanca si am prajit fiecare bucata pe rand, la foc imare, pana s-a rumenit pe ambele parti. Se vede in a doua poza cat de frumos arata cand am intors-o pentru a se rumeni uniform. Marginile umflate s-au ridicat, iar mijlocul subtire a ramas in jos. Fiind atat de subtire, nu va temeti ca nu se prajeste, chiar daca ramane incolor.

Le-am scos pe o farfurie in care am pus prosop de hartie ce va absorbi surplusul de ulei.

Am dat prin presa 2 catei medii de usturoi si i-am pus in smantana. Am pus smantana si cascavalul pe masa, astfel incta fiecare sa unga si sa presara branza rasa dupa gust. Pentru ca imi place sa arate frumos, dar si pentru gust, am presarat si putin patrunjel verde.

Atata de simplu si atat de bun!

Trebuie neaparat sa incercati si voi reteta!

 

Va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube si sa apasati clopotelul pentru a sti cand postez o reteta noua.

 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase

Ma gasiti si pe Instagram. 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *