Portokalopita – prajitura greceasca insiropata cu portocale
Portokalopita – prajitura greceasca insiropata cu portocale.
Portokalopita – portocalopita – o reteta de prajitura greceasca delicioasa, simpla si foarte usor de pregatit. Textura moale si placuta a blatului din foi de placinta, ce este insiropat cu note puternic fructate si aromate cu scortisoara, te cucereste imediat.
Este inca sezonul portocalelor si ar fi pacat sa nu profit de faptul ca sunt atat de bune si de zemoase pentru a pregati un desert pe gustul alor mei, mari iubitori ai acestor fructe.
Portokalopita este facuta din foi de placinta, asa ca o intalniti si sub denumirea de placinta, nu doar ca prajitura.
Grecii obinuiesc sa consume la micul dejun prajituri foarte dulci, pentru a incepe ziua cu mai multa energie.
Cu siguranta daca ati fost in Grecia ati incercat delicioasele baklavale, Bougatsa sau Galaktoboureko veti fi familiarizati si cu gustul acestei prajituri insiropate cu portocale. Colectia mea de retete grecesti o gasiti daca apasati aici.
Din pacate la categoria deserturi colectia nu are multe de oferit (Bougatsa si biscuiti grecesti pentru Sarbatorile Pascale), dar veti putea gasi foarte multe retete savuroase inspirate de vacantele petrecute in Grecia: musaca de vinete, pita, souvlaki, papoutsakia, soutzoukakia, pastitsio si multe altele.
Daca ati fost in Grecia cu siguranta v-ati indragostit de mancarea greceasca, iar aceasta prajitura cu portocale, daca nu ati gustat-o inca, va trece cu siguranta in topul preferintelor voastre.
Portokalopita este foarte gustoasa si aromata, asa ca atunci cand se termina te gandesti deja ca ar trebui sa mai faci o portie. La cat de usor si rapid se face cu siguranta nu vei sta prea mult pe ganduri. Poate fi pregatita si vara, pentru ca pusa in frigider se transforma intr-un desert racoritor.
Crema se face rapid mixand ouale cu zahar si iaurt, in care puteti adauga coaja rasa de portocale. Aceasta va fi turnata peste foile de placinta ce au fost coapte in prealabil.
M-am uitat la cateva retete video grecesti, dar si ale unor conturi mari pe care le urmaresc si am observat ca exista diverse metode pentru pregatirea foilor de placinta. Unii le taiau inainte de coacere, altii le rupeau dupa ce deveneau crocante.
Mie mi-a placut cel mai mult metoda in care acestea se rup in mana dupa coacere.
Toate retetele indicau in lista de ingrediente praful de copt, pe care l-am folosit si eu, dar parerea mea este ca nu este absolut necesar.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere cand pregatiti portokalopita este faptul ca veti folosi cojile de portocala.
Daca nu aveti cum sa cumparati portocale bio a caror coaja nu a fost tratata, atunci splati foarte bine fructele inainte de a le folosi.
Le puteti lasa si in apa cu bicarbonat timp de 30 minute, apoi le spalati iar si le stergeti. Cautati sa cumparati portocale cat mai zemoase pentru ca aveti nevoie de sucul fructelor.
Siropul pe care il veti turna peste blatul copt are la baza apa, suc de portocale, zahar si scortisoara.
Siropul fiert trebuie racit inainte sa fie turnat peste prajitura fierbinte, proaspat scoasa din cuptor.
Dar, puteti alege sa folositi siropul fierbinte, caz in care prajitura trebuie sa fie racita complet.
Daca vreti sa vedeti cum se face prajitura greceasca cu foi subtiri, iaurt si portocale – reteta greceasca de Portokalopita – va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas in format video, dar si cu toate explicatiile scrise.
Ingrediente portokalopita:
(tava 23*28 cm)
400 g foi subtiri de placinta
Pentru crema:
4 oua
1 varf cutit de sare
coaja rasa de la 1 portocala mare
1 plic zahar vanilat
250 ml ulei
250 g iaurt greceasc
1 plic praf de copt
Pentru sirop:
300 ml apa
250 g zahar
250 ml suc portocale
coaja rasa de la 2 portocale
1 bat de scortisoara
Pentru tapetare tava:
2 linguri ulei
1 lingura varfuita faina
Pentru decor:
Felii de portocala
Mod de preparare portokalopita:
Va las sa avedeti pentru inceput cum se face portokalopita, reteta fiind prezentata in format video.
Iata si explicatiile scrise pentru reteta de portokalopita.
Am inceput pregatirea acestei prajituri cu coacerea foilor.
Le-am pus una cate una in tava mare a cuptorului si le-am strans ca pe o armonica, astfel incat sa intre toate.
Am avut grija sa nu le las foarte inghesuite, pentru ca sa se coaca uniform.
Le-am pus in cuptorul preincalzit la 120°C pentru o ora. Aveti grija ca in functie de puterea cuptorului vostru sa nu se coloreze.
Trebuie sa fie doar uscate si crocante.
In acest timp am pregatit siropul. Am ras coaja spalata foarte bine de la 2 portocale medii, apoi le-am stors.
Intr-o oala incapatoare am pus apa, zaharul, coaja rasa si sucul de portocale si un bat de scortisoara.
Am lasat sa fiarba pana cand siropul s-a ingrosat putin, apoi am oprit focul si l-am lasat sa se raceasca.
Am pregatit crema. Intr-un bol am mixat ouale cu un varf cutit de sare, am adaugat zaharul vanilat si am mixat pana cand compozitia si-a dublat volumul. Am pus coaja rasa de portocale de la 2 portocale, apoi am adaugat uleiul si iaurtul grecesc.
La final am incorporat praful de copt.
Intre timp s-au copt foile de placinta. Le-am maruntit foarte usor cu mana, direct in bolul cu crema.
Cand am terminat de adaugat fasiile crocante de foi de placinte am amestecat usor cu o spatula pana s-a omogenizat compozitia.
Am turnat crema in tava tapetata cu ulei si faina, am decorat-o cu felii de portocala, apoi am copt-o timp de 40 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.
Cand Portokalopita a fost coapta si usor rumenita am scos tava si am turnat jumatate din siropul racit.
Prajitura fierbinte va absorbi siropul.
Portokalopita este insiropata, aromata si foarte gustoasa.
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.
Multumesc Daniela Igreti pentru poza.