fbpx

RETETE RECENTE

BOUGATSA – PLACINTA GRECEASCA CU CREMA DE GRIS

May 13, 2020 | CATEGORIA

Bougatsa – placinta greceasca cu crema de gris si foi subtiri de placinta este delicioasa si se face foarte usor. Aceasta placinta este mancata adesea la micul dejun, dar poate fi savurata si pe post de gustare sau desert usor dulce.

O ceasca de cafea greceasca ar merge perfect langa Bougatsa pudrata cu zahar pudra si scortisoara.

Bougatsa- placinta greceasca cu crema de gris este facuta si savurata in toata Grecia, dar cele mai faimoase placinte sunt cele facute in nordul Greciei, in Salonic si Serres (acesta fiind localitatea in care se pare ca a fost facuta prima oara).

Desi originile acestui desert se intind pana in anii 1400, Bougatsa a devenit foarte cunoscut in toata Grecia, cand refugiatii greci din Asia Mica si Capadocia au adus cu ei traditiile placintelor mari cu foi subtiri, astfel ca placintele individuale au fost inlocuite de tavi mari, iar desertul a inceput sa fie vandut la kilogram. Exista multe versiuni ale acestei placinte, dar cel mai mult imi place aceasta, fara faina in combinatie cu grisul.

Intre doua straturi crocante de foi de placinta se afla o crema usor dulce de gris cu galbenusuri. Culoarea galbena este data de galbenusurile oualor de la gaini crescute liber, in curtea unor vecini de cartier.

Este unul din deserturile mele preferate grecesti, alaturi de Galaktoboureko.  Desi ai putea spune la prima vedere ca sunt la fel, retetele sunt diferite atat din punct de vedere compozitie, cat si ca mod de pregatire, ultima avand nevoie si de sirop.

Am folosit foi subtiri de placinta, unse cu unt gras. Puteti folosi foi de placinta grecesti fillo pentru a va apropia si mai mult de varianta originala. Se gasesc in magazinele Mega Image sau puteti cumpara online. Daca nu gasiti, sau nu iesiti din casa special pentru acest lucru, pregatiti cu foi simple, subtiri, va iesi la fel de buna.

Foile de placinte le puteti lasa peste noapte sa se decongeleze in frigider. Daca le desfaceti si nu apucati sa lucrati rapid cu acestea ar fi bine sa puneti peste ele un prosop de bucatarie umed, astfel incat sa nu le lasati sa se usuce. Dar, cel mai bine ar fi sa desfaceti punga doar in momentul in care urmeaza sa le folositi.

Bougatsa are o crema de gris ce poate fi aromata cu vanilie, dar si cu coaja rasa de lamaie sau portocala si 1 lingura suc lamaie/portocala. Eu am ales varianta cu vanilie. Folosesc in general pasta de vanilie, dar puteti pune in laptele in care fierbeti grisul semintele de la o pastaie de vanilie. Daca pastaia de vanilie vi se pare mult prea scumpa, folositi esenta naturala de vanilie de la Dr.Oetker. Cred ca o gasiti la un pret de 7-8 lei, insa merita toti banii!

In ceea ce priveste grisul, ei bine veti obseva ca in functie de brandul folosit veti avea nevoie de putin mai mult sau mai putin. In general folosesc brandul Baneasa, dar ultima oara sotul meu a luat alt brand si am fost nevoita sa folosesc mai mult decat am pus in retetele din anii trecuti. Nici mamei nu i-au iesit galustele pentru supa mari si pufoase cu acest gris. Din pacate, in aceste vremuri nu mai dau fuga la magazin sa cumpar ceea ce vreau, pentru ca incerc sa pastrez distanta sociala. Sper ca o faceti si voi!

Pentru Bougatsa puteti folosi atat lapte gras, cat si lapte slab. Dar, untul nu poate fi schimbat. Trebuie sa fie unt gras cu 80-82% grasime. Acesta asigura gustul bun al desertului.

De Bougatsa te indragostesti chiar daca nu ai fost in Grecia. Noi am savurat-o la micul dejun pe barca, cu cafea greceasca. Cand dormeam in porturi cu cafenele in apropiere sotul meu si prietenul nostru Serban cumparau pentru micul dejun cafele si placinta Bougatsa sau Galaktoboureko. Cand ramaneam in larg, la ancora, la micul dejun imi placea cel mai mult iaurtul grecesc cu miere de albine.

Datorita acelor vacante m-am indragostit de mancarea greceasca si nu as ezita niciodata sa ma intorc in Grecia. Mai multe retete din bucataria greceasca gasiti daca apasati acest link (musaca greceasca, pastitsio, souvlaki, soutzoukakia, bouyourdi, skordalia, pita, si altele)

Acestea fiind spuse,  va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru Bougatsa – placinta greceasca cu crema de gris:

INGREDIENTE:

1 pachet foi placinta – 400 g

1 l lapte

1 varf cutit sare

120 g gris (in mod normal as fi pus doar 100g)

130 g zahar

140 g unt gras – minim 80% grasime

4 galbenusuri

Pentru tapetare:

zahar pudra

pudra de scortisoara – dupa gust

PREPARARE:

Mi-am pregatit ingredientele la indemana, astfel incat totul sa mearga rapid. Am pus zaharul in lapte, am adaugat un varf cutit de sare si l-am pus pe foc.

Am adaugat pasta de vanilie. Cand laptele a atins punctul de fierbere am adaugat grisul in ploaie, amestecand usor cu un tel – este important pentru ca acesta sa nu faca cocoloase.

Am lasat sa fiarba in jur de 5 minute, pana s-a ingrosat. Am luat de pe foc, am adaugat un cubulet de unt (20g) si am amestecat rapid. Am pus o folie alimentara direct pe acesta, ca sa nu faca pojghita, si l-am lasat sa se raceasca. Cand s-a racit am pus peste gris 4 galbenusuri si am mixat pana s-a omogenizat compozitia.

Am topit restul de unt (120g) si am uns foile cu acesta. Am pus jumatate din foi pe fundul unei tavi (le-am incretit putin, caci erau mai lungi decat tava mea), incercand sa ridic o parte dintre ele pe peretii tavii.

Am pus crema de gris cu galbenusuri peste foi, apoi am acoperit cu restul de foi unse cu unt. Am crestat usor cu cutitul prajitura inainte sa o pun la cuptor, pentru a fi mai usor taiata, iar foile crocante sa nu se zdrobeasca prea tare cand prajitura va fi portionata.

Am copt Bougatsa in cuptorul preincalzit la 180°C pana cand s-a rumenit frumos (in jur de 40 minute – depinde de puterea cuptorului vostru).

Sper ca o sa va placa reteta, cel putin la fel de mult cat ne place si noua.

 

La capitolul retete deserturi grecesti nu am pregatit inca retete video, dar va las o idee buna pentru cina:

Iata cat de bine arata placinta facuta de Innca Ciubarca! Multumesc pentru poza!

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *