fbpx

RETETE RECENTE

CHRUSCIKI (FAWORKI) – RETETA POLONEZA PENTRU MINCIUNELE

July 31, 2015 | CATEGORIA

minciunele-retete-poloneze-b

Noi le intalnim frecvent sub denumirea de minciunele sau scovergi, insa polonezii le numesc chruściki sau faworki, cu o reteta putin modificata, putin mai pufoase. Intre mama mea si bunica din partea tatalui era relatia nora – soacra fix aceea de care se tot povesteste, dar cand venea vorba de mancare se detensiona atmosfera si daca se pregatea “chruściki” stateau chiar si isi povesteau cate in luna si in stele, de parca erau prietene de o viata. 🙂 )) Diferenta de generatii si cultura se oprea.

Desi zilele toride m-au tinut departe de aragaz sau cuptor, trebuia sa pregatesc ceva bun pentru copilul meu, care se intorcea din tabara. Ii plac foarte mult, pentru el sunt cina perfecta alaturi de o cana cu lapte. In plus, reteta aceasta se potriveste perfect proiectului The food Connection, o calatorie culinara in jurul lumii initiat de Oana ( Savori urbane) . Luna aceasta chiar ea este gazda, retetele poloneze vor fi vedete, asa ca aici veti putea vedea in data de 15 august tot ce au pregatit toti cei 24 de bloggeri implicati.

INGREDIENTE:

550 g faina

1 praf sare

30 g drojdie proaspata

250 ml lapte

2 linguri zahar

2 oua

80 g unt topit

ulei pentru prajit

PREPARARE:

Punem faina intr-un vas cu un praf de sare. Dizolvam drojdia cu laptele caldut, o amestecam cu 1 lingura zahar si putina faina si o lasam sa dospeasca 10 minute, apoi o punem peste faina si amestecam. Batem galbenusrile cu o lingura de zahar, apoi topim untul si il racim.

minciunele-reteta-poloneza-2minciunele-reteta-poloneza-1

Punem ouale si untul peste faina, apoi framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Il lasam in loc cald sa creasca, pana isi dubleaza volumul.

minciunele-reteta-poloneze-3minciunele-reteta-poloneza-4

Intindem aluatul pe blatul de lucru, il taiem in dreptunghiuri, avand grija sa taiem fiecare bucata in mijloc astfel incat sa nu ajungem la capete. Prin aceasta taietura rasucim chruściki luand fiecare capat in parte si introducandul prin gaura astfel incat sa obtinem ceva ce seamana la final cu un nod. Le prajim in ulei incins pana se rumensc usor pe ambele parti, apoi le scoatem pe un prosop de hartie sa fie absorbit surplusul de ulei.

minciunele-reteta-poloneze-5minciunele-reteta-poloneze-6

Tapetam cu zahar pudra cand s-au racit, apoi putem manca.

minciunele-retete-poloneze-a

Pofta buna!

Comentarii

  • Simona

    Faworki sunt un pic mai “uscate”.Se fac în Polonia multe în carnaval,perioada care precede postul Pastelui.Ultima joi înainte de Post este Joia Grasa -Tlusty Czwartek. Atunci este tradiția sa se mănânce faworki și paczki,adică gogoși….fără număr

    • bunica mea locuia in Galati. Locuia de prea mult timp aici ca sa mai tina cont de traditii. Ni le facea de cate ori mergeam la ea.

  • TINCUȚA

    La mine în familie (în Bărăgan) se fac cu bicarbonat (amoniac), cu lapte dulce sau acru (iaurt) și ies mai uscate (cred că li se mai spune și uscățele). La noi li se spune, fundițe. Oricum, delicioase!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *