fbpx

RETETE RECENTE

GOGOSI RASUCITE PUFOASE

April 25, 2018 | CATEGORIA

Gogosi rasucite foarte pufoase, intalnite si sub denumirea de gogosi impletite sau gogosi spiralate, sunt moi, simple, pufoase si atat de delicioase ca nu poti sa te opresti la una singura. Eu am mancat imediat vreo trei bucati. Pentru prima am avut scuza faptul ca trebuie sa vad daca sunt bine prajite si pufoase. Nu ma mai uit la cantar cand mi-e pofta de gogosi. Mai sunt si astfel de zile. O singura viata avem, nu-i asa? Sa ne bucuram de ce e bun si frumos.

Pe Diva In Bucatarie gasiti mai multe retete de gogosi. De fiecare cand fac gogosi, oricare ar fi acestea, mi se pare ca acelea sunt cele mai bune. Adevarul este ca mie imi plac gogosile. Mama glumeste pe seama mea spunandu-mi sa am grija sa nu devin si eu la fel de pufoasa ca o gogoasa. Norocul meu ca le mananc doar de 2-3 ori pe an. Poate din acest motiv poftesc atat de tare la ele.

Gogosi cred ca poti manca in orice tara din lumea aceasta. Fie ca sunt rotunde, ovale, impletite, cu gauri sau fara, cu glazura sau doar pudrate cu zahar, gogosile fac parte din categoria deserturile pe care le indragesti din prima. Cand eram mica si mergeam in vacante la matusa mea ne facea gosi la lingura. Impreuna cu fratele meu incercam sa ne imaginam ca fiecare gogoasa poate fi un animalut, dar cand nu gaseam astfel de asemanari, gogosile erau doar “nori”. Un castron mare de gogosi era pretextul cu care reusea sa aduca in casa si sa ne tina langa ea la povesti.

Chiar si in vremurile in care uleiul si zaharul erau date in ratie, cred ca toata lumea se descurca prajind gogosi chiar si in untura, iar zaharul pudra era obtinut in rasnita folosita in general pentru cafea. Noi am fost mai norocosi. Mama facea rost de tot de ce ne doream cu ajutorul “relatiilor” si prietenilor.

Revenind la reteta de gogosi rasucite sunt perfecte imediat cum le-am scos de la prajit, dar pot fi pastrate si intr-o cutie care se inchide ermetic. Le putem reincalzi la cuptorul cu microunde, vor fi bune chiar si a doua zi.

Trebuie sa tineti cont de catve sfaturi utile cand va apucati de pregatit gogosi rasucite:

  • 1. gogosile prajite la foc mic absorb ulei, asa ca focul mediu este cel mai bun
  • 2. nu puneti multe gosgosi rasucite la prajit. Vor creste in volum si nu se vor praji bine.
  • 3. dupa modelare acestea mai au nevoie de timp de dospire, asa ca le acoperiti cu un propsop si le mai lasati 15-30 minute sa creasca.

Eu am facut 20 de gogosi rasucite. 10 mari si 10 bucati mai mici. Toate ai iesit la fel de pufoase. Daca veti pregati reteta mea si o sa va placa sper ca imi veti trimite o poza. Iar daca distribuiti reteta aveti multumirile mele anticipate.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru gogosi rasucite foarte pufoase si gustoase:

INGREDIENTE:

600 g faina

30 g drojdie proaspata

100 g zahar

2 oua + 1 galbenus

250 ml lapte caldut

1 varf cutit sare

1 lingurita extract de vanilie

1 lingurita coaja rasa de lamaie

70 ml ulei

1 l ulei pentru prajire

zahar pudra pentru tapetare

PREPARARE:

Cernem faina intr-un bol. Lichefiem drojdia separat, intr-un bol mic, cu putin zahar (le frecam impreuna intre degete), adaugam 50 ml lapte usor caldut si o lasam sa creasca pana da afara din bol, apoi o turnam peste faina. Daca folosim drojdie uscata o punem direct in faina. Adaugam restul de zahar, ouale si galbenusul, laptele caldut, un varf cutit de sare si incepem sa framantam aluatul.

 

Adaugam apoi aromele (coaja rasa de lamaie si extractul de vanilie) si uleiul si continuam sa framantam pana nu se mai lipeste de maini.

 

Acoperim aluatul cu un prosop si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul, apoi il impartim in doua bucati. Intindem fiecare bucata intr-un dreptunghi (18-20*30 cm) si taiem cate 10 fasii. Fiecare fasie o vom rula usor intre palme, incercand sa nu subtiem ruloul obtinut, ci doar sa ii dam forma rotunda, apoi il impletim in doua (pornind din mijlocul fasiei sau daca pare mai usor putem alege sa unim capetele snurului si sa rasucim apoi de 2- 3 ori). Putem obtine aceste rulouri si cantarind si impartind apoi aluatul in 20 bucati ce vor fi rasucite intre palme pana obtinem un snur lung de 30 cm. Lasam gogosile sa mai creasca minim 15 minute, apoi le prajim in uleiul bine incins (ii facem proba cu o bucatica de aluat: daca se ridica imediat la suprafata si uleiul sfaraie in jurul ei este momentul in care putem incepe). Prajim gogosile rasucite la foc mediu, in jur de 3 minute pe fiecare parte sau cat este nevoie – in functie de grosimea acestora. Daca uleiul se incinge prea tare puteti arde gogosile. Puteti lasa uleiul la foc mic pana puneti un alt rand de gogosi la prajit, apoi cresteti focul la mediu.

In functie de marimea tuciului / tigaii prajim gogosile astfel incat sa acestea sa aiba loc sa mai creasca si noi sa avem cum sa le rotim pentru a fi prajite uniform.

 

Le scoatem cu o lingura cu gauri si le punem pe o farfurie acoperita cu prosop de hartie ce va absorbi surplusul de ulei. Le pudram cu zahar cand se racesc putin sau in momentul in care le mancam.

Spor la pregatit gogosi rasucite!

 

Multumesc Sofi Cristina pentru poza! Acum ca le-am vazut pe ale tale as mai face o tura de gogosi. 🙂

Elena Cristina Ursache

Multumesc, Mariana Bloja pentru poza si impresii! <3

Iata cat de pufoase i-au iesit Anei Maria Valeanu

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *