RETETE RECENTE

PANDISPAN ZEBRA CU CAPSUNI

April 27, 2018 | CATEGORIA

Pandispan zebra cu capsuni este deliciul perfect de savurat cand avem pofta de ceva bun, foarte gustos, aromat si frumos prezentat. Un pandispan zebra se obtine alternand lingura dupa lingura blaturi de doua culori. Pentru ca se apropie sezonul capsunilor am preferat sa realizez culoarea rosie din aceste fructe. Este adevarat, am pus si 5 picaturi de colorant alimentar, dar ar fi aratat la fel de frumos si fara acesta.

Nu este o reteta scumpa, este foarte usor de pregatit, iar design-ul obtinut este nu doar frumos, dar partea rosie are fustul unei creme. Imi place ce am obtinut si sper sa va conving sa incercati si voi aceasta reteta.

Putem sa folosim acest pandispan frumos ca blat pentru tort. Ar merge foarte bine un mousse de capsune sau o crema diplomat. Probabil chiar asta voi pregati pentru week-end. Putem sa decoram acest pandispan ,cand se raceste, cu o glazura obtinuta din sosul de fructe nefolosit pentru culoare si gelatina. Reteta am pregatit-o pentru prima oara, a fost un experiment reusit. Putem sa lasam pandispanul zebra cu capsuni simplu, dar poate fi transformat in tort doar cu un topping de frisca si fructe. In aceasta situatie veti avea nevoie de un sirop, asa ca va recomand unul din cele mai bune siropuri pregatite de mine: sirop condimentat pentru prajituri. Pe acesta l-am creat imediat dupa ce am luat examenul de cofetar-patiser, caci in perioada aceea eram plina de idei si vroiam sa experimentez propriile retete. Nu am folosit niciodata diploma (desi plecasem cu gandul de a-mi deschide propria cofetarie), iar in practica nu am invatat nimic din ce mi-as fi dorit, desi am mers intr-o adevarata “fabrica” de cofetarie. Partea buna a fost ca am cunoscut oameni frumosi si calzi ce mi-au ramas la suflet.

Pandispanul zebra cu capsuni se face usor, trebuie doar sa respectam indicatiile trecute in metoda de preparare. Partea buna este ca se gasesc capsuni in supermarketuri aproape tot anul. Si, putem folosi si capsune congelate, dar marim cantitatea de amidon, astfel incat la final sa obtinem o crema rosie de consistenta unei budinci.

Daca reteta mea o sa va sa il pregatiti sper ca imi veti trimite si mie o poza. As fi incantata sa o public. Iar daca veti distribui reteta veti avea multumirile mele anticipate.

INGREDIENTE:

(pentru o forma cu diametrul de 26 cm)

6 oua – separam albusurile de galbenusuri

1 varf cutit de sare

300 g zahar

150 ml ulei

300 g faina

5 g praf de copt – optional

1/2 lingurita esenta de vanilie

1 lingurita coaja rasa de lamaie

Pentru colorare blat:

350 g capsuni

100 g zahar

6 g pudra de cacao neagra

10 g amidon

4-5 picaturi colorant rosu

PREPARARE:

Pregatim aluatul asa cum ne-am obisnuit: mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare alba, cu volum dublu fata de momentul in care am inceput. Adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma foarte tare, ca pentru bezele, apoi incorporam galbenusurile unul cate unul, amestecand usor, de jos in sus.

 

Turnam usor uleiul, amestecand de jos in sus, apoi incorporam faina. Pentru cei care nu au obisnuinta de a pregati pandispan sau chec fara praf de copt il pot adauga in acest moment. Daca avem grija sa obtinem spuma de albusuri tare si adaugam restul ingredientelor corect nu avem nevoie de praf de copt.

 

Vom da aroma blatului cu coaja rasa de lamaie si extract de vanilie (esenta de vanilie). Amestecam pana se omogenizeaza compozitia. Lasam aluatul sa se odihneasca si pregatim capsunile: le scoatem coditele, le spalam, apoi punem zahar peste ele si le pasam cu un mixer vertical sau un robot de bucatarie.

 

Le punem la fiert timp de 5 minute, la foc mic. Incorporam amidonul si pudra de cacao si mai fierbem inca 1-2 minute, pana obtinem o consistenta mai groasa.

 

Dam capsunile prin sita fina, incercand sa frecam cu o lingura pulpa de fructe. In sita trebuie sa ramana semintele. Cantarim sosul de capsune si punem la racit 120 g. Amestecam sosul racit cu 200 g din aluatul pregatit mai sus. daca nu se pare ca nu este suficient de colorat adaugam 4-5 picaturi de colorant alimentar. Eu am pus 5 picaturi si mi se pare ca s-a colorat prea tare. Dorinta mea era sa fie o nuanta de roz mai inchisa, nu pala, dar nici prea rosu. Partea buna este ca se vad frumos dungile pandispanului marmorat.

 

Punem 2 linguri din blatul alb in centrul unei tavi tapetata pe fund cu hartie de copt si pe margini cu ulei si faina. In mijlocul aluatului alb punem 2 linguri de aluat colorat. Continuam apoi cu cate o lingura sau doua din fiecare aluat, alterandu-le pana le terminam. Blat alb avem ceva mai mult, asa ca, din cand in cand, vom pune linguri mai varfuite din acesta.

 

Coacem pandispanul zebra cu capsuni in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45-55 minute (in functie de puterea cuptorului). Vom sti ca este gata cand trece testul cu scobitoarea.

Il scoatem din forma pe un gratar, il lasam sa se raceasca, apoi sa il feliem.

Sper ca il veti incerca si imi veti trimite poze. Astept cu nerabdare impresiile voastre.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *