Babka – prajitura traditionala poloneza pentru Paste

24 iulie 2015Diva in Bucatarie

Babka – prajitura traditionala poloneza pentru paste. In mod obisnuit acesta nu are umplutura, importanta este glazura ce va fi decorata festiv, special pentru sarbatoare.

Babka este un desert traditional polonez, servit la sarbatorile Pascale, dar si la alte sarbatori precum Craciunul sau de Rusalii. „Babka”insemana „bunica”, iar forma te duce cu gandul la fustele lungi, largi, ce se rotesc.

In mod obisnuit acesta nu are umplutura, importanta este glazura ce va fi decorata festiv, special pentru sarbatoare.

Partea buna pentru cei care nu au rabdare sa framante un aluat este ca acesta nu necesita decat o framantare simpla, usoara.

Ingrediente Babka:

Pentru dospire:

120 g faina

250 ml lapte

40 g drojdie proaspata

1 lingurita zahar

Pentru blat:

4 galbenusuri

2 albusuri

100 g zahar

1 praf de sare

80 g unt topit si racit

10 ml apa fiarta cu 1 g sofran – racita

1 lingurita rom

1/2 lingurita coaja rasa portocale sau pudra din coaja de portocale

1/2 lingurita coaja rasa lamiae sau pudra din coaja de lamaie

1 praf condimente pentru prajituri (scortisoara, nucsoara)

375-380 g faina

30 g coaja de portocale confiata

Pentru glazura:

250 g zahar pudra

40 ml suc portocale

1 lingura rom

ornamente colorate

Mod de preparare Babka:

Incepem sa pregatim „babka” incalzind laptele, apoi il amestecam cu zahar, dreojdie si o lingura faina, amestecam pana se dizolva drojdia si adaugam restul de faina. Amestecam pana se omogenizeaza compozitia si lasam sa dospeasca 15 minute, timp in care incepem sa pregatim aluatul. Mixam galbenusurile cu zaharul, apoi adaugam albusurile lasand mixerul sa isi faca treaba.

babka-desert-polonez-craciun-paste-1babka-desert-polonez-craciun-paste-2

Punem peste oua apa cu sofran (strecuram si aruncam sofranul), romul, untul topit si racit si un praf condimente pentru prajituri. Adaugam faina si lasam mixerul pe viteza cea mai mica.

babka-desert-polonez-craciun-paste-3babka-desert-polonez-craciun-paste-4

Incorporam compozitia cu drojdie, amestecam usor cu mana, apoi adaugam portocala confiata. Framantam putin aluatul si il lasam in loc cald sa creasca. Va ramane un aluat putin lipicios.

babka-desert-polonez-craciun-paste-5babka-desert-polonez-craciun-paste-6

Tapetam forma cu ulei si faina, punem aluatul si il mai lasam in forma sa creasca .

babka-desert-polonez-craciun-paste-7babka-desert-polonez-craciun-paste-8

Coacem „babka” in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30-35 minute, pana trece testul cu scobitoarea (cu un bat de frigaruie in cazul de fata, sa ajunga cat mai jos 🙂 )

Scoatem din forma si lasam sa se raceasca pe un gratar. Pregatim glazura amestecand zaharul pudra cu sucul de portocale si rom, ungem babka si decoram cu ornamente colorate sau coaja confiata de portocale.

babka-desert-polonez-craciun-paste-9

Desi caldurile sunt mari si nu se apropie nicio sarbatoare am pregatit aceasta reteta special pentru proiectul The food Connection, o calatorie culinara in jurul lumii initiat de Oana ( Savori urbane) .

Luna aceasta chiar ea este gazda, retetele poloneze vor fi vedete, asa ca aici veti putea vedea in data de 15 august tot ce au pregatit toti cei 24 de bloggeri implicati .

Pofta buna!

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel pentru a fi notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. La mine in familie cand servim babka este obligatoriu sa ai langa tine o cana de ceai negru (fara zahar) pentru a nu te sufoca cu ea 🙂
    In zilele de azi inca mai este pregatita pentru Paste, in anii 90 era foarte populara, o puteai intalni la fiecare petrecere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *