RETETE RECENTE

COZONAC PUFOS CU ALUAT OPARIT

aprilie 14, 2022 | CATEGORIA

cozonac cu aluat oparit divainbucatarie V

Cozonacul cu aluat oparit este moale si pufos, gustos si aromat. Are umplutura bogata si savuroasa cu nuca si rahat.

Este una din cele mai bune retete de aluat, caci iese pufos, se rupe in fasii si ramane proaspat mult timp.

Toti cei care au mancat acest cozonac au fost incantati de gustul, aroma si textura lui, dar si de umplutura acestuia.

Noua ne plac cozonacii cu multa umplutura, caci altfel ar fi doar paine dulce. Cred ca din acest motiv pregatesc foarte rar panettone.

Apropierea sarbatorilor ma face sa pregatesc special pentru blog si canalul de Youtube retete noi de cozonaci, asa ca acum o sa va arat cum pregatesc cozonacul cu aluat oparit.

Este o reteta inspirata din cartea de bucate scrisa de Silvia Jurcovan.

Imi place sa lucrez aluatul cu mana si sa ma joc cu basicile de aer ce se formeaza chiar inainte de dospire.

Daca vreti sa va usurati treaba puteti lasa un robot de bucatarie sau o masian de paine sa framante aluatul.

Dar, acest aluat lucrat cu robotul ramane foarte lipicios. Puteti sa il lucrati in primele minute cu acesta, intai la viteza mica mica, apoi 2 minute la viteza maxima.

Il scoateti din vasul robotului dupa maxim 10 minute si  incepeti sa il framantati la mana,  apoi il impaturiti si il trantiti de masa unsa cu ulei de minim 10 ori.

Rezultatul va fi perfect! Vei obtine un aluat plin de basici, aerat si pufos.

Mai multe retete de cozonaci gasesti daca apesi pe acest link.

 

cozonac cu aluat oparit divainbucatarie o

 

Pentru ca sa va iasa un cozonac foarte bun trebuie sa tineti cont de cateva aspecte.

  • 1. In camera in care pregatesti aluatul sa fie cald.
  • 2. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
  • 3. Foloseste faina de calitate superioara, cu procent mare de proteina. Eu folosesc faina Baneasa 000, caci imi ies perfect cozonacii de fiecare data.
  • 4. Cerne faina de 2 ori ca sa fie mai afanata.
  • 5. Laptele pus peste drojdie trebuie sa fie caldut.
  • 6. Respectati cantitatile indicate si nu adaugati faina, chiar daca aluatul este lipicios. Framantati mai mult sau ungeti mainile cu ulei.
  • 7. NU rupeti cozonacii proaspat scosi din cuptor! Se incruzesc!

 

cozonac cu aluat oparit divainbucatarie VB

 

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de cozonac pufos cu aluat oparit si multa umplutura cu nuca si rahat:

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

1 kg faina superioara Baneasa tip 000

8 galbenusuri

30 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata

300 g zahar

10 g zahar vanilat Bourbon

10 ml extract de vanilie

1 lingura coaja rasa lamaie netratata

1 lingura coaja rasa portocala netratata

500 ml lapte caldut

150 g unt – 82% grasime

70 ml ulei

3 g sare

Pentru umplutura:

600 g nuca macinata

40 g pudra de cacao

250 g zahar pudra

100 ml lapte fierbinte

30 ml rom

4 albusuri

400 g rahat

 

Pentru decor si finisare:

1 galbenus

1 lingura lapte

ulei pentru uns masa de lucru

 

PREPARARE:

Pentru inceput las modul de preparare in format video. Te invit sa te abonezi la canalul meu de YouTube.

Iata si explicatiile scrise, pas cu pas, cu poze:

Am pus 4 linguri de faina intr-un bol. Eu am ales faina Baneasa tip 000 pentru ca este o faina de calitate superioara.

Am turnat 150 ml de lapte fierbinte si am amestecat rapid pana s-au desfacut toate cocoloasele.

cozonac pufos cu aluat oparit umplut cu nuca si rahat 1

Am lasat compozitia sa se raceasca complet, apoi am adaugat drojdia si 2 linguri de zahar.

cozonac pufos cu aluat oparit umplut cu nuca si rahat 2

Am adaugat 100 ml lapte caldut si am amestecat pana s-a lichefiat drojdia si s-a amestecat cu aluatul oparit.

Am lasat castronul in loc caldut in jur de 20 minute sau pana si-a dublat volumul.

In acest timp am dizolvat zaharul in restul de lapte caldut. Am presarat sare si ulei peste galbenusuri si le-am amestecat.

Am pus restul de faina intr-un bol foarte mare. Am adaugat faina cu aluatul oparit, restul de lapte, galbenusurile, coaja rasa de portocoale si cea de lamaie, pasta de vanilie si am inceput sa framant.

cozonac pufos cu aluat oparit umplut cu nuca si rahat 3

Am incorporat untul topit si racit in trei transe, framantand bine dupa fiecare transa.

cozonac pufos cu aluat oparit umplut cu nuca si rahat 4

Puteti folosi un robot sa framntati, dar mie imi place mult mai mult sa lucrez cu mana aluatul, sa il intind si sa il trantesc de masa de cateva ori pentru a ajuta reteaua de gluten sa se dezvolte mai bine.

Dupa 15 minute de framantare manuala aluatul ramane moale, dar nu se lipeste de maini.  L-am lasat acoperit timp de 60 minute sau pana si-a dublat volumul.

cozonac pufos cu aluat oparit umplut cu nuca si rahat 5

In acest timp am pregatit umplutura. Peste nuca macinata, o parte foarte marunt, o parte mai mare, am turnat laptele fierbinte.

Am adaugat zaharul pudra si am amestecat.

cozonac pufos cu aluat oparit umplut cu nuca si rahat 6

Am turnat romul si am pus pudra de cacao. Am incorporat albusurile si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.

cozonac pufos cu aluat oparit umplut cu nuca si rahat 7

Am taiat rahatul in cuburi mici.

Intre timp aluatul a crescut foarte mult.

cozonac pufos cu aluat oparit umplut cu nuca si rahat 8

L-am impartit in 4 bucati de aceeasi cantitate. Se vad basici de aer in aluat, asa ca va fi pufos.

cozonac pufos cu aluat oparit umplut cu nuca si rahat 9

Am intins cele patru bucati de aluat, pe masa unsa cu ulei, in 4 dreptunghiuri usor mai  lungi decat tava si o latime dubla decat a tavii.

Le-am uns in mod egal cu crema de nuca si am presarat rahat, dar am avut grija sa las marginile libere.

cozonac pufos cu aluat oparit umplut cu nuca si rahat 10

Am rulat fara sa strang foarte tare. Cand am avut toate cele 4 rulouri gata am impletit cate doua si le-am pus in tavile tapetate cu hartie de copt.

Am acoperit cozonacii cu o folie alimentara si i-am lasat sa dospeasca inca 30 minute. Inainte sa ii pun in cuptor i-am uns cu un galbenus batut cu lapte.

cozonac pufos cu aluat oparit umplut cu nuca si rahat 11

Timpul de coacere poate fi intre 45 si 60 de minute, in functie de tipul cuptorului. Pot fi si 70 de minute, dar faceti proba cu un bat de frigaruie ce trebuie sa iasa fara urme de aluat.

Daca cuptorul coace prea tare trebuie sa acoperiti cozonacii cand se rumenesc.

Cand au fost gata i-am lasat sa se raceasca complet pe gratar.

Cozonacul cu aluat oparit este foarte pufos si moale si are umplutura generoasa.

Este foarte gustos, asa ca sper ca il veti incerca si voi.

Toti cei care au mancat acest cozonac au fost incantati de gustul, aroma si textura lui, dar si umplutura a fost minunata.

cozonac cu aluat oparit divainbucatarie a

 

Din albusurile ramase de la aluat si cel de la uns cozonacul voi pregati o delicioasa Pavlova cu capsuni. Fie mai pun un albus, fie o adaptez la cantitatea pe care o am.  Reteta o poti citi daca apesi aici.

Mai multe retete de deserturi cu albusuri gasesti aici.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *