Panettone de casa
Panettone de casa
Panettone de casa, reteta delicioasa, speciala pentru sarbatori.
Reteta de panettone de casa pare complicata, cu etape care se intind pe parcursul a trei zile.
Dar aparentele inseala.
Nu se face greu daca urmaresti pasii retetei.
Chair daca reteta de panettone de casa ne rapeste mult timp, merita cu prisosinta asteptarea.
Este bun, pufos, aromat si se potriveste perfect pentru masa de Craciun.
Il vom pregati cu 3 zile inainte de sarbatori, astfel incat sa avem timp si pentru alte retete speciale. Inspiratie din retetele italiene, aceasta reteta va aduce un plus de savoare sarbatorilor noastre. Ma gandesc ca nu se supara nici Mos Nicolae daca il asteptam cu o felie de panettone si un pahar cu lapte.
Aluatul din prima zi:
30 g drojdie de bere proaspata
150 g zahar
1 lingurita extract de vanilie
6 galbenusuri de la oua mari (L)
1 albus
150 g apa calduta
120 g unt moale
500 g faina
Aluatul de a doua zi (la 12 ore dupa pregatirea primului aluat):
Aluatul din prima zi
120 g zahar
2 linguri miere de albine
50 g apa calda
6 galbenusuri mari
1 lingurita sare
120 g unt moale
120 g stafide inmuiate in rom sau cognac
1 lingurita coaja portocala confiata taiata cubulete foarte mici
coaja rasa de la 1 portocala bio
300 g faina
Mod de preparare panettone de casa:
Dizolvam drojdia in apa calduta cu o lingura zahar si una de faina.
O lasam sa dospeasca in jur de 10 minute, apoi o punem peste faina.
Adaugam trei galbenuri si amestecam aluatul. Restul de galbenusuri le mixam cu albusul si zaharul pana devin cremoase si isi dubleaza volumul, apoi le incorporam in aluat.
Adaugam untul si framantam bine pana obtinem un aluat neted, elastic, care nu se va lipi de maini.
Daca nu nu descurcam cu framantatul putem sa folosim o masina de paine pentru aceasta operatiune. Mutam aluatul intr-un vas mai mare, il acoperim cu o folie alimentara pentru a impiedica formarea unei cruste, apoi cu un prosop umezit.
Lasam vasul in loc ferit de curent, la caldura pentru 12 ore.
Dupa acest interval de timp mutam aluatul in masina de paine impreuna cu restul ingredientelor (incepand cu cele lichide si terminam cu faina- exceptie fac stafidele si coaja de portocale confiata) si o lasam sa framante, astfel incat la final sa avem iar un aluat elastic.
In acest moment adaugam stafidele scurse, coaja confiata si mai framantam putin aluatul.
Il lasam la loc cald inca o ora. Impartim aluatul in doua, il punem in forme rotunde tapetate cu hartie de copt si il lasam inca 30-60 minute sa creasca.
Coacem cozonacii in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 45-50 minute (in functie de puterea cuptorului), avand grija sa ii acoperim dupa primele 20 minute pentru a nu se inchide prea tare la culoare. Pentru racire ii scoatem din forma si ii lasam sa se raceasca pe un gratar.
Ar fi bine sa se odihneasca 24-36 ore inainte de a fi serviti, dar trebuie sa avem grija sa ii punem intr-o cutie (dupa ce se vor raci) ce pastreaza continutul etans.
Spor la pregatit panettone!
Va invit sa va abonati la canalul meu de youtube
Ce-mi plaaaace! <3 Mi-am luat si eu forma si am in plan sa coc si eu asa bunatate ! Mai ales ca acum am si reteta perfecta! 🙂