fbpx

RETETE RECENTE

PAVLOVA CU CAPSUNI

May 20, 2011 | CATEGORIA

Pavlova cu capsuni este reteta celui mai bun tort de bezea cu capsuni. Este cel mai usor desert si cred ca pot sa va ofer una din cele mai bune retete de Pavlova.

Aceasta este mai mult decat un simplu tort insotit de fructe si o crema acrisoara sau frisca, este un desert fantastic pe care il puteti pune pe lista meniurilor speciale de sarbatori, pentru diverse evenimente din viata voastra sau pur si simplu cea mai buna metoda de a recicla albusurile ramase dupa sarbatori.

Am folosit termenul de capsune pana acum pentru ca acesta era cel corect pana in 2005, cand in DOOM a fost acceptat capsuni  ca plural al singularului capsuna.  In acest moment sunt accepate ambele forme ca fiind corecte: capsuni si capsune.

Coaja crocanta, dar cu miez moale, obtinuta pentru acest desert delicat a fost pregatit special pentru balerina Ana Pavlova, iar beazeaua si forma ei imita fusta tutu a balerinei.

Desertul este revendicat atat de Australia, cat si de Noua Zeelanda. A fost pregatit in urma turneului balerinei in aceste tari undeva prin 1920, iar un chef a pregatit in semn de omagiu acest desert.

Prima reteta publicata sub numele de Pavlova a aparut in Australia in 1926, dar era o reteta de jeleuri in straturi, si nu o bezea, in timp ce in Noua Zeelanda se pare ca prima reteta cu bezea a fost publicata in 1929.

Pana la urma, pentru noi, nu conteaza a cui este reteta. Un lucru este insa clar: reteta originala are un strat de bezea acoperit de frisca, capsuni si kiwi.

De la prima reteta de bezea cu frisca, decorata cu capsuni si kiwi pana in zilele noastre, aceasta a fost transformata si adaptata, adaugand cafea, ciocolata, alune.

Eu va las aici varianta mea preferata, reeditata – dupa ce prima oara a fost publicata in varianta cu frisca.

Chiar daca nu sunteti fan bezele, Pavlova trebuie sa o incercati macar o data in viata. Fructele acrisoare compenseaza dulceata bezelei, asa ca asocierea lor in acest desert este absolut necesara.

Fiecare muscatura de bezea cu crema de lamaie si fructe se topeste in gura.

Pavlova cu capsuni este un desert ca  o poveste de dragoste. Nu il poti uita niciodata.

Puteti pune doar capsuni sau zmera, dar ar fi fantastic si cu o combinatie din toate fructele de padure. Iarna ar merge asocoata cu kiwi si portocale – felii fara pielita.

Mult timp am folosit frisca dar la un moment dat am inlocuit-o cu lemon curd si de atunci nu mai pot concepe acest desert decat in aceasta combinatie: pavlova cu capsune si lemon curd. 

Secretul acestui desert spectaculos consta in bezea. Albusurile trebuie sa fie mixate pana se obtine o spuma foarte tare,Pavlova pana a doua zi dimineata. Stiu sigur ca in acest moment coaja exterioara este uscata si poate fi transformata in tort.

Daca obtineti prea multe crapaturi in bezeaua finala inseamana ca temepratura cuptorului vostru este prea mare. Nu toate cuptoarele au aceeasi putere, deci pot exista diferente si stiti ce aveti de facut data viitoare. Aceeasi explicatie poate fi si pentru o culoare usor maronie.

Daca bezeaua scade brusc si nu ramane tare este semn ca ati deschis usa cuptorului in timpul coacerii. Daca obtineti lichid sub baza tortului este posibil ca albusurile de oua sa fie prea vechi sau ati folosit un zahar de calitate proasta. Este posibil ca interiorul sa fie insa bun, cremos, chiar daca aveti lichid sub bezea.

Partea buna este Pavlova cu capsuni poate fi pregatita in avans. Pregatiti bezeaua cu 2-3 zile in avans si o pastrati acoperita etans. Crema si fructele se pun  doar inainte sa fie servita. Din cauza umiditatii bezeaua isi pierde textura si devine umeda, asa ca poate fi mancata in acea zi, cel mult a doua zi daca ramane ceva.

Daca nu iti iese din prima desertul pe care ti-l doresti, nu abandona ideea! Stiu sigur ca exista cofetari/patiseri sau bucatari care nu au reusit din prima. Dar daca voua o sa va iasa trebuie sa va mandriti si sa impartasiti si altora aceasta reteta. Imi puteti trimite o poza sa arat tuturor pavlova facuta de voi.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru Pavlova cu capsuni. 

INGREDIENTE:

6 albusuri

320 g zahar

4 lingurite amidon

1 lingurita otet

1/2 lingurita extract de vanilie/ pasta de vanilie

Pentru topping:

Lemon curd

100 g mascarpone

capsuni /zmeura

frunze de menta

PREPARARE:

Pentru a face Pavlova cake trebuie sa ai putina rabdare, in rest totul se face usor.

Pentru inceput am mixat albusurile cu un praf de sare. Cand acestea au devenit o spuma alba care si-a dublat volumul am adaugat zaharul tos treptat – in 4 transe, la distante de cateva minute.

Am mixat albusurile pana cand au devenit spuma foarte tare si am facut proba acestei spume. Am luat putina intre doua degete, le-am frecat. Nu am simtit zaharul, asa ca operatiunea mixare a fost incheiata.

Am adaugat amidonul, am mai mixat cateva secunde, apoi am adaugat otetul si extractul de vanilie si am lasat inca 10 secunde mixerul sa se invarta. Am preincalzit cuptorul la 150°C.

Am desenat pe o hartie de copt un cerc cu diametrul de 24 cm. Am pus hartia in tava de copt si am aranjat spuma de albusuri tare in interiorul acesteia.

Cu ajutorul unei linguri am ridicat baza si am realizat forma care aduce cu fusta balerinei. Am lasat intentionat urme, ca si cand ar fi falduri ale fustei. Puteti face asta si cu un cutit sau o paleta.

Am pus tava in cuptor si am lasat sa se coaca la 150°C timp de 10 minute, apoi am redus temperatura la 110°C si am lasat Pavlova sa se coaca o ora.

Doar dupa acest interval de timp puteti deschide usa cuptorului si verificati daca coaja este crocanta ciocanind usor cu un deget.

Am lasat sa se raceasca la inceput cu usa inchisa ( 15 minute), apoi am deschis usa si am pus manerul unei linguri de lemn ca sa se mentina intredeschisa usor.

Bezeaua mea a aratat perfect! A avut o singura crapatura superficiala in partea de sus.

Las bezeaua sa se raceasca peste noapte, apoi o decorez cu lemon curd (pe care il mixez uneori cu 100 g mascarpone) si capsuni. Reteta de lemon curd o gasiti daca apasati aici.

Din pacate acest desert nu rezista niciodata sa fie pozat. Sper ca data viitoare sa reusesc sa pun si o poza cu interiorul, care arata senzational!

Va urez spor la prajiturit si va astept impresiile.

 

Multumesc pentru poza Anca Valceanu!

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *