Pavlova cu crema de vanilie si fructe de padure
Pavlova cu crema de vanilie

Pavlova cu crema de vanilie si fructe de padure
Pavlova cu crema de vanilie si fructe de padure este un desert rafinat, foarte gustos si extrem de atragator.
Pavlova este o bezea uriasa personalizata cu crema si fructe, crocanta la exterior si moale la interior.
Desertul revendicat atat de Australia, cat si de Noua Zeelanda, a fost pregatit in urma turneului balerinei Anna Pavlova (prima-balerina a baletului imprial rus) in aceste tari undeva prin 1920.
Celebra balerina a fost onorata de cofetarii si patiserii acestor tari cu un desert ce a fost inspirat de tutu-ul purtat de aceasta pe scena, dar si de gratia miscarilor ei pe scena.
Indiferent de cine a inventat pana la urma reteta, nu putem decat sa ne bucuram de gustul acestui desert pe cat de simplu, pe atat de spectaculos.
Pentru reteta avlova cu crema de vanilie si fructe de padure se folosesc putine ingrediente: albusuri, zahar, amidon si otet, iar pentru aroma vanilie.
Dar aveti nevoie de un robot puternic ce va mixa rapid la viteza mare.
Despre robotul folosit
Ajutorul meu pentru aceasta reteta a fost robotul Kenwood Kmix Editions.
Cred ca toata lumea gateste cu chef cand are un robot atat de bun, Kenwood fiind marca numarul 1 in Europa pentru robotii de bucatarie, conform sursei: Institut independent de cercetare – anul 2020 – date privind valoarea vanzarilor.
Robotul Kenwood Kmix Editions are putere mare ce garanteaza prepararea rapida. Este stabil, cu cu vas mare si accesorii de patiserie din otel inoxidabil. Sunt convinsa ca o sa va indragostiti de el de la prima vedere, dar si pentru faptul ca va ajuta sa pregatiti foarte usor o multime de retete.
Sfaturi coacere si racire
Unul din secretele unei Pavlove reusite este sa adaugati zaharul treptat, in cat mai multe transe.
Lasati robotul sa mixeze pana cand acesta este complet dizolvat, iar beazea este tare si nu cade din castron daca il intoarceti.
Puteti face proba zaharului topit in albus luand intre degete putin albus.
Un alt secret este timpul si temperatura de coacere. Se coace la temperatura mare la inceput, dar un timp foarte scurt! Daca veti coace mai mult de 10 minute la temperatura mare aceasta se va ingalbeni si se va crapa.
Bezele mici se coc direct la temperatura mica, insa Pavlova este o bezea foarte mare si inalta si are nevoie de crusta crocanta ce nu se va obtine daca este coapta doar la temperatura mica.
Nu deschideti usa cuptorului in timpul coacerii.
Procesul de racire este la fel de important ca si cel de coacere.
Dupa ce opresc cuptorul las usa inchisa 15 minute, apoi intredeschisa pana se raceste complet. De cele mai multe ori las Pavlova pana a doua zi dimineata, cu usa intredeschisa. Cand o scot din cuptor are coaja exterioara uscata si suna bine daca o ciocanesc cu un deget.
Asa cum veti observa in poze si reteta video nu s-a ingalbenit si nu are crapaturi inestetice.
Cateva sfaturi legate de ingrediente:
- 1. folositi oua mari, tinute la temperatura camerei minim o ora.
- 2. zaharul trebuie sa fie tos, nu se foloseste zahar pudra.
- 3. cand separati ouale aveti grija sa nu ramana urme de galbenus sau coji de ou in albusuri.
- 4. daca aveti cream tartar sau bitartat de sodiu puteti folosi o lingurita rasa – veti obtine o crusta si mai crocanta. Eu l-am inlocuit cu otet.
- 5. daca nu aveti pastaie de vanilie puteti folosi pasta de vanilie.
- 6. extractul de vanilie se poate inlocui si acesta cu pasta de vanilie.
- 7. smantana pentru frisca o veti folosi rece, din frigider. Aceasta trebuie sa aiba minim 30% grasime.
Mai multe retete de Pavlova:
Daca vreti ca pavlova cu crema de vanilie si fructe de padure sa va iasa perfect pana la capat nu indulciti foarte tare crema de vanilie si folositi fructe acrisoare, ce vor echilibra gustul dulce al bezelei.
Puneti crema si fructele doar in momentul in care vreti sa mancati pavlova.
Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru pavlova cu crema de vanilie si fructe de padure explicat in format video, dar si in scris, pas cu pas.
Ingrediente:
Pentru Pavlova cu diametrul de 24 cm:
6 albusuri
320 g zahar
4 lingurite rase amidon
1 lingurita otet
1/2 lingurita extract de vanilie/ pasta de vanilie
Pentru crema de vanilie:
250 ml lapte
1 pastaie vanilie
40 g zahar
3 galbenusuri
20 g faina
120 ml smantana pentru frisca min 30% grasime
Pentru topping:
300-400 g fructe de padure
Mod de preparare pavlova cu crema de vanilie si fructe de padure:
Va las pentru inceput reteta pavlova cu crema de vanilie si fructe de padure in format video. O puteti urmari si direct pe YouTube.
Iata si explicatiile scrise:
Pregatire bezea.
Am separat albusurile de galbenusuri. Am pus albusurile in bolul robotului, am adaugat un praf de sare, apoi am lasat robotul sa mixeze pana cand au devenit o spuma alba.
Am adaugat zaharul tos in 4 transe si am mixat la viteza mare pana cand acesta s-a dizolvat. Am adaugat amidonul, otetul si pasta de vanilie si am mai mixat 1 minut.
Am fixat hartia pe tava de copt cu ajutorului bezelei obtinute. Am pus bezeaua pe hartia de copt, am intins-o si am format un blat cu diametrul de 24 cm. Marginile le-am format cu un cutit de masa.
Coacere
Am copt pavlova 10 minute in cuptorul preincalzit la 150°C si o ora la 110°C fara sa deschid usa cuptorului.
Cand am oprit cuptorul a stat 15 minute cu usa inchisa, apoi am intredeschis usa, cat sa stea manerul unei linguri.
Am lasat-o sa se raceasca minim 6 ore in cuptor.
Pregatire crema
Pentru a pregati crema am scos semintele dintr-o pastaie de vanilie. Am incalzit 200 ml lapte cu un praf de sare, zahar, semintele si pastaia de vanilie.
Intre timp am batut 3 galbenusuri cu 50 ml lapte si le-am amestecat cu faina.
Am turnat laptele incalzit peste galbenusuri, am amestecat foarte bine, apoi am pus totul inapoi pe foc. Am fiert crema amestecand tot timpul pana cand aceasta s-a ingrosat.
cand a capat consistenta am luat-o de pe foc si am scos pastaia de vanilie.
Am lasat-o sa se raceasca complet cu o folie alimentara lipita direct de crema.
Finisare
Cand s-a racit am pus crema in bolul mixerului, am mixat-o putin, apoi am adaugat smantana pentru frisca si am mixat pana cand crema s-a omogenizat si a avut consitenta groasa.
Am pus crema peste bezea si am decorat cu fructe de padure si cate frunze de menta.
Pavlova cu crema de vanilie si fructe de padure este gata!
O poti servi imediat.
Se pastreaza la temperatura camerei.
In frigider se va inmuia bezeaua.
Kenwood KMix Editions m-a ajutat foarte mult sa pregatesc rapid si usor acest tort de bezea si crema, iar timpii de coacere si racire au meritat asteptarea, caci Pavlova a iesit perfecta: crocanta la exterior si cremoasa in interior.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.