fbpx

RETETE RECENTE

OSSO BUCO CU MAMALIGA CREMOASA

February 5, 2021 | CATEGORIA

Osso buco cu mamaliga cremoasa – reteta italiana foarte usor de preparat, gustoasa, este una din cele mai bune retete de tocanita din carne de vita gatita lent, cu legume si vin. In mod traditional acesta este insotit de risotto si gremolata (un amestec de patrunjel, coaja rasa de lamaie si usturoi), dar pe post de garnitura pot fi folosite si paste, mamaliga cremoasa (gasiti reteta daca apasati aici) sau chiar un piure de cartofi.

Osso buco cu mamaliga cremoasa, pregatita in stil italian, cu lapte si branzeturi, este o combinatie perfecta ce poate fi savurata cu pofta, pana nu ramane nimic in farfurie.

Pentru a pregati osso buco trebuie sa cumparati bucati de carne relativ groase – de 4-5 cm, care au in mijloc os cu maduva. Le folosesc uneori si pentru a pregati supa clara de vita cu taitei.

Ar fi bine daca bucatile de carne au si un fel de membrana in jur, ce va ajuta sa ramana carnea in jurul osului. Dar, chiar si cu aceasta se poate intampla  ca in timpul gatirii sa se deprinda de os.

Osso buco cu mamaliga cremoasa – reteta are un nume complicat, dar va asigur ca nu se face greu deloc. Originea acestei retete este in nordul Italiei (zona Lombardia – Milano) si o gasiti sub numele de “osso buco alla milanese”, iar traducerea numelui inseamna oase gaurite. Carnea este incredibil de gustoasa cand este gatita cu os la foc lent.  Veti sti ca osso buco este gata cand carnea va fi frageda si observati ca se desprinde de os.

Cateva sfaturi legate de pregatirea retetei de osso buco cu mamaliga cremoasa:

  • 1. Daca nu aveti vin alb puteti folosi vin rosu.
  • 2. Tapetarea cu faina a bucatilor de carne ajuta si la ingrosarea sosului
  • 3. Rasolul de vita cu os nu se gateste la foc mare, asa ca daca va grabiti alegeti alta reteta!
  • 4. puteti folosi frunze de dafin sau cimbru in locul frunzelor de salvie
  • 5. chiar daca alegeti sa gatiti reteta in crock-pot rumeniti carnea, caci gustul final va fi influentat de acest lucru – in acest caz setati aparatul pe 3 sau 3.5 ore pe HIGH.
  • 6. puteti pregati osso buco in cuptor – cel mai bine in oala de fonta cu capac – la 180°C in jur de 3 ore.
  • 7. In ceea ce priveste mamaliga cremoasa va recomand sa nu o pregatiti cu malai cu gatire rapida
  • 8. potriviti timpul pentru ca atunci cand terminati de gatit osso buco sa fie gata si mamaliga.

Alte retetede tocanita cu vita gatite lent gasiti aici:

Am pregatit aceasta reteta anul trecut in iunie, dar nu am apucat sa postez decat mamaliga cremoasa. Folderul cu pozele cu osso buco l-am mutat din greseala printre cele postate si abia zilele acestea am dat, din intamplare, de el.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru osso buco cu mamaliga cremoasa:

INGREDIENTE:

(pentru 4 portii)

4 buc. rasol de vita – osso buco

100 g faina

4 linguri ulei

30 g unt

150 ml vin alb sec

1 ceapa mare

2 morcovi medii

1 felie telina

250 ml suc de rosii

400 ml supa de vita

1 lingurita sare

1 lingurita boabe de piper

1 varf cutit de scortisoara

4 frunze salvie

2-3 catei de usturoi

1 lingurita coaja rasa de lamaie

PREPARARE:

Chiar daca urmeaza a fi gatite in Crock-Pot /Slow Cooker bucatile de carne si legumele vor fi calite in prelabil. Sigur, puteti sari peste acest lucru, insa

Pentru ca totul sa mearga rapid am curatat, spalat si tocat ceapa, morcovii si telina, apoi am tavalit fiecare felie de rasol prin faina, apoi le-am rumenit usor, pe ambele parti – doar cat sa prinda putina culoare -in jur de 2-3 minute pe ficare parte . Nu au avut loc toate bucatile in tigaie, asa ca le-am prajit pe rand, cate 2. Am scos carnea pe o farfurie si am pus in aceeasi tigaie legumele. Le-am sotat putin adaugand si coaja rasa de lamaie.

Am mutat legumele intr-o oala incapatoare (cu uleiul in care au fost calite), am pus osso buco si am turnat vinul peste acestea.

Am adaugat supa de vita, sucul de rosii, 1 lingurita boabele de piper, 1 varf cutit de scortisoara si frunzele de salvie.

Am pus capacul si am lasat sa se gateasca la foc mic timp de 60 minute. Dupa acest interval am intors carnea si am adaugat usturoiul dat prin presa.

Am pus capacul si am mai lasat o ora, dar am verificat din cand in cand daca mai trebuia adaugat lichid sau dacatrebuiau rotite bucatile de rasol. Cu aproximativ 20 minute inainte sa opresc focul am inceput sa pregatesc mamaliga cremoasa. Am lasat link catre reteta in introducere.

Este important ca mamaliga sa fie calda, sa puteti profita de textura catifelata si cremozitatea branzeturilor topite.

Am oprit aragazul dupa 2 ore. Carnea era foarte frageda si cadea de pe os. Timpul de gatire depinde de varsta carnii.

Ce bun este acest osso buco cu mamaliga cremoasa! Nu uitati sa puneti si sos.

 

Sper ca veti incerca si voi reteta pentru ca este extraordinar de gustoasa.

 

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

 

Daca va place sa gatiti va astept in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *