Tocanita de vita cubaneza Ropa Vieja

17 ianuarie 2019Diva in Bucatarie

Tocanita de vita cubaneza Ropa Vieja

Tocanita de vita  Ropa Vieja

Tocanita de vita cubaneza. Tocanita de vita Ropa Vieja  este considerata mancarea traditionala a cubanezilor, una din cele mai iubite mancaruri din Cuba.

Texturi si arome perfecte si-au dat intalnire intr-o mancare savuroasa ce se pregateste usor, iar timpul petrecut pentru a gati aceasta tocanita este rasplatit la final cu un preparat extraordinar de gustos.

Nu am ajuns inca in Cuba, dar am vazut poze frumoase la prietenii sau finii mei si toti au avut doar cuvinte de lauda la adresa mancarii din aceasta tara.

Cuba este tara in care ai parte de mult soare, plaje, muzica buna,  trabucuri si bautura buna. Dealtfel sunt celebre o multimer de cocktailuri cubaneze:  cuba libre, mojito sau pina colada.

Curiozitatea m-a impins si am cautat cateva retete cu specific cubanez pentru o cina in stil cubanez. Asa am ajuns la aceasta tocanita de vita, iar sursa de inspiratie mi-a fost acest link, desi la o simpla cautare pe google se gasesc foarte multe retete pentru Ropa Vieja.

Denumirea acestei tocanite inseamna „haine vechi” si a fost inspirata de multitudinea culorilor si aspectul acestora in preparatul final.

Am respectat etapele de lucru si va spun ca s-a lins tot din farfurie. La propriu!

Pentru o tocanita ca la carte ar trebui sa folosim de la vita o  bucata de fleica, insa eu aveam o bucata generoasa de muschi in congelator, asa ca l-am pus la treaba si nu am gresit. Rezultatul a fost fantastic!

Langa carnea de vita avem o multime de legume: rosii, ardei gras in trei culori, ardei gras copt, morcov, telina, masline verzi si capere.

Va imaginati toate aceste culori in oala? Acum puneti imaginatia la treaba si combinati gustul legumelor caramelizate si o carne frageda gatita lent. Nu-i  asa ca suna bine?

Condimentele au si ele un rol foarte important in gustul mancarii. Ma bucura faptul ca am facut o mica obsesie din a cumpara aproape toate felurile de ingrediente, mai ales cand ajung cand prin pietele mari, cum ar fi bazarul de mirodenii din Istanbul, dar si piata centrala din Budapesta, de unde mi-am achizitionat cea mai buna paprika afumata pe care am folosit-o in tocanita de vita cubaneza „Ropa Vieja”.

Am pregatit si in trecut retete de tocanita cu vita:  tocanita de vita in bere neagra, tocanita de vitel – reteta mamei mele sau gulas cu vodca.

In zilele friguroase de iarna o tocanita poate fi cea mai buna solutie pentru o mancare calda, plina de savoare.

Cred ca in toate bucatariile lumii exista un fel de tocanita. Ma bucur foarte tare pentru faptul ca am descoprit tocanita cubaneza Ropa Vieja.

Sosul este ingrosat doar din legume si rosii, nu are faina, ceea ce este o mare calitate.

Daca se inatmpla sa folosim prea mult ulei, atunci nu-I bai. La final luam cu o lingura excesul si il aruncam. Fara regrete!

Aceasta tocanita este si mai buna a doua zi. In acest timp aromele s-au combinat perfect, iar carnea parca le-a imbratisat si mai mult.

Iata de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru tocanita de vita cubaneza Ropa Vieja:

INGREDIENTE:

1 kg carne de vita – fleica

ulei pentru prajit

1 ardei gras rosu

1 ardei gras galben

4 catei usturoi pisati

1 ardei gras rosu

1 ardei gras copt

o ceapa mare

1 morcov maricel

100 ml vin alb sec

250 ml supa vita/pui

2 lingurite capere

4 linguri felii de masline verzi fara samburi

1 lingura bulion

400 g cuburi de rosii

2 frunze dafin

sare

piper

1/2 lingurita boia dulce

1/2 lingurita boia afumata

1 lingura oregano uscat

1/2 lingurita pudra de chimion

PREPARARE:

Potrivim bucata de carne in oala de fonta (in lipsa unei astfel de oale putem pregati tocanita intr-o oala cu fund dublu).

Daca este prea mare si prea groasa, o taiem astfel incat sa se gateasca usor. Prajim carnea pe toate partile la foc mic, cu capac.

Cand este prajita o scoatem pe o farfurie si continuam sa gatim in acelasi vas si acelasi ulei. Daca este prea mult scoatem in acest moment din el, sau la final, cand este mancarea gata.

Taiem ardeii in felii, apoi morcovii in felii groase sau in 4 fasii.

Taiem ceapa julien, apoi punem toate legumele la calit in oala in care am prajit carnea. Toate resturile ramase pe fundul cratiteti vor contribui la gustul bun final. Cand am vazut culorile acestea frumoase in oala am simt ca ma indragostesc de aceasta tocanita.

Calim legumele cat mai bine, apoi adaugam condimentele, usturoiul pisat, adaugam supa si vinul.

Acum este momentul in care putem desprinde toate resturile carnii de fundul si peretii vasului. Lasam sa fiarba cateva minute.

Punem bulionul si rosiile, frunzele de dafin si continuam sa fierbem inca 5 minute. Punem carnea inapoi in oala si lasam la foc mic, cu capac in jur de 2-3 ore.

Au fost 2 ore si 45 minute, timp in care am mai amestecat in oala din cand in cand. Dupa acest interval carnea se desprinde in fasii.

Eu am taiat carnea pentru ca am facut o obsesie pentru cutitul primit de sarbatori de la Kuttstore.ro, dar o puteti desface cu doua furculite foarte simplu, carnea este foarte, foarte frageda.

Punem carnea inapoi in oala cu maslinele si caperele si mai fierbem inca 15-20 minute. Oprim focul, adaugam patrunjelul si tocanita de vita cubaneza Ropa Vieja este gata.

O mancam imediat, dar este la fel de buna, ba chiar mai buna, a doua zi.

Va astept pe grupul GATESC CU PRIETENII

Daca va abonati la canalul de You Tube puteti fi la curent cu noutatile. Voi posta curand un desert simplu, rapid si delicios.

Dar, pentru ca azi avem o reteta cu carne va las link-ul unei tocanite de pui pregatite la slow cooker, poate va inspira.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *