RETETE RECENTE

CIORBA DE CONOPIDA CU SMANTANA SI GALUSTE DE FAINA

January 15, 2019 | CATEGORIA

Ciorba de conopida ardeleneasca cu smantana si galuste de faina, fara carne, acrita cu suc de lamaie, este una din ciorbele cu legume cele mai simple si mai usor de pregatit.

Este plina sa savoare, culoare, cu texturi ce ne vor face sa o iubim.

Am pus in aceasta ciorba morcov, telina si ardei gras de trei culori. Toate acestea aduc nu doar un gust bun dar si culori frumoase, ceea ce face ca atunci cand in lingura avem toate aceste culori sa ne creasca apetitul.

Din fericire la noi in familie toata lumea mananca conopida. Nu este neaparat leguma preferata, dar cu siguranta ne bucuram de prezenta ei in farfurie.

Dealtfel am pregatit de-a lungul timpului mai multe retete de ciorba sau supe cu conopida, am folosit conopida in retete delicioase de gratin, in aperitive sau salate, dar si mancare cu pui sau muraturi. Pe toate le gasiti in acest link.

Reteta soacrei mele de supa ardeleneasca de conopida are ingrediente mai putine si este imbogatita de prezenta orezului.

Eu iubesc aceasta reteta, cu multe legume si galuste de faina.

Daca va place conopida sigur o sa va placa si voua reteta mea.

Cred ca sugestia mea vine la fix dupa perioada sarbatorilor, cand am consumat foarte multa carne.

Mi-am propus o mica pauza de la consumul de carne, nu pentru ca as fi exagerat cu consumul ei in ultima perioada, dar cumva simt ca am nevoie de acest lucru. Nu am exclus-o total caci le-am pregatit alor mei o delicioasa tocanita din care am gustat macar pentru a sti ca a iesit ceea ce trebuia sa le pun in farfurie.

Conopida consumata in mod regulat ne va ajuta sa ramanem mai sanatosi, aceasta ajutand organismul in lupta impotriva bolilor de inima, dar ajuta si eliminarea toxinelor din organism.

Pe langa multe alte beneficii aduse sanatatii  conopida protejeaza si sistemul digestiv fiind o sursa buna de fibre.

In concluzie, ciorba aceasta cu conopida, galuste de faina si smantana vine la fix cu ideea mea de a face o mica pauza de la mancarurile grele.

 

Iata de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru ciorba de conopida cu smantana si galuste de faina.

INGREDIENTE:

1 conopida medie (max 1 kg)

1 morcov maricel

cate 1 felie maricica din ardei gras de trei culori: verde, rosu si galben

1 felie telina de grosimea a 2 degete

1 ceapa medie

40 ml ulei

1.2 l apa calda/fierbinte

sucul de la 1 lamaie

2-3 crengute leustean tocate (sau 2 lingurite leustean uscat)

300 ml smantana pentru gatit

sare

1/2 lingurita boabe piper

Pentru galuste de faina:

1 ou mediu

1 varf cutit sare

10 ml apa minerala

4-5 lingurite faina

PREPARARE:

Punem pe foc o oala cu apa incare vom fierbe galustele. Pana ajunge la punctul de fierbere ne ocupam de ciorba de conopida. Pentru inceput tocam legumele in cubulete, iar ceapa foarte marunt. Calim ceapa in uleiul incins pana devine sticloasa, apoi adaugam legumele tocate.

Le calim impreuna in jur de 4-5 minute, la foc mic, apoi adaugam 1.2 l apa calda. Lasam legumele sa fiarba aproximativ 15 minute, apoi adaugam sare, piper si conopida desfacuta in buchetele ce au fost bine spalate sub jet de apa.

Lasam totul sa fiarba inca 10 minute. In acest timp pregatim galustele de faina.

Punem un ou intr-un bol si il batem cu un varf de cutit de sare. Adaugam 10 ml apa minerala, amestecam, apoi incoporam faina, adaugand treptat cele 4-5 lingurite de faina. Trebuie sa obtinem o consistenta groasa, ca o budinca, dar nu foarte tare.

In reteta video se va vedea exact consistenta pe care trebuie sa o aiba galustele de faina.

Adaugam sare in apa fierbinte, ce tocmai daduse in clocot, apoi luam din aluat putin, cat sta intre 2 lingurite si  il punem in oala la fiert. Lasam galustele sa fiarba in jur de 5 minute, apoi le scoatem cu o paleta cu gauri. Daca ies foarte mari le putem taia cu un cutit.

Punem in ciorba leusteanul, sucul de lamaie si galustele. Lasam pe foc inca 2 minute, apoi oprim focul si adaugam smantana pentru gatit.

Pentru a vedea in detaliu cum am pregatit ciorba va invit sa urmariti filmul si sper ca o sa va abonati la canalul de you tube pentru a fi la curent si cu alte noutati.

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *