RETETE RECENTE

PESTO DE PATRUNJEL CU ALUNE DE PADURE

January 13, 2019 | CATEGORIA

Sosul pesto este unul din cele mai delicioase sosuri pe care ni le-a oferit bucataria italiana.

Original din zona de nord a Italiei, acesta a ajuns in toata lumea.

Denumirea sosului vine de la “pestare”, termen care inseamna a zdrobi. Demostratiile live ale bucatarilor din restaurantele italiene ne arata cum se poate face sosul in mod traditional  intr-un mojar de marmora prin strivirea ingredientelor cu un pistil de lemn.  Sotul meu a asistat la o astfel de demonstratie si mi-a trimis poze din care am constatat ca bucatarul a scos miezul usturoiului (pentru ca acesta produce arsuri). Puteti incerca si voi daca aveti probleme legate de prezenta usturoiului crud in preparatul final.

Tehnologia moderna si lipsa timpului ne-au impins catre aparate ce ne usureaza treaba, asa ca eu am folosit un blender profesional. Cantitatea fiind foarte mica alunele de padure nu s-au transformat intr-o pasta, dar bucatele foarte mici ramase nemixate au adus o consistenta si o textura foarte placuta.

Sosul pesto de patrunjel cu alune de padure este parfumat, delicat, imbogatit in savoare de prezenta acestui tip de nuci, a lamaii si a parmezanului. Folosirea unui brand de ulei de masline de calitate este foarte importanta. Lamaia trebuie sa fie coapta, iar patrunjelul folosit proaspat (daca se poate abia cules), fara frunze ofilite.

Evident, sosul pesto insoteste pastele, dar putem sa il folosim si langa alte preparate. Pesto de patrunjel cu alune de padure este tot ce mi-am dorit pentru a insoti un cartof copt seara trecuta, dar l-am folosit si peste vara cand am facut un peste la gratar. Nu pot sa va descriu in cuvinte cat de bine se potrivesc acestea. Chiar trebuie sa incercati ambele combinatii.

Imi imaginez niste gnocchi rasfatate de acest sos, dar l-as pune si intr-o supa crema de rosii. Nu stiu cum va suna voua propunerile mele, dar eu deja salivez gandindu-ma la acestea.

Am pregatit si in trecut alte retete de pesto, ce au fost apreciate de cei care le-au incercat: pesto de leurda, pesto de rosii cu ricotta sau pesto de sfecla rosie.  Constat ca lipseste clasicul pesto genoveze, dar promit ca il voi pregati si pe acesta.

Va spuneam mai sus faptul ca am pregatit sosul intr-un blender profesional. Sunt sigura ca ati retinut acest aparat daca ati pregatit retetele de smoothie pe care le-am incercat cu ajutorul lui:  1. Smoothie cu mango, banane si radacinoase; 2. Smoothie cu banana, mango, baby spanac si avocado; 3. Smoothie verde cu catalupe; 4. Smoothie verde cu menta si vanilie 5. Smoothie cu piersici si visine  6. Smoothie Antioxidant, 7.Smoothie cu castravete si kiwi, 8. Smoothie cu zmeura, strugure si ciocolata , 9. Smoothie cu dovleac copt. Daca sunteti interesati sa il achizitionati si voi o puteti face accesand link-ul acesta .

 

Sper ca veti incerca aceasta reteta simpla si delicioasa si imi veti trimite o poza. O voi publica cu drag. Acum va las sa vedeti de ce aveti nevoie si metoda de preparare pentru sosul pesto de patrunjel cu alune de padure.

INGREDIENTE:

2 legaturi de patrunjel

30 g parmezan ras fin

30 g alune de padure

1 catel de usturoi

70 ml ulei

20-30 ml suc lamaie

20 ml apa rece

1/4 lingurita coaja rasa de lamaie

sare

piper proaspat macinat

PREPARARE:

Pregatim ingredientele si un blender la indemana.

Punem patrunjelul, usturoiul, coaja rasa de lamaie si alunele de padure in vasul blenderului. Asezonam cu sare si piper, apoi turnam sucul de lamaie.

 

Adaugam apa rece si uleiul de masline, iar la final parmezanul ras fin sau feliute.

 

Pornim blenderul si il lasam sa mixeze. Oprim dupa 30 secunde, indepartam continutul de pe peretii vasului si continuam sa mixam.

Putem repeta operatiunea pana obtinem o consistenta fina si omogena. Daca raman cateva bucatele foarte mici de alune de padure nemixate obtinem o textura mai rustica, iar mie chiar mi-a placut asa. Daca nu dorim o astfel de textura, continuam sa mixam pana ajungem la cea mai fina consistenta.

Pesto din patrunjel cu alune de padure este gata si poate fi folosit intr-o portie de paste, dar acesta a sfarsit pe un cartof copt.

As spune ca a fost rasfatul suprem dupa mancarea grea de sarbatori.

Sper sa va placa si sa il incercati si voi.

Daca il pregatiti nu uitati sa imi trimiteti pozele. Le voi publica cu drag.

Va astept pe grupul GATESC CU PRIETENII, unde puteti posta si retetele voastre

 

Va astept si pe canalul de You Tube cu retete simple si delicioase.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *