Pudra din coaja de portocale

12 ianuarie 2019Diva in Bucatarie

Pudra din coaja de portocale

Pudra din coaja de portocale este cea mai buna si mai rapida solutie pentru a da prajiturilor gustul si aroma fructului.

Mirosul placut si intens, dar si culoarea vie, ne fascineaza si ne seduc. Profitam de bogatia si calitatea fructelor din acest sezon

Coaja de portocale este folosita adesea in prajituri, dar si pentru ceaiuri, vin fiert, sosuri si chiar cosmetice.

Aceasta are in componenta ulei essential, intalnit adesea in sticlute ce folosesc la aromaterapie, dar si pentru sanatate.

Uscarea corecta a cojilor de portocale este un factor foarte important, incercand in acest mod sa impiedicam formarea mucegaiului in pastrarea produsului.

Daca procedam corect in procesul de uscare pudra din coaja de portocale poate fi pastrata intr-un borcanel inchis etans timp de 2-3 luni in loc intunecat, uscat si rece.

In timp calitatea prodului obtinut natural si pastrat fara aditivi alimentari va scadea.

Acest lucru se datoreaza evaporarii uleiul essential, asa ca verificam din cand cand starea preparatului nostru.

Pentru a face o pudra de portocale alegem portocale bune (daca se poate bio), cu coaja sanatoasa.

Daca nu folosim portocale bio vom spala coaja acestora cu apa calda si un burete de vase (cu partea abraziva), indepartand astfel stratul de ceara ce protejeaza fructele, praful si chimicalele cu care acestea au fost stropite.

Putem sa le tinem apoi in apa calda cu 1 lingurita de bicarbonat si sa le clatim iar, apoi le stergem bine.

Taiem coaja de portocala in strat subtire, cel de la suprafata, evitand pe cat posibil stratul alb dintre coaja si pulpa fructului.

Feliile de coaja de portocale vor fi aranjate in tava cuptorului si vor fi supuse unei uscari rapide, uscate, in cuptor, cu convectie, la temperatura mica.

In acest mod se impiedica evaporarea completa a uleiului din coaja si formarea in timp a mucegaiului.

Putem sa le uscam si intr-un deshidratator, important este sa fie uscate corect, intr-un mediu ferit de umezeala.

In momentul in care sunt suficient de uscate vor fi casante, amanunt important pentru procesul de macinare. Cu cat sunt mai uscate, cu atat obtinem o pudra mai fina.

Mi-am adus aminte cum cernea bunica pudra de portocale: printr-un ciorap de naylon. Doar aceea era buna pentru babka, prajitura poloneza ce aduce cu un cozonac.

Daca cernem pudra nu aruncam partea mai grosiera. O pastram separat pentru vin fiert, ceaiuri sau pentru diverse mancaruri.

Ma gandesc la somonul pe care l-am pregatit inainte de Craciun cu o crusta ce avea verdeturi si coaja rasa de portocale.

Coaja de portocale mai poate fi pastrata in borcan rasa (razatura de coaja de portocale) sau sub forma de coji confiate, dar putem sa facem si dulceata din aceasta.

Oricare din metode alegem in final avem ingrediente bune, naturale, perfecte pentru a fi folosite in prajituri sau alte deserturi.

Acum va las sa vedeti modul de preparare pentru pudra din coaja de portocale.

INGREDIENTE:

coaja de portocale

PREPARARE:

Spalam foarte bine portocalele, cu un burete, le stergem, apoi le desfacem cojile cat mai subtire, fara partea alba.

Putem folosi un cutit pentru acest lucru. Le punem intr-o tava si le coacem in cuptorul cu ventilatie la 100°C timp de aproximativ 2 ore.

Oprim cuptorul si le lasam pentru 48 ore sa continue procesul de uscare.

Cojile ar trebui sa fie casante in momentul in care le punem intr-un robot de bucatarie sau intr-un blender.

Le macinam pana obtinem o pudra foarte fina. Oprim aparatul si indepartam pudra de pe peretii vasului, apoi continuam procesul pana obtinem rezultatul dorit.

Cand ridicam capacul vasului incaperea va fi cel mai placut loc din casa. Aroma este intensa si foarte placuta.

Acum va urez spor la prajiturit, dar sa stiti ca puteti realiza si masti cosmetice, creme pentru fata sau sapunuri cu aceasta pudra.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *