fbpx

RETETE RECENTE

MAMAMALIGA CREMOASA CU LAPTE SI PARMEZAN

May 25, 2020 | CATEGORIA

Mamaliga cremoasa cu lapte si parmezan este reteta de mamaliga moale cu textura catifelata, cu gust extraordinar de bun, ce se face foarte usor. Este un fel de mamaliga pripita, cu un plus de savoare, ce poate fi mancata simpla, cu alte branzeturi rase, cu carne si sos, cu ciuperci sotate cu usturoi sau doar cu un ou posat.

Daca nu ati facut mamaliga pana acum, atunci cu reteta aceasta nu aveti cum sa gresiti, iar daca sunteti o gospodina care stie deja sa faca mamaliga buna, atunci reteta de mamaliga cremoasa cu lapte si parmezan o sa incante pentru gustul pe care il veti obtine.

In plus, urmand indicatiile din postare, veti obtine o mamaliga fara cocoloase.

Se stie ca suntem un popor care iubeste mamaliga, iar reteta noastra tarditionala de mamaliga vartoasa, care se taie cu ata, o pregatim adesea pentru a insoti sarmalele, pestele prajit in malai, saramura de peste, tocanitele, tochitura sau varza calita.

In Italia mamaliga este cunoscuta sub denumirea de polenta, iar reteta de fata are ca inspiratie bucataria italiana.

Mamaliga se face in ceaun (tuci), oala de fonta sau o oala cu fund dublu.

Pentru ca mamaliga cremoasa cu lapte si parmezan sa va iasa buna va recomand sa respectati cantitatile indicate in lista de ingrediente.

Puteti face mamaliga “la ochi” dar exista riscul sa nu obtineti cremozitatea si gustul pe care il asteptati.

Este importanta sa fierbeti bine malaiul. Nu vreti o mamaliga cruda.

Cantitatea pe care am folosit-o pentru o mamaliga moale si cremoasa a avut un raport de 1 masura malai la 4 masuri lichid (apa+lapte). Chiar daca va parea moale si curgatoare cand opriti focul, mamaliga se va ingrosa pe masura ce se va raci.

Cand opriti focul impartiti mamaliga in farfurii sau o puneti intr-un castron incapator.

Acestea fiind spuse va las mai jos modul de preparare pentru mamaliga cremoasa cu lapte si parmezan explicat pas cu pas, astfel incat sa puteti face si voi.

INGREDIENTE:

(pentru 4 portii)

350 g malai

1 lingurita sare

1 l apa

600 ml lapte

1 lingurita unt – 20-30 g

100 g parmezan ras

50 g mozzarella/ cascaval ras

PREPARARE:

Am pus intr-un ceaun mare de fonta apa si laptele, apoi am adaugat sarea. Am amestecat lichidele si le-am lasat pe foc mediu spre mare pana au ajuns aproape de punctul de fierbere. Am inceput sa adaug malaiul in ploaie, amestecand in acest timp cu un tel. Folosesc telul pentru a nu se forma cocoloase. Am continuat sa amestec cu acest tel pana in momentul in care compozitia a inceput sa se ingroase, iar mamaliga incepea sa fiarba (veti sti ca acesta este momentul cand incepe sa imprastie stropi fierbinti – asa ca aveti grija sa nu va ardeti!), iar din acest moment am amestecat cu o lingura de lemn in jur de 10 minute.

Am lasat focul mic (dar nu foarte mic) si am pus un capacul timp de aproximativ 5 minute. Dupa acest interval de timp am luat capacul si am amestecat mai departe inca 4-5 minute. Am pus untul, apoi parmezanul si mozzarella, am amestecat pana cand acestea s-au topit si am mai lasat pe foc alte 4-5 minute, amestecand in acest timp.

In acest moment compozitia s-a ingrosat dar este inca moale, usor curgatoare. Dupa ce se va raci se va intari, iar consistenta va fi medie.

Cred ca este de departe cea mai buna mamaliga pe care am mancat-o.

Langa ea am pus un osso-bucco cu sos si am mancat cu mare pofta.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *