Scovergi ardelenesti cu cartofi si branza

2 aprilie 2018Diva in Bucatarie

Scovergi ardelenesti cu cartofi si branza. Scovergi ardelenesti, reteta transmisa de generatii in familia sotului meu, poate fi descoperita si azi in bucatariile din Ardeal.

Scovergi ardelenesti, reteta transmisa de generatii in familia sotului meu, poate fi descoperita si azi in bucatariile din Ardeal.

Cu ingrediente simple, innobilate de branza de burduf, acestea sunt atat de gustoase incat le vei face de cate ori vei avea ocazia.

Partea cea mai frumoasa a fost cand am descoperit ca au facut parte chiar si din copilaria lui Radu Anton Roman, cel care imi este sursa de inspiratie pentru retetele traditionale romanesti.

Pornind de la povestirile soacrei mele nu mi-a fost deloc greu sa imi imaginez cum statea bunica sotului meu si pregatea scovergile, iar nepotii intrau in casa obositi de atata joaca si se aruncau direct la castronul cu scovergi.

Ce bucurie mai mare putea fi in sufletul acesteia cand ii vedea cum mancau cu pofta scovergile acestea aburind inca de caldura?

Un fel de langosi cu cartofi si branza, scovergile acestea pufoase si gustoase abia asteapta sa fie unse cu smantana si presarate eventual cu mai multa branza.

Va spun sincer ca merg la fel de bine si cu zahar, o combinatie dulce-sarata de care nu te poti satura usor, asa ca mananci pana simti ca te dai de-a dura pana la pat, caci pe picioare greu vei mai putea sa mergi…

Si cei batrani inchideau masa cu un un toi de palinca ce lasa cateva perle mici pe margine.

Si uite asa cu miros dumnezeiesc de placinte prajite toate bunicile din lume isi farmecau nepotii.

Ii strangeau in jurul lor si le spuneau povesti, ce ii lasau cu gura cascata si ii faceau sa viseze la taramuri fantastice cu zmei si feti frumosi.

Bunica sotului meu nu le citea povesti, dar avea atat de multe povesti de spus langa gura sobei ca nepotii nu se saturau sa o asculte.

Asa facea si bunica mea, doar ca bunica din partea mamei le facea simple doar cu faina, drogdie, apa, cu oua sau fara oua – le adapta in functie de post, de la care nu se abatea niciodata.

Bunica mea le facea in varianta dulce, era desertul de baza al copilariei mamei mele. Gasiti reteta daca apasati aici. 

Revenind la reteta de scovergi cu cartofi si branza de burduf as vrea sa va spun ca sunt foarte bune si reci.

Eu am pregatit reteta la inceputul lunii februarie si tot ce mi-a ramas am luat cu mine in bagaj, in vacanta. Le-a mancat fiul meu cu mare pofta pana am ajuns la destinatie.

Ma bucur ca aceste bunataturi au ajuns in colectia mea de retete, asa ca acum va las sa vedeti cat de usor se pregatesc, iar daca imi trimiteti o poza cu scovergile voastre le voi publica cu drag.

Ingrediente scovergi ardelenesti:

500-550 g faina

1 lingurita zahar

80 g unt

250 g cartofi fierti in coaja

2 oua mici

1 lingurita sare

20 g drojdie

80 g smantana grasa

Pentru umplutura:

250 g branza de burduf

1/2 legatura patrunjel verde

Mai avem nevoie de :

Ulei pentru prajit

Cum se face reteta de scovergi ardelenesti:

Frecam drojdia cu zahar intr-un bol pana se dizolva.  Cartofii fierti in coaja in apa cu sare vor fi curatati de coaja.

Luam un bol maricel si punem in el cartofii rasi cu drojdia, ouale, smantana untul, sarea, apoi cu faina si amestecam pana obtinem un aluat omogen.

Lasam aluatul sa creasca in loc cald pana isi dubleaza volumul.

Rupem aluatul in jumatate si intindem pe rand fiecare bucata, pe un blat presarat cu faina sau uns cu ulei, pana ajunge la o grosime de aproximativ 3 mm.

Acoperim jumatate din aluatul intins cu branza si patrunjel tocat, acoperim cu cealata jumatate si taiem scovergi in forma de patrate/ dreptunghiri.

Cu ajutorul unui castron de marime medie decupam cercuri pe care le vom praji in baie de ulei incins, astfel incat sa fie rumenite uniform pe ambele parti.

Vor fi prajite la foc mediu spre mare.

Lasam scovergile sa se raceasca pe un servet de hartie ce va absorbi surplusul de ulei.

Asa cum va spuneam, eu am incercat si varianta dulce: cu zahar pudra, apoi cu zahar tos.

Cea cu zahar tos parca mi-a placut mai mult, m-a facut sa ma intorc in copilarie cand mancam scovergile cu zahar sau friganele cu zahar.

Doamne ce bune erau! Cine mai avea rabdare sa acute in camara borcanul de dulceata?

Sper ca v-am facut pofta si le veti incerca si voi, asa ca va doresc spor la pregatit scovergi cu cartofi si branza de burduf.

Va las si poza unei scovergi in sectiune, ca sa va ispitesc sa le incercati si voi.

Ma poti urmari si pe  INSTAGRAM.

Pagina de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *