RETETE RECENTE

OUA VOPSITE IN COJI DE CEAPA

April 3, 2018 | CATEGORIA

Probabil multi dintre noi ne intoarcem in perioada Sarbatorilor la retetele traditionale ale mamelor si bunicilor nostre, din dorinta de a pregati si realiza lucrurile cat mai natural, dar si pentru faptul ca devenim nostalgici gandindu-ne la momentele ce urmeaza a fi petrecute alaturi de familia noastra si realizand in acelasi timp o paralela a sarbatorilor copilariei noastre.

Copilul meu nu este neaparat un fan al oualor colorate simplu natural, in coji de ceapa, el iubeste culorile. Special pentru el pregatesc oua vopsite cu sfecla rosie, turmeric si varza rosie, asa cum am aratat in aceasta postare. Cand era mic cautam diverse modele ce puteau fi lipite pe oua si trebuia sa folosesc si vopsea din comert, era fascinat de culorile puternice.

Acum nu mai am aceasta problema, important este ca rezultatul final sa fie estetic, prezentat frumos.

Pentru ouale vopsite in coji de ceapa am strans cojile din ultimile trei saptamani, atat de la ceapa galbena, cat si de la cea rosie. Le-am pastrat intr-o punga, langa restul de ceapa, ca sa fiu sigura ca nu mi le arunca cineva crezand ca sunt resturi menajere.  Nuanta aceasta inchisa nu am obtinut-o imediat dupa fierbere, pareau mult mai deschise la culoare. Mi-am propus sa le mai las 10 minute in apa in care au fiert, dar am venit la calculator sa postez o reteta si am ramas la birou cam 30 minute. Uitasem complet de oua, dar cand le-am scos, dupa acest interval de timp, am avut senzatia ca s-au facut negre. Le-am dat jos ciorapii si verdeturile, le-am uns cu grasime si in final am obtinut niste oua superbe.

Am pregatit doar 8 oua vopsite in coaja de ceapa, cate 2 pentru fiecare, asa ca iata ce am folosit si cum am procedat:

Avem nevoie de:

8 oua albe

coji de ceapa rosie (cam de la 20 buc. mari)

coji de ceapa galbene (6 buc medii-mari)

6  lingurite otet

1 lingurita sare

2 l apa

Cum am vopsit ouale:

Am scos ouale din cofraje si le-am spalat bine cu apa si detergent, apoi le-am uscat. Am pus intr-o oala cojile de ceapa.

 

Am turnat apa rece peste cojile de ceapa, am adaugat otetul si sarea si am pus oala la fiert.

 

Cat timp acestea fierb (le-am lasat in jur de 15 minute sa fiarba in clocot, la foc mediu) am aranjat decorul din frunze pe fiecare ou si le-am imbracat apoi cu ciorapii subtiri. Am strans foarte tare ciorapul in jurul oului, am legat cu ata si am taiat surplusul de ciorap.

Am pus ouale in apa ce s-a colorat intre timp.

 

Am fiert ouale timp de 10 minute fix din momentul in care apa a dat in clocot, apoi am luat oala de pe foc. Am verificat culoarea si, asa cum am spus, mi s-a parut prea deschisa, intre bej si maro, nu parea deloc rosiatica. Mi-am propus sa le mai las inca 15 minute, dar au ramas inca 30 minute si s-au colorat intens. Cand le-am scos din apa erau inca calde, asa ca le-am uns cu untura, cu ajutorul unei carpe.

Sper sa va fie de folos si sa colorati si voi oua in coji de ceapa.

Sa aveti sarbatori frumoase si linistite!

 

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *